Kai kurie gyventojai sako, kad nuo gripo nesiskiepijo niekad. Lygiai taip pat ketina elgtis ir šiais metais. O dalis pasiskiepijusių nuo koronaviruso galvoja, kad skiepas apsaugos ir nuo gripo.

„Tai yra labai klaidinga, todėl, kad SARS-CoV-2 virusas ir gripo virusas yra visiškai skirtingi virusai. Jie netgi ne giminaičiai ir jokios kryžminės apsaugos nėra“, – LNK žinioms sakė Vilniaus universiteto profesorius infektologas Vytautas Usonis.

Tą patį tvirtino ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė: „Jeigu žmogus skiepijasi nuo COVID-19 infekcijos, jis bus apsaugotas tik nuo šio pandemiją sukėlusio SARS-CoV-2 viruso. Šis skiepas tikrai nė vienu procentu neapsaugos nei nuo gripo, nei nuo kitos oro lašeliniu būdu plintančios infekcijos“.

Daiva Razmuvienė

O šie metai – išskirtiniai. Palyginti su kitomis Europos Sąjungos šalimis, Lietuva kaip niekad anksti jau įsigijo vakcinas nuo gripo.

Vakcinos įsigijimo sutartis pasirašyta dar kovo mėnesį. Pirkinys atsiėjo daugiau nei 2 mln. eurų.

„Šiemet mes nupirkome Lietuvai 5 proc. daugiau vakcinų negu pernai ir iš viso tas kiekis yra 257 tūkstančiai keturvalentės vakcinos dozių“, – pasakojo Valstybinės ligonių kasos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Rimantas Zagrebajev.

Gripo vakcinos į gydymo įstaigas bus pristatytos rugsėjį ir spalį.

Vis dar besiskiepijantiems nuo koronaviruso svarbu žinoti: norint pasiskiepyti ir nuo gripo teks kiek palaukti, kol susiformuos imunitetas.

„Su kovid infekcijos skiepu kartu jis negali būti daromas. Jeigu žmogui suplanuotas nuo kovid infekcijos skiepas, po tų dviejų skiepų turi praeiti 14 dienų, kad būtų galima skiepyti nuo gripo“, – patikslino D. Razmuvienė.

Laukia protrūkis, ar bus pakankamai ramu – koks šiemet bus gripo sezonas epidemiologai kol kas atsakyti negali.

„Labai sunku prognozuoti, kai tie virusai geba pasikeisti – tas pats ir su gripo virusu. Taip, praėjęs gripo sezonas buvo neįtikėtinai ramus – ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje“, – pastebėjo D. Razmuvienė.

Gripas

Profesorius V. Usonis sakė: „Pietų pusrutulyje gripo aktyvumas buvo labai žemas. Dabar ten jau ankstyvas pavasaris, žiemos sezonas praėjęs, aktyvumas buvo labai mažas. Bet, ar tai reiškia, kad ir Šiaurės pusrutulyje galime tikėtis mažo sergamumo, labai daug yra abejonių“.

Mažam sergamumui reikšmės turėjo ir apsaugos priemonės nuo koronaviruso, ir karantinas. Tačiau profesorius V. Usonis dėl šio sezono ne toks ramus ir ragina skiepytis. Sako, kad ir pats tai padarys.

„Turime būti pasiruošę galimam gripo protrūkiui ir čia reikėtų pasiskiepyti gripo vakcina“, – teigė V. Usonis.

Šiuo metu Lietuvoje nemokamai nuo gripo skiepijami vyresni nei 65 metų ir bet kurio amžiaus sergantieji lėtinėmis ligomis, nėščiosios moterys, gyvenantieji globos bei slaugos įstaigose ir medicinos darbuotojai. Kreiptis dėl skiepo reikės į šeimos gydytoją.

„Mus gydo ne „Google“, ne kažkokios kitos informacinės bazės. Visą laiką reikėtų pasitarti su savo šeimos gydytoju – jis turbūt geriausiai žino, kokios yra kitos ligos, kada geriausia pasiskiepyti“, – pastebėjo R. Zagrebajev.

Specialistai primena, kad šaltuoju metu per gripo pakilimą siaučia ir pneumokokinė infekcija.

„Jeigu asmuo turi dar kažkokių lėtinių ligų ir priklauso tam tikrai ligų grupei, jis tikrai turėtų pasirūpinti ir skiepu nuo pneumokokinės infekcijos“, – patarė D. Razmuvienė.

Pneumokokinė infekcija plinta oro lašeliniu būdu ir yra paplitusi visame pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (347)