Portalo „Delfi“ kalbinti privačių klinikų vadovai tvirtino pastaruoju metu sulaukiantys ypač daug skambučių ir užklausų raštu apie galimybę pasiskiepyti komercine vakcina. Ir pačios klinikos nekantriai laukia, kada rinkoje atsiras komerciškai prieinamų vakcinų, netgi po truputį žvalgosi specialių joms laikyti būtinų šaldiklių.

Gamintojų siūlomi kiekiai nėra pakankami

Deja, gamintojai kol kas nežada, kad greitu metu vakcinų bus pagaminta visiems užtektinai. Tad kurį laiką valstybės biudžeto lėšomis įsigyta vakcina nuo COVID-19 bus skiepijami tik sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtinti rizikos grupėms priskirtini asmenys, kuriems atsižvelgiant į jų amžių, sveikatos būklę, darbo ir (arba) socialinės veiklos pobūdį gresia didžiausia rizika užsikrėsti COVID-19 liga ir (ar) susirgti sunkia šios ligos forma.

Vakcina nuo koronaviruso

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Aistė Šuksta portalui „Delfi“ sakė, kad šiuo metu visi sandoriai dėl vakcinos įsigijimo vyksta per Europos Komisiją.

„Vakcinos gamintojų siūlomi kiekiai nėra pakankami, kad ir privataus sektoriaus poreikiai būtų patenkinami. Tačiau, jau dabar kalbamasi su Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacija dėl jų pasitelkimo masiniam vakcinavimui“, – komentavo A. Šuksta.

Karantinas gresia ir kitą rudenį

Tuo, kad šiemet atsiras galimybė pasiskiepyti už pinigus, abejojo ir Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas profesorius Saulius Čaplinskas. Ir tai nėra labai gerai.

Saulius Čaplinskas

„Kitą rudenį gali vėl tekti įvedinėti karantiną, jeigu iki rudens nebus paskiepyta 70 proc. populiacijos. O tai, turbūt visi šiuo metu suprantame, mažai tikėtina ne dėl to, kad dalis žmonių nenorės skiepytis, o dėl to, kad tikriausiai nebus tiek pagaminta vakcinos. Mes kalbame apie viso pasaulio poreikį, ne tik Lietuvos. Vargiai kitais metais komercinėje rinkoje bus šitie skiepai“, – abejojo S. Čaplinskas.

Galimybių įsigyti vakciną pradėjo ieškoti iškart

Nepaisant to, kad kol kas vakcinų nuo koronaviruso komercinėje rinkoje nėra ir turbūt greitu metu nebus, privačios klinikos sulaukia daug užklausų apie galimybę pasiskiepyti nuo COVID-19 ligos už pinigus.

„Apie vakciną ir skiepijimosi galimybes sulaukiame nemažai klausimų ir iš savo pacientų. Žmonės rašo, skambina, teiraujasi, ar galima užsiregistruoti į norinčiųjų skiepytis eiles. Kol kas jiems negalime pasiūlyti šios paslaugos, tačiau tikimės, kad ateityje tokią galimybę turėsime“, – vylėsi Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos direktorė Inga Grigienė.

Vakcina nuo COVID-19

Pasak pašnekovės, klinika galimybėmis įsigyti vakciną pradėjo domėtis sulig pirma žinia apie jos sukūrimą ir patvirtinimą.

„Suprantame, kad vakcina šiandien labiausiai reikalinga pirmose COVID-19 fronto linijose dirbančiam medicinos personalui, tačiau siekiame, kad ir privačios gydymo įstaigos būtų įtrauktos į būsimus vakcinos paskirstymo kanalus.

Kasdien mūsų klinikoje atliekame daugybę COVID-19 tyrimų (PGR, greitieji antikūnų ir antigenų testai), tad mūsų klinikos medikams ir personalui taip pat turime užtikrinti maksimalų saugumo lygį ir toliau užtikrinti pacientų testavimą. Esame kreipęsi į valdžios institucijas dėl vakcinų poreikio mūsų klinikoje dirbančiam personalui, tačiau kol kas mums nurodyta laukti. Tikimės mūsų valdžios supratingumo, užtikrinant saugumą ne tik valstybinėse, bet ir privačiose gydymo įstaigose dirbančiam medicinos personalui“, – teigė I. Grigienė.

Susidomėjimas didžiulis

Dėl galimybės įsigyti vakciną nuo koronaviruso su tiekėjais derasi ir kitos klinikos.

„Šiuo metu ieškome galimybių įsigyti vakcinų nuo koronaviruso, kalbamės su tiekėjais. Vis dėlto, artimiausiu metu komercinei rinkai vakcinų kol kas neplanuojama tiekti, bent jau iki tol, kol valstybė nebaigs skiepyti visų rizikos grupių.

Kada tiksliai vakcinos įsigijimas bus prieinamas kiekvienam norinčiajam, sunku pasakyti. Galime tik prognozuoti, kad apie vakcinų tiekimą komercinei rinkai galima bus kalbėti su tiekėjais konkrečiau tik pavasario pabaigoje ar vasaros pradžioje“, – kalbėjo „Kardiolitos klinikų“ ir „MediCA klinika“ Plėtros ir turto valdymo vadovas biomedicinos mokslų daktaras Valerijus Dobrovolskis.

Valerijus Dobrovolskis

Pašnekovas taip pat tvirtino, kad susidomėjimas šiomis vakcinomis – didžiulis: „Pacientų susidomėjimas skiepais yra didelis – sulaukiame nemažai norinčiųjų skiepytis užklausų. Tad galime numanyti, kad šis skiepas rinkoje bus paklausus“.

Vakcinos savikaina – nuo 2,9 iki 18 eurų

Galimybių įsigyti komercinių vakcinų teigė ieškanti ir medicinos centrų „Northway“ generalinė direktorė Diana Bumelytė.

Diana Bumelytė

„Kalbamės su didmeninį vaistinių preparatų platinimą vykdančiomis įmonėmis. Kol kas tokios galimybės nėra“, – apgailestavo D. Bumelytė.

Anot jos, tikimybė, kad vakcinų bus artimiausiu metu, labai maža, nors norinčių pasiskiepyti už pinigus pacientų būtų tikrai nemažai.

Paklausta, kiek galėtų kainuoti vakcina, D. Bumelytė sakė: „Tai priklausys nuo vakcinos savikainos, gabenimo ir saugojimo kaštų. Kiek mums yra žinoma, šiandien vakcinos savikaina svyruoja nuo 2,9 iki 18 eurų“, – komentavo pašnekovė.

Lietuva nėra labai patraukli rinka

Diagnostikos centrų „Affidea Lietuva“ generalinis direktorius Vitalijus Orlovas portalui „Delfi“ pasakojo kalbėjęs su licencijuotais vakcinų nuo koronaviruso gamintojais, bet šie teigė, kad kol kas gaminti komercinius skiepus nenumatyta.

„Klausimas, kada artimiausiu metu jos bus pradėtos gaminti, nes kol kas Europoje yra didžiulis poreikis paskiepyti kiek galima daugiau rizikos grupėse esančių asmenų. Tad „laisvų“ vakcinų kol kas nėra“, – apgailestavo V. Orlovas.

Pašnekovas sakė, kad jų diagnostikos centrai taip pat sulaukė daug fizinių ir juridinių asmenų užklausų, ar yra galimybių pasiskiepyti už pinigus.

„Laukiame visi. Visi sėdime ant to atsarginio suolo ir laukiame. Bet vakcinų rinkoje esame pakankamai maži žaidėjai. Visų pirma todėl, kad Lietuvoje skiepijasi mažai žmonių. Pas mus paprastai skiepijasi 20 proc. žmonių – maždaug kas penktas, o Europoje – iki 80 proc., priklausomai nuo šalies.

Mes nesame ir tokia didelė rinka, kaip Vokietijos, Italijos ar Prancūzijos, kad būtume patrauklūs vakcinų gamintojams.

Be to, dabar svarbiausia patenkinti viešąjį poreikį – paskiepyti rizikos grupes“, – pastebėjo V. Orlovas.

Vakcina nuo koronaviruso

Pasidomėjus, ar ketina pirkti specialius vakcinoms laikyti skirtus šaldiklius, palaikančius ultražemą, bent –75 laipsnių Celsijaus temperatūrą, pašnekovas neslėpė: „Meluočiau, jei pasakyčiau, kad nesižvalgome. Tikrai žiūrime tuos šaldiklius. Bet, kai buvo paskelbta, kad atkeliauja vakcinos, jie visi buvo staigiai išpirkti.

Vos „Pfizer“ paskelbė, kad jų vakcinos stabilumui reikia azoto pagrindo šaldiklių, kitaip tariant, palaikančių apie –80 laipsnių temperatūrą, tai iš karto viskas buvo išgraibstyta“.

V. Orlovas abejojo, kad šiemet realu sulaukti komercinės vakcinos.

„Vienas iš gamintojų pasakė, kad 2021 metais net nesvajokite apie komercinę vakciną, nes poreikis yra didelis.

Tai, kada komercinės vakcinos įmanoma tikėtis, priklauso nuo to, kiek daug gamintojų atsiras rinkoje. Vakcinų fabrikai nėra didžiuliai, o ir pati vakcina yra labai jautri, be to, šalims narėms yra nustatytos tam tikros kvotos.

Reikia tikėtis, kad pavasarį arba vasarą vakcinų rinkoje atsiras daugiau, tada ir jų prieinamumas bus atitinkamai didesnis“, – vylėsi V. Orlovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (421)