Jo teigimu, vitaminas D labai svarbus mūsų organizmui, ypač kaulams, imuninei sistemai, lytinių hormonų gamybai.

„Kasdien ir per ilgai būnant soliariume didėja odos susirgimų rizika, bet jei trūksta vitamino D, vaikščioti į soliariumą yra pateisinama“, – teigia profesorius.

Pasak gydytojo, maisto papildai neduoda jokios naudos – natūraliai įsisavintas vitaminas D žymiai greičiau ir efektyviau padeda pasisavinti kalcį, o esant šio vitamino trūkumui mūsų kaulai tampa labai trapūs. Taigi, norint sutvirtinti kaulus, labai svarbu pakankamos vitamino D atsargos – tai yra būtina kalcio pasisavinimo sąlyga.

Taip pat vitaminas D neleidžia imuninei sistemai pulti mūsų pačių ląstelių ir gali padėti išvengti baisių ligų – išsėtinės sklerozės ar reumatoidinio artrito.

„Kai organizmui trūksta vitamino D, mūsų imuninė sistema pradeda pulti nervų ląsteles ir ardyti apsauginį mielino dangalą. Pažeidus jį, impulsai nervais pradeda judėti labai lėtai“, – įspėja gydytojas.

Vitaminas D yra būtinas lytinių hormonų gamybai, ypač – testosterono. Jei organizme jaučiamas testosterono trūkumas, sutrinka raumenų vystymasis, o raumenų masė lieka menka. Esant vitamino D trūkumui jaučiamas bendras silpnumas, nuovargis, svaigsta galva, atsiranda polinkis į depresiją.

„Norint papildyti ar atkurti šio vitamino atsargas užtenka 10–15 minučių per dieną pabūti tiesioginiuose saulės spinduliuose. 80–90 proc. vitamino D organizmas pasigamina dėl saulės poveikio, likę 10–20 procentų gaunami su maistu. Pagrindiniai šaltiniai – riebi žuvis, kepenys ir kiaušiniai“, – pataria profesorius.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.