Pataria gydytoja dermatovenerologė Vilma Markevičienė.

Lūpų pūslelinė yra virusinė odos ir gleivinių liga, kuria užsikrečiama tiesioginio kontakto metu, paprastai – iki penkerių metų amžiaus.

Dauguma žmonių yra herpeso viruso nešiotojai. Virusas gali pratūnoti žmogaus organizme visą gyvenimą, taip niekada ir nesukeldamas pūslių, tačiau peršalus ar susirgus kita infekcine liga, virusas suaktyvėja.

Susirgus lūpų pūsleline, patariama kreiptis į gydytoją – įvertinęs ligos stadiją, jis parinks tinkamus vaistus: jeigu lūpa tik dilgčioja, paraudusi, tačiau pūslelių dar nėra, skiriami vieni vaistai, o jei pūslelės jau išplitusios – visai kitokie. Gydyti rekomenduoja įvairiais specialiais kremais bei pleistrais, kurie efektyviai ir greitai veikia herpeso virusą.

Arbatmedžio aliejus ir bičių pikis gydo uždegimą, tačiau viruso neveikia, todėl gali būti naudojami kaip pagalbinės gydymo priemonės. Jeigu lūpų pūslelinė kartojasi dažnai, o vietinio poveikio priemonės negelbėja, reikia gydytis vaistais.

Dieta neturi įtakos lūpų pūslelinei atsirasti, tačiau suvartojamo alkoholio kiekį reikėtų riboti, nes dažnai ir daug jo vartojant, silpnėja imunitetas. Taigi norint išvengti lūpų pūslelinės, patartina stiprinti imunitetą, neperšalti, nepervargti ir per daug nesinervinti.