Bendras patvirtintų BR atvejų skaičius visame pasaulyje pasiekė 2 785, o galimų atvejų jau yra tūkstančiai. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pripažino, kad didelį nerimą kelia tai, kad daugelis atvejų yra nenustatomi, taip pat daugelis infekuotų asmenų, kuriems simptomai nepasireiškia, nežino apie savo ligą ir ją platina.

Taip pat atsiranda įrodymų, kad BR virusas gali būti perduodamas oro lašiniu būdu. Ankstesni tyrimai parodė, kad raupų virusas, priklausantis tai pačiai šeimai kaip beždžionių raupų virusas ir netgi artimas jo giminaitis vėjaraupių virusas gali plisti oro lašiniu būdu [2–5]. Ankstesnis tyrimas taip pat parodė, kad BR virusas aerozoliuose išlieka aktyvus ir gyvybingas net 90 valandų.

Nors iš pradžių buvo nustatyta, kad dauguma BR atvejų per naujausią BR protrūkį už Afrikos žemyno ribų plito per atsitiktinius fizinius seksualinius kontaktus tarp gėjų ir biseksualių vyrų, vis daugiau naujų atvejų nustatoma tarp vaikų, moterų ir kitų ne LGBTQIA+ žmonių. Ankstesnis tyrimas taip pat parodė, kad sergamumo lygis namų ūkiuose (t. y. tarp asmenų, gyvenančių su užsikrėtusiu asmeniu, kuriam pasireiškė BR infekcijos simptomai) siekė 50 proc.

Saulius Čaplinskas

Nepaisant pradinių PSO tvirtinimų, kad tai ne mutavusios padermės, nustatyta, kad protrūkį sukėlė naujos BR padermės su daugybe mutacijų. Atsiranda naujų duomenų, kad šios BR padermės vis dar mutuoja ir sukelia skirtingą ligos patogenezę bei unikalią klinikinę simptomatiką, todėl gydytojams tampa dar sunkiau diagnozuoti infekciją.

Pasak nepatvirtintų pranešimų, iki šiol nuo BR mirė 3 asmenys (2 Brazilijoje ir 1 Portugalijoje). Pasigirsta spėlionių, kad šiuo metu visame pasaulyje BR gali sirgti 16 420 asmenų, kuriems liga nenustatyta dėl klaidingos diagnozės ir dėl to, kad esami diagnostiniai testai ir tyrimai negalėjo nustatyti naujų padermių.

BR virusas jau nustatytas 43 šalyje už Afrikos žemyno ribų, 85 proc. Europoje. Remiantis paskutiniais duomenimis, Ispanija pirmauja visame pasaulyje su 627 patvirtintais atvejais, JK patvirtino 574 atvejus, Vokietija – 341, Portugalija – 289, Prancūzija – 184, Kanada – 161, JAV – 118, Olandija – 98, Italija – 74, Belgija – 62, Šveicarija – 31 atvejį.

Beždžionių raupai

Nauji duomenys taip pat rodo anomalijas, susijusias su simptomais: kai kuriais atvejais nepasireiškia būdingos pustulės, o būna bėrimų ar kitų odos pažeidimų be pūslelių. Įprasti pradiniai simptomai yra karščiavimas, šaltkrėtis, nuovargis, raumenų, galvos skausmai, gerklės skausmas ir padidėję limfmazgiai. Tačiau naujai užsikrėtusieji taip pat skundžiasi virškinimo sutrikimais, viduriavimu ir regėjimo problemomis.

Gydytojai taip pat praneša, kad dauguma odos reiškinių tarp užsikrėtusiųjų pastaruoju metu neišnyksta net ir vartojant antrinius vaistus, pvz., steroidus ar antimikrobines medžiagas, o tai kelia dar didesnį susirūpinimą.

Beždžionių raupai

Gydytojai ir mokslininkai, deleguoti į įvairias Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) darbo grupes, nurodo, kad šią savaitę beždžionių raupai (BR) greičiausiai bus paskelbti pasauline pandemija, kai PSO sušauks nepaprastąjį posėdį situacijai įvertinti, nes pasaulyje auga ne tik ligos avejų skaičius, bet pasirodo įvairūs nauji duomenys, kurie kelia susirūpinimą. Prognozuojama, kad, jeigu šalys nesiims būtinų prevencijos priemonių, per mėnesį atvejų skaičius gali pasiekti 135 tūkstančius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)