Šiuo metu, manyčiau, yra optimaliausi Kanados mokslininkų pasiūlyti standartai, siekiant suskirstyti kanapes į tam tikras rūšis pagal jose esančio tetrahidrokanabinolio (THC) kiekį. Tai yra didžiuliu psichotropiniu poveikiu pasižymintis kanabinoidas (vienas iš stipriausių narkotikų), kuris savo laiku buvo uždraustas net JAV.

Kanapės, turinčios iki 0,3 proc. THC, vadinamos pluoštinėmis arba komercinėmis kanapėmis. JAV iš pluoštinių kanapių gaminami maisto papildai, miltai, aliejai, baltyminiai produktai ir t.t. Kitose šalyse irgi griežtai reglamentuojamas THC kiekis kanapėse, kurių produktai vartojami maistui. Pavyzdžiui, Šveicarijoje pluoštinių kanapių aliejuje leidžiama THC koncentracija neturi viršyti 20 mg/kg. Belgijoje tik 10 mg/kg ir t.t. Beje, reikėtų pažymėti, kad kanapių sėklose yra idealus omega-3 ir omega-6 riebiųjų rūgščių santykis.

Vadinamoji marihuana – tai kitos kanapės, kuriose THC kiekis yra ženkliai didesnis. Marihuanos skiriasi pagal jose esančių kanabinoidų (fitokanabinoidų) kiekį ir santykį tarp atskirų kanabinoidų rūšių, kurių šiuo metu nustatyta virš šimto ir, matomai, bus atrasta dar daugiau.

Vidutinio stiprumo marihuanoje THC koncentracija siekia 7-10 proc.; didelio stiprumo gali siekti net 30 proc. JAV Hjustono universiteto profesorius J. Žiburkus, su kuriuo man teko asmeniškai dalyvauti televizijos programoje, pabrėžė, kad šiuo metu visame pasaulyje vyksta aktyvūs moksliniai tyrimai, analizuojant įvairių kanabinoidų poveikį žmogaus organizmui. Plačiai žinomas puikus kanabinoidų efektas onkologiniams ligoniams po spindulinės ir chemioterapijos, slopinant pykinimus ir vėmimus. Šiuo metu vienas didžiausių atradimų – nustatytas kanabidiolio terapinis efektyvumas, net geresnis už dabar naudojamus vaistus, gydant sunkiausius epilepsijos priepuolius. Yra sukaupta pakankamai daug mokslinių tyrimų, įrodančių, kad kanabinoidai gali būti efektyvūs, kaip papildomi vaistai gydant Alzheimerio ligą, psoriazę, išsėtinę sklerozę, glaukomą, nemigą.

Nustatytas kanabinoidų priešuždegiminis, antibakterinis poveikis. Didelio susidomėjimo specialistų tarpe sulaukė duomenys apie teigiamą kanabinoidų poveikį moduliuojant ir aktyvuojant žmogaus imuninę sistemą. Juk daugumos susirgimų priežastimi arba viena iš priežasčių yra imuniniai sutrikimai, kada žmogaus organizme sutrinka imunokompetentinių ląstelių sąveika, kada neatpažįstamos vėžio ląstelės arba pradedama kovoti prieš nuosavus audinius ir t.t.

Yra duomenų, kad gydant vėžį, taikant kanabinoidus kaip papildomą terapinę priemonę, efektyviau mažėja centrinis vėžio židinys, geriau slopinamas vėžinių ląstelių plitimas organizme. Izraelio mokslininkas R. Shemeshas nurodė, kad artimoje perspektyvoje tolimesni kanabinoidų tyrimai galės padėti spręsti net ir nevaisingumo problemas, todėl atkris dirbtinio apvaisinimo problemos. JAV ekspertai pranašauja kanapėms pakankamai šviesią ateitį ir mano, kad neilgai užtruks, kada bus galima kurti kanapių mišinius pagal individualius poreikius.

Beje, JAV šiuo metu apie 33 milijonų. asmenų vartoja marihuaną. Šalis nežlugo ir vis dar pirmauja pasaulyje pagal mokslinį potencialą bei ekonomikos išsivystymą. Teisybės dėlei, vis dėlto, reikėtų pasakyti, kad tiek mokslininkų, tiek ir eilinių piliečių tarpe yra ne tik marihuanos šalininkų, bet ir pakankamas oponentų būrys. Atlikti tyrimai rodo, kad pastovus ir ilgalaikis marihuanos vartojimas gali bloginti atmintį, gali sutrikti motorinė koordinacija (dėl ko negalima vairuoti), žmonės tampa nesavikritiški, gali atsirasti bendravimo problemų. Pastovus „žolės“ rūkymas (kaip ir tabako) dirgina bronchus, dėl ko gali atsirasti lėtiniai bronchitai ir po tam tikro laiko tarpo ir plaučių vėžys. Yra duomenų, kad pastoviai marihuaną vartojančių tarpe yra šiek tiek didesnis skaičius šizofrenijos atvejų. Beje, tokie rezultatai gali būti ir dėlto, kad sergantys šizofrenija dažniau vartoja marihuaną, negu sveiki. Nors daugumoje atvejų priklausomybės marihuanai, skirtingai nuo kitų narkotikų, alkoholio, tabako, neatžymima, bet yra duomenų, kad kasdieninis ir ilgalaikis jos vartojimas gali nedidelei daliai žmonių (9 proc.) sukelti priklausomybę.

Suprantama, vartojant kanapių preparatus medicininiais tikslais, tokių problemų neturėtų kilti. Nežiūrint to, kad susidomėjimas kanapių preparatais yra didžiulis, dirba atskiros laboratorijos, kuriami kanabinoidų pagrindu efektyvūs vaistai, bet kanapių preparatų kelias į mediciną ne visuomet buvo rožėmis klotas. Taip, populiarumo viršūnėje buvo 2006 m. sukurtas kanabinoidų pagrindu preparatas „Rimonabant“. Į jo sudėtį įėjo kanabinoidai, pasižymintys teigiamu terapiniu poveikiu onkologiniams ligoniams. Pasirodė, kad preparatas papildomai dar blokuoja ir apetitą, sukelia sotumo jausmą, tiesiog panacėja norintiems sulieknėti. Deja, jau 2008m. stebuklingas vaistas buvo nukarūnuotas, nes išryškėjo nepageidaujamas šalutinis poveikis – išreikšta depresija, kai kada privedanti net iki savižudybės. Kiekvieno farmacinio preparato kelias dažnai būna labai ilgas ir sudėtingas, kol jis pripažįstamas tinkamu klinikinėje praktikoje.

Kanapių preparatai irgi nėra išimtis. Bet tai, kad kanapių vaistiniai preparatai legalizuoti Niderlanduose, Ispanijoje, Portugalijoje, Suomijoje, Čekijoje, Slovėnijoje, o 2017m. Graikijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, neabejotinai rodo, kad šiuolaikinė medicina kanabinoidus laiko svarbiais ir reikalingais gydant visą spektrą sudėtingiausių ligų. Taigi, daug kam kyla klausimas, kada Lietuvoje mes galėsime pradėti vartoti kanapių preparatus. Po Seimo sprendimo nuo kitų metų gegužės 1d. bus galima pradėti bandyti įregistruoti vaistus, kurių sudėtyje yra kanapių, aišku, atlikus visas privalomas ilgas procedūras.

Galiu nuliūdinti, kad Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymas neįteisino taip vadinamų medicininių kanapių. Už kanapių aliejus ir visokius tepalus bei trauktines toliau gresia baudžiamoji atsakomybė. Ką gi, toliau nelegaliai vešimės kanapių produktus iš užsienio. Tikrai žmogiškai užjaučiu onkologinius ligonius, kurie ne tik kad negauna naujausių priešvėžinių vaistų, bet dar ilgai nematys ir kanabinoidų. Matyt, Verygos prioritetai – padaryti viską, kad Lietuvos gyventojai gydytųsi pigiausiomis originalių vaistų kopijomis, visiškai išstumiant iš rinkos originalius (patentinius) vaistus. Ministras, aiškina, kad tai taps labai madinga.

P. S. Asmeniškai madų nesivaikau. O Dieve, kada pagaliau ateis mada rinkti protingus ministrus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)