Tai akcentavo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Lietuvos biuro vadovė Ingrida Zurlytė, trečiadienį dalyvavusi Seime vykusioje konferencijoje apie psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevenciją ugdymo institucijose.

Dar vasaros pabaigoje PSO buvo paskelbusi, jog elektroninės cigaretės „greičiausiai yra mažiau kenksmingos“ nei įprastos, tačiau nėra tyrimų, įrodančių, kad šių cigarečių vartojimas padeda atprasti nuo tabako.

PSO atstovybės Lietuvoje vadovės teigimu, elektroninių cigarečių rinka įvairiose šalyse yra labai skirtingai reglamentuojama, o dar dažniau nėra jokio kontrolės mechanizmo.

„Elektroninės cigaretės yra viena aktualiausių šių dienų temų. Nors konkrečių tyrimų apie šių produktų žalą nėra, akivaizdu, jog vaikams, nėščioms moterims vartoti jas turi būti griežtai draudžiama,“ – aiškino ji.

PSO atstovės nuomone, šie gaminiai kuo greičiau turi būti reglamentuoti. PSO rekomendacijomis, šiems produktams kontroliuoti turėtų būti taikomas labai panašus mechanizmas kaip ir tabako gaminiams.

Rugsėjo pradžioje Seime buvo įregistruotas įstatymo projektas, kuriuo Seimo Sveikatos reikalų komitetas siūlo reglamentuoti elektronines cigaretes ir taip sureguliuoti rinką, o svarbiausia – apsaugoti nepilnamečius nuo šių produktų vartojimo.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Dangutės Mikutienės teigimu, komitetas per du mėnesius perkėlė Tabako produktų direktyvos dalį, kurioje numatoma reglamentuoti elektronines cigaretes, nes laukti pusantrų metų, kol bus sureguliuota šių produktų rinka, negalima.

Įgyvendinus Seimo Sveikatos reikalų komiteto siūlomus pakeitimus, asmenims iki 18 m. turėti ir vartoti elektronines cigaretes būtų griežtai draudžiama. Pagal naujus reikalavimus pakuotėse turėtų būti pateiktas informacinis lapelis su pagrindine informacija apie gamintoją, produkto sudėtį bei galimą šalutinį poveikį. Priešingai nei iki šiol, bet kokia šių produktų reklama būtų draudžiama.

Projekte taip pat numatomi ir šių produktų bendrieji sudėties bei kokybės reikalavimai. Įgyvendinus naują tvarką, galiausiai būtų sureguliuota ir pati elektroninių cigarečių rinka, mat gamintojai ir importuotojai įgaliotoms institucijoms kasmet turėtų pateikti informaciją apie pardavimo apimtis, vartotojų grupes.

Įstatymo projektas yra pagrįstas naująja Europos Sąjungos Tabako produktų direktyva, kuri į Lietuvos teisę turi būti perkelta iki 2016 m. pavasario. Šie reikalavimai šalyje įsigaliotų nuo direktyvos įgyvendinimo dienos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)