Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragina tėvelius pasinaudoti šia galimybe ir paskiepyti savo atžalas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis kompensuojama vakcina, kuri gali užkirsti kelią šiai klastingai ligai.

Ministro A. Verygos teigimu, Lietuvoje sergamumas meningokokine infekcija yra gana didelis, liga – išties sunki, nusinešanti gyvybes, o vaikai turi didžiausią riziką ja susirgti.

„Skiepai nuo B tipo meningokokinės infekcijos yra efektyviausia profilaktikos priemonė, nors ir tikrai brangi. Todėl nuo praeitų metų liepos tėveliams palengvinome šią naštą ir dabar jie savo vaikus gali paskiepyti nemokamai. Vakcinos yra nupirkta pakankamai, todėl visiems naujagimiams jos tikrai pakaks. Raginame tėvus pasirūpinti savo mažylių sveikata nuo pat gimimo“, – sako ministras A. Veryga.

PSDF biudžeto lėšomis apmokama B tipo meningokokinės infekcijos vakcina kūdikiai ir vaikai yra skiepijami trimis vakcinos dozėmis: pirmąją vakcinos dozę gauna 3 mėn. kūdikiai, antrąja – 5 mėn., trečiąja – 12-15 mėn. vaikai.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė tvirtina, kad per metus Lietuvoje gimsta apie 30 tūkstančių naujagimių.

„Tad pernai liepą VLK nupirko 45 tūkstančius vakcinos nuo B tipo meningokokinės infekcijos dozių, kad būtų padengtas visas galimas vakcinų poreikis naujagimiams. Naujausiais duomenimis, šiuo metu vakcinos yra sunaudota apie 9800 dozių, kuria buvo paskiepyta beveik 8 300 naujagimių. Taigi tėvai savo vaikus skiepija mažesnėmis apimtimis, nei buvo planuota, nors tam yra suteiktos visos galimybės“, – pabrėžė VLK atstovė L. Reinartienė.

Jos teigimu, meningokokinės vakcinos įsigijimui išleista keli milijonai eurų PSDF biudžeto lėšų.

Sunkiausios meningokokinės infekcijos formos – žaibinis sepsis bei galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas. Liga plinta lašiniu būdu per orą, ankstyvieji jos simptomai panašūs į peršalimo ligų – atsiranda šaltkrėtis, karščiavimas, galvos skausmas. Ligai būdingas sprando raumenų sustingimas, vėliau atsiranda odos bėrimas bei sąmonės sutrikimas. Mirtimi baigiasi apie 5-15 proc. ligos atvejų. Tačiau apie 15 proc. išgyvenusiųjų lieka ilgalaikiai liekamieji požymiai, pavyzdžiui, kurtumas, paralyžiai, psichikos sutrikimai, gali tekti amputuoti galūnes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)