Mokslininkai iš Cornelio universiteto nustatė, kad daugumai žmonių, valgančių daug greitmaisčio, jis nepadidino talijos apimties.

Tyrimo, kuriam vadovavo profesoriai Davidas Justas ir Brianas Wansinkas ir kurio išvados buvo aprašytos žurnale „Obesity Science & Practise“, metu buvo analizuoti JAV 2007-2008 metais surinkti duomenys: atsitiktiniu būdu atrinktų 5000 žmonių buvo paklausta, ką jie valgė ir gėrė per atsitiktiniu būdu atrinktas dvi dienas.

Tyrimas parodė, kad 95-iems procentams gyventojų, kurie neturi didelio viršsvorio arba kurių svoris yra net per mažas, gazuoti gėrimai, saldumynai ir greitmaistis neturėjo įtakos kūno masės indeksui.

Taip pat buvo nustatyta, kad sveiko svorio žmonės ir nutukę žmonės dažnai valgė beveik identiškus greitmaisčio kiekius.

Mokslininkai perspėja, kad greitmaisčio ir gazuotų gėrimų demonizavimas esą nukreipia žmonių dėmesį nuo bendro jų suvartojamų kalorijų skaičiaus. „Vien dėl to, kad tam tikri produktai gali jus tukinti, nereiškia, kad jie iš tiesų ir tukina, – sakė profesorius D. Justas. – Kalbėdami tik apie šiuos demonizuojamus produktus mes kuriame politiką, kuri yra ne tik itin neefektyvi, bet taip pat yra pasmerkta žlugti, nes ji nukreipia dėmesį nuo tikrųjų nutukimo priežasčių.“

Didesnis fizinis aktyvumas ir sveikesnių maisto produktų, kaip vaisiai ir daržovės, vartojimas yra efektyviausias būdas kontroliuoti žmogaus svorį, pažymėjo profesorius D. Justas.

„Jeigu norite užkirsti kelią nutukimui ir padėti žmonėms jo išvengti, vien tik kalbėdami apie greitmaistį ir saldžius gazuotus gėrimus to nepasieksite“, – pabrėžė mokslininkas.

Tačiau minėtas tyrimas kelia tam tikrų nuogąstavimų, nes jo metu nebuvo tinkamai vertinamos maisto porcijos. Manoma, kad šio tyrimo duomenys nėra patikimi.

Britanijos mitybos fondo atstovė Stacey Lockyer dienraščiui „The Independent“ sakė: „Šio tyrimo išvados buvo padarytos palyginus, kiek kartų žmonės valgė tam tikrų maisto produktų. Tačiau svarbu yra tai, kad nebuvo surinkta informacijos apie maisto porcijas arba konkrečius maisto produktus, o tai gali turėti įtakos bendram kalorijų skaičiui, kurį žmogus gauna su maistu“.

„Mūsų svorio kontrolė priklauso nuo mūsų suvartojamų kalorijų skaičiaus ir mūsų sudeginamų kalorijų skaičius, todėl reikia daugiau informacijos apie porcijų dydį, kad galėtume paskaičiuoti bendrą kalorijų skaičių“, – sakė ji.

S. Lockyer taip pat pažymėjo, kad žmonės, ypač turintys viršsvorio ar nutukę, labai dažnai nurodo gerokai mažesnį suvartojamų kalorijų skaičių nei yra iš tikrųjų, todėl šio tyrimo duomenys gali būti klaidingi.

DELFI anksčiau jau rašė, jei iš cukraus gauta energija nėra išeikvojama užsiimant fizine veikla, jos perteklius organizme paverčiamas riebalais, kurie „papuošia“ jūsų pilvą ar klubus. Paprasta kalorijų matematika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)