Buvęs Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius, profesorius Saulius Čaplinskas savo „Facebook“ paskyroje palygino šias dvi vakcinas.

„Šios vakcinos jau lygintos pagal jų efektyvumą bei būtinas laikymo sąlygas. Abi vakcinos imuninį atsaką organizme sukelia tuo pačiu principu – kai įšvirkščiama dalis viruso RNR. Paskelbti tyrimų duomenys apie vakcinų efektyvumą parodė, kad abi vakcinos suteikia panašią apsaugą, t.y. Apytiksliai 90 proc. „Pfizer“ BioNTech vakcina ir maždaug 95 proc. „Moderna“ vakcina.

Tačiau pažymima, kad abi vakcinos toliau tiriamos, todėl galutiniai skaičiai gali pasikeisti. Pagal vakcinų laikymo ypatybes, „Moderna“ vakciną saugoti bus paprasčiau, nes ji išlieka stabili prie minus 20°C iki 6 mėn., o standartiniame šaldytuve ji gali būti laikoma iki mėnesio. Tuo metu „Pfizer“ vakciną būtina laikyti itin žemoje temperatūroje – prie minus 75°C, o įprastame šaldytuve ją galima laikyti trumpiau, t.y. penkias dienas“, – rašė S. Čaplinskas.

„Delfi“ primena, kad Vyriausybė trečiadienį pasitarime spręs, ar pritarti Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymui įsigyti 1,24 mln. vakcinos nuo koronaviruso dozių iš jas kuriančių farmacijos kompanijų „BioNTech“ ir „Pfizer“.

Kaip praneša BNS, su šiomis bendrovėmis Europos Komisija praėjusią savaitę sudarė išankstinę sutartį, tačiau tam atskirai dar turi pritarti Europos Sąjungos šalys. EK su „BioNTech“ ir „Pfizer“ sutarė dėl 200 mln. vakcinos nuo koronaviruso dozių įsigijimo. Taip pat sutarta dėl dar 100 mln. dozių rezervavimo.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) vadovas Gytis Andrulionis anksčiau BNS sakė, kad iš papildomai rezervuoto kiekio Lietuvai galėtų atitekti 620 tūkst. vakcinos dozių. „Bet jos eina visai pagal kitą laiko grafiką, vėliau, visiems pritarus. Bazinis įsigijimas yra būtent 200 milijonų“, – komentavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)