„Žinoma, nederėtų pradėti ryto nuo traškučių, džiūvėsėlių ar kitų produktų, kurių sudėtyje daugybė konservantų“, - patikino gydytoja dietologė Liudmila Denisenko.

„Tikiuosi, kad tokių minčių mūsų skaitytojams nekyla. Jei kartais tokia mintis vis dėlto kiltų, vertėtų pamąstyti, kaip sunku skrandžiui ryte perdirbti visas šias šiukšles. Be to, reikėtų nepamiršti ir apie trans-riebalus, kurių šiuose produktuose yra labai daug.

Tiesa, pusryčiams nederėtų rinktis rūkytų ir konservuotų gaminių, o rūkytoje žuvyje yra dar ir histamino, galinčio sukelti uždegimines reakcijas. Taip pat rekomenduojama vengti aštrių prieskonių, pavyzdžiui, garstyčių ar pipirų, nes patekę ant gleivinės jie gali sukelti uždegimą. Vis dėlto tai gerai žinomi dalykai, tačiau yra produktų, kuriuos esame linkę vertinti kaip tinkamus pusryčiams, tačiau juos valgyti tuščiu skrandžiu nerekomenduojama, rašo msk.kp.ru.

1. Šalti ir gazuoti gėrimai

Net ir paprastas, tačiau pernelyg šaltas vanduo gali sukelti gleivinės kraujagyslių spazmus, o gazuoti gėrimai gali sukelti dar ir sudirgimą, dėl kurio gali kilti uždegimas. Bet kuriuo atveju tai neabejotinai apsunkins maisto virškinimo procesą. Vis dėto dietologai primygtinai rekomenduoja rytais išgerti stiklinę negazuoto kambario temperatūros vandens – taip išvalysite žarnyną bei skrandį ir atgausite per naktį prarastus skysčius. Rekomenduojama vandenį gerti lėtai, mažais gurkšneliais. 

2. Kava

Nenustebkite – išgėrę kavos puodelį tuščiu skrandžiu sudirginsite gleivinę. Jei su kava dar ir surūkysite cigaretę, padidės skrandžio sulčių sekrecija, o tai sukels rėmenį. Jei sergate gastritu, tai dar labiau pablogins jūsų būklę.

Apskritai kavoje yra medžiagų, skatinančių tulžies išsiskyrimą. Tuščia dvylikapirštė žarna, prisipildžiusi tulžies, pradės virškinti pati save. Ar jums to reikia? Taigi kavą derėtų gerti po pusryčių, o ne prieš juos. 


3. Pyragėliai ir saldžios bandelės

„Atrodytų, kad raguoliai su džemu – tai puikiausias pasirinkimas rytui, tobuli prancūziški pusryčiai, tačiau vertėtų nepamiršti, kad valgant saldumynus (juk tai ne kas kita, o greitieji cukrūs, kurių glikemijos indeksas aukštas) tuščiu skandžiu apkraunama kasa – šiam organui tenka išskirti didelį insulino kiekį“, - patikino Liudmila Denisenko.

„Kuo daugiau insulino kraujyje, tuo daugiau nepageidaujamų kilogramų, o staigus cukraus kiekio šuolis vėliau garantuoja tokį pat staigų cukraus kiekio sumažėjimą. Tai reiškia, kad praėjus vos porai valandų po tokių pusryčių pajausite alkį. Be to, mieliniai kepiniai skatina dujų kaupimąsi žarnyne, taigi pilvo gurgimas jums garantuotas. Tai nereiškia, kad prancūziškų raguolių būdina visiškai atsisakyti – jį galima suvalgyti po avižinių dribsnių lėkštės ar kiaušinienės, užsigeriant kava.

4. Apelsinų sultys

Turbūt jau supratote, kad vaisių rūgštys ir eteriniai aliejai, kurių apstu šviežiai spaustose apelsinų sultyse, neabejotinai sudirgins gleivinę. 

„Tačiau tai jokiais būdais nereiškia, kad teks atsisakyti tradicinių angliškų pusryčių – avižinių dribsnių ir apelsinų sulčių“, - patikino ekspertė. „Tiesiog iš pradžių dribsniai, o tada – sultys. Dar rekomenduojama šviežiai spaustas sultis 10-15 min. palaikyti ant ledo, kad išgaruotų eteriniai aliejai. 


5. Jogurtas, kefyras ir kiti rūgštūs pieno produktai

Iš tikrųjų rūgščių pieno produktų valgyti tuščiu skrandžiu nerekomenduojama – iš to nebus jokios naudos. Naudingos bakterijos, patekusios į agresyvią tuščio skrandžio terpę, greitai suyra, todėl naudos žarnynas jokios naudos negauna. Dietologai rekomenduoja vartoti rūgščius pieno produktus praėjus 1-1,5 val. po pusryčių. 

6. Vaisiai ir uogos

Derėtų vadovautis ta pačia logika kaip ir apelsinų sulčių atveju: vaisių rūgštys dirgina skrandį, o smulkūs, pavyzdžiui, braškių, kauliukai gali pažeisti tuščio skrandžio gleivinę. Trešnės ar vynuogės gali sukelti pilvo pūtimą, todėl jas irgi patartina valgyti, kai skrandis jau nuramintas kitu maistu. Pavyzdžiui, vaisiai su varške – tai puikus pasirinkimas antriems pusryčiams. 


7. Sėlenos

Skrandyje išbrinkstančios sėlenos ilgam numalšina alkio jausmą, tačiau vertėtų nepamiršti, kad jos kaip kempinė sutraukia vandenį. Dėl nepakankamo suvartojamo vandens kiekio gali varginti vidurių užkietėjimas, padidėjęs skrandžio rūgštingumas ir gleivinės sudirgimas, o tai gali sukelti dirgliosios žarnos sindromą. Šių faktų derėtų nepamiršti ne tik ryte, bet ir visą likusią dieną, kai tik susiruošite pavalgyti sėlenų. 

Ar avižiniai dribsniai kenkia organizmui?

Australijos mokslininkai teigia, kad dėl dažno avižų, kurių sudėtyje yra fitino rūgšties, vartojimo gali irti kaulai. Fitino rūgštis trukdo organizmui tinkamai įsisavinti kalcį. Mokslininkai siūlo išeitį: dvi savaites pusryčiams valgykite avižas, o tada padarykite mažiausiai 14 dienų pertrauką, po kurios ir vėl galite mėgautis taip mėgstamais avižiniais dribsniais. 

Taip pat galima prieš ruošiant avižas brinkinti užpylus vandeniu. Bet kurių grūdų brinkinimas gerina jų maistinę vertę ir skatina enzimų išsiskyrimą, o šie savo ruožtu didina B grupės vitaminų kiekį. Po 7-8 val. brinkinimo šiek tiek parūgštintame vandenyje grūduose beveik visiškai nelieka fitino rūgšties.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)