Pasak gydytojo, profesoriaus Vytauto Kasiulevičiaus, šiuo metu situacija Italijoje yra itin sudėtinga –daugiau nei 10 tūkstančių užsikrėtimų ir daugiau nei 600 mirčių. Šalyje – chaosas, taikomos griežtos karantino priemonės. Kad Lietuvoje nenutiktų panašus scenarijus, gydytojas pataria imtis griežtesnių prevencinių veiksmų.

Profesorius V. Kasiulevičius socialiniame tinkle pateikė 6 veiksmų planą, kurio nedelsiant turėtų imtis Lietuva.

„Iliuzijų dėl COVID-19 plitimo neliko. Italijoje situacija yra labai labai sudėtinga. Šiandien ten mirė 196 žmonės. Intensyvios terapijos skyriai nebegali užtikrinti reikiamos pagalbos apimčių visiems pacientams“, – rašo šeimos gydytojas.

Ką turime daryti nedelsiant?

„Privalome didinti PGR (Polimerazės grandininė reakcija) ir imtis sienų kontrolės. Tačiau svarbesnis visuomenės sveikatos priemonių taikymas tam, kad sumažinti artėjantį viruso smūgį Lietuvos sveikatos apsaugos sistemai. Jau anksčiau pateikiau įrodymus, kad jau dabar COVID-19 įtaka Italijos sveikatos apsaugos sistemai keletą kartų viršijo gripo poveikį ir situacija blogėja kasdieną“, – rašo profesorius ir pateikia 6 veiksmų planus:

1) Susisiekimas su Italija galimas tik užtikrinant būtinųjų prekių gabenimą, kurių sąrašą tvirtina Vyriausybė. Dalyvavimas visose konferencijose, parodose ir susitikimuose privalo būti atšauktas.

2) Aiškiai nurodyti laiką, per kurį visi Lietuvos piliečiai turi palikti Italijos teritoriją. To nepajėgiantiems padaryti užtikrinti jų sugrįžimą panaudojant karo transporto lėktuvus.

3) Visi atvykę iš Italijos ir kitų viruso endeminių zonų Lietuvos ir užsienio piliečiai privalo patekti į 14 dienų karantiną.

4) Socialinė distancija. 2 metrų atstumo užtikrinimas tarp šalies piliečių. Nuo šiandien 2 mėnesiams atsisakome visų rankų paspaudimų, apsikabinimų, renginių, konferencijų. Autobusuose ir troleibusuose leidžiamos tik sėdimos vietos.

5) Visi sporto ir kultūros renginiai turi būti stabdomi ne trumpesniam kaip 2 mėnesių laikotarpiui.

6) Per artimiausią savaitę parengiamas visų tipų mokymo įstaigų veiklos stabdymo planas keičiant mokymą į nuotolinį panaudojant internetą ir televiziją. Planas įgyvendinamas per 48 valandas užregistravus pirmąjį SARS-CoV-2 viruso plitimo visuomenėje atvejį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (422)