Lietuva kartu su dar 81 valstybe dalyvauja socialinės žiniasklaidos kampanijoje „Vaistų saugumo savaitė“ (#MedSafetyWeek), kuri skirta priminti, kodėl svarbu pranešti apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas į vaistus (ĮNR). Tokia kampanija rengiama jau septintus metus iš eilės, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Vaistus rinkai leidžiama tiekti tik įsitikinus, kad šie yra saugūs ir veiksmingi. Tačiau būtina atminti, kad kiekvienas vaistas gali turėti nepageidaujamą šalutinį poveikį arba sukelti nepageidaujamą reakciją į vaistą. Pranešimai apie ĮNR padeda nustatyti retus, netikėtus ir kartais sunkius vaistinių preparatų nepageidaujamus poveikius.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) atkreipia dėmesį, kad prieš užregistruojant vaistą, jis yra tiriamas daugybėje klinikinių tyrimų.

Kasdieniniame gyvenime vaistai nėra vartojami klinikinių tyrimų sąlygomis, pacientai ne taip griežtai laikosi nurodyto režimo, skiriasi jų gyvenimo būdas, kai kurie tuo pačiu metu vartoja dar ir kitus vaistus, kartais išgeria per didelę ar per mažą vaisto dozę ar pamiršta jiems paskirtą vaistą vartoti visai. Kasdieniame gyvenime vaistus vartoja milijonai įvairaus amžiaus, skirtingos sveikatos būklės ir gyvenimo būdo pacientų.

Duomenys apie ĮNR padeda gauti naujos informacijos apie vaistų saugumą ir kartu didina visuomenės supratimą apie vartojamus vaistus. Taip pat padeda kitiems pacientams išvengti žalos ateityje, o gydytojams saugiau skirti vaistus. Remiantis duomenimis apie ĮNR, gali būti keičiami vaistų informaciniai dokumentai, į pastaruosius įtraukiant informaciją apie naujas būkles, kurių atveju vaisto vartoti negalima, taip pat įspėjant apie naujus nepageidaujamus poveikius, galimas sąveikas su kitais vaistais. Jei nustatoma, kad dėl sukeliamo šalutinio poveikio vaisto keliama rizika yra didesnė už galimą naudą, gali būti stabdoma arba panaikinama vaisto registracija ir šis pašalinamas iš rinkos.

Kiekvienas pranešimas apie nepageidaujamas reakcijas į vaistus prisideda prie saugesnio jų vartojimo. Stiprindama rinkoje esančių vaistų saugumo stebėseną, VVKT kreipiasi į gydytojus, slaugytojus, vaistininkus, pacientus bei juos vienijančias organizacijas ir prašo, pastebėjus ar patyrus ĮNR, nedelsiant apie tai pranešti. Sveikatos priežiūros specialistai, skiriantys vaistus, ypač raginami aptarti su pacientais galimus šalutinius vaistų poveikius ir būti budriais bei stebėti, ar pacientai nepatiria naujų ar retų įtariamų nepageidaujamų reakcijų.

Informaciją apie galimus vaisto šalutinius poveikius galima rasti pakuotės lapelyje, kuris yra įdėtas į kiekvieno vaisto pakuotę, taip pat VVKT interneto svetainėje. Tereikia paspausti šią nuorodą https://vapris.vvkt.lt/vvkt-web/public/medications ir į paieškos laukelį įvesti vartojamo vaisto pavadinimą. Pranešti informaciją apie šalutinį vaistų poveikį, gali ir patys vartotojai, paspausdami šią nuorodą: https://vapris.vvkt.lt/vvkt-web/public/nrv Užpildyti atsidariusią formą užtruks vos kelias minutes. Pranešti apie ĮNR galima ir užpildant pranešimo formą, skirtą pacientams (ją galima rasti https://www.vvkt.lt/index.php?4004286486) ir atsiunčiant ją el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt, bei nemokamu telefonu 8 800 735 68 (gyventojams).

VVKT taip pat primena, kad sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistai (gydytojai, slaugytojai, vaistininkai) gavę informacijos apie įtariamą nepageidaujamą reakciją, kiek galima greičiau, bet ne vėliau kaip per 15 dienų nuo įtariamos nepageidaujamos reakcijos į vaistą atsiradimo ir (ar) informacijos apie tai gavimo dienos, turi pateikti VVKT Sveikatos priežiūros ar farmacijos specialisto pranešimo apie įtariamą nepageidaujamą reakciją (ĮNR) formą. Pranešti galima:

Pateikiant ĮNR pranešimus, esant galimybei, svarbu pridėti ir medicininius dokumentus, kurie gali būti reikšmingi pagrindžiant įtariamos nepageidaujamos reakcijos priežastinį ryšį su vaistu.

Teikiant pranešimą apie ĮNR, VVKT nereikia pateikti savo asmeninių duomenų, VVKT prašo pateikti tik kontaktinę informaciją, kad reikalui esant, būtų galima susisiekti. Visi pranešime pateikti duomenys yra saugūs ir konfidencialūs. Jei pacientas nenori pranešimo apie patirtą ĮNR pateikti pats, gali paprašyti, kad tai už jį padarytų kitas asmuo, pavyzdžiui, sveikatos priežiūros specialistas ar vaistininkas. Tačiau VVKT būtina žinoti asmens, patyrusio ĮNR, amžių ir lytį, nes ši informacija yra svarbi tiriant ir vertinant veiksnius, dėl kurių kai kurie pacientai gali patirti tam tikras ĮNR.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją