Anot neseniai atlikto tyrimo rezultatų, Puget Sound sąsiauryje pagautose lašišose buvo rasta net 81 rūšies vaistų, asmeninės higienos priemonių, kitų cheminių medžiagų. Ir netgi kokaino!

Manoma, kad šių medžiagų kiekis lašišose toks didelis, nes žmonės šioje vietovėje naudoja daug vaistų ir narkotinių medžiagų, arba tiesiog dėl to, kad vietiniai vandens valymo įrenginiai nesugeba tinkamai išvalyti vandens. Dar viena teorija beda pirštu į nesandarius fekalijų rezervuarus.

Sietlo šiaurinės žvejybos mokslo centro aplinkosaugos toksikologas Jimas Meadoras sako, kad nuotekų koncentracija yra žymiai didesnė, nei manyta anksčiau. Anot jo, buvo išanalizuota 150 medžiagų ir 61 procentas jų aptikta nuotekose, kurios keliauja į upės žiotis.

Lašiša

Tyrimui atlikti pavyzdžiai buvo renkami dvi dienas – ištirti tiek migruojantys karališkųjų lašišų jaunikliai, tiek vietinės siauragalvės plernės. Minėtos medžiagos buvo rastos ne tik žuvų audiniuose, bet ir pačiame vandenyje. Tyrimo autoriai taip pat nurodo, kad šių medžiagų kiekiai dar didesni prie nuotekų ištekėjimo vietų ir giliuose vandenyse.

Įdomu tai, kad mokslininkai nesijaudina dėl to, kokią įtaką žuvyse randamos pavojingos medžiagos turės žmonių sveikatai. Jie labiau sunerimę dėl šių medžiagų poveikio gyvūnijos pasauliui. Štai dar vienas J. Meadoro neseniai atliktas tyrimas parodė, kad karališkųjų lašišų mirštamumas užterštame Puget Sound sąsiaurio vandenyje yra dvigubai didesnis nei kitur.

Žinoma, tai verčia nerimauti, tačiau nevertėtų tikėtis, kad vandens užterštumas šioje vietoje artimiausiu metu sumažės. Anot kito tyrimo, kasmet į Pugen Sound vandenis patenka apie 44 tonas vaistų ir kitų cheminių medžiagų.

Kaip ir klimato atšilimas ir plastiko tarša, tai yra žmogaus sukeltas padarinys, todėl būtinas žmonių įsikišimas, kad ši problema būtų išspręsta.

Parengta pagal „My Science Academy“.