PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas ragino pasaulio žmones vieningai kovoti su koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemija.

„Prasidėjus ketvirtam mėnesiui nuo COVID-19 pandemijos pradžios, esu giliai sunerimęs dėl šios infekcijos greitos eskalacijos ir pasaulinio plitimo“, – per virtualią spaudos konferenciją kalbėjo jis.

„Per pastarąsias penkias savaites... stebėjome beveik eksponentišką naujų atvejų skaičiaus augimą, pasiekusį beveik kiekvieną šalį“, – sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Mirčių skaičius per praėjusią savaitę išaugo daugiau nei dvigubai,.. per kelias artimiausias dienas pasieksime vieną milijoną patvirtintų atvejų ir 50 000 mirčių“, – pridūrė jis.

Pernai gruodį Kinijoje atsiradusi COVID-19 išplito visame pasaulyje ir pareikalavo daugiau kaip 43 tūkst. gyvybių. Visame pasaulyje užregistruota per 860 tūkst. užsikrėtimo šia infekcija atvejų, rodo naujienų agentūros AFP renkami oficialūs duomenys.

Vien Europoje COVID-19 pareikalavo per 30 tūkst. gyvybių. Italijoje ir Ispanijoje užfiksuoti trys ketvirtadaliai visų šių mirčių.

Raginimas sumažinti skolas

Vis dėlto prognozuojama, kad virusas įsitvirtins tose pasaulio vietose, kur iki šiol nebuvo pastebėtas toks didelis užsikrėtimo atvejų ir mirčių skaičius.

„Nors iš Afrikos ir Centrinės bei Pietų Amerikos buvo pranešta apie palyginti mažiau patvirtintų atvejų, mes suprantame, kad COVID-19 gali sukelti rimtų socialinių, ekonominių ir politinių padarinių šiems regionams“, – perspėjo Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Labai svarbu užtikrinti, kad šios šalys būtų tinkamai aprūpintos, kad jos galėtų tirti, izoliuoti ir gydyti COVID-19 atvejus bei nustatyti kontaktus“, – sakė jis.

Jis paragino vyriausybes imtis socialinės gerovės priemonių siekiant užtikrinti, kad krizės metu pažeidžiami žmonės galėtų gauti maisto, ir paragino sumažinti skolas skurdesnėms valstybėms.

„Daugeliui besivystančių šalių sunkiai seksis įgyvendinti tokio pobūdžio socialinės gerovės programas. Šioms šalims labai svarbu sumažinti skolas, kad jos galėtų rūpintis savo žmonėmis ir išvengti ekonominio žlugimo“, – teigė PSO vadovas.

Jis sakė, kad yra daug „nežinomųjų“ dėl to, kaip elgsis COVID-19, nes tai „pirmoji pasaulyje koronaviruso pandemija“.

Manoma, kad saugią vakciną pavyks turėti po 12–18 mėnesių, o PSO Sveikatos krizių programos vadovas Michaelas Ryanas pabrėžė: „Nėra gydymo, kuris būtų veiksmingas gydant COVID-19.“

PSO taip pat rekomenduoja užsikrėtusiems žmonėms ir juos prižiūrintiems medicinos darbuotojams dėvėti medicinines kaukes.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)