25 – daug ar mažai, spręsti Jums, tačiau nerimą kelia kiti duomenys – tai augantis individualus alkoholio suvartojimas. Pasaulio sveikatos organizacija praneša, kad 2014 kiekvienas 15 metų amžiaus ir vyresnis lietuvis išgėrė 15,4 l gryno alkoholio. Šios statistikos „dėka“, Lietuva yra trečia daugiausiai alkoholio suvartojanti šalis, lenkianti net Rusiją. Šalį, apie kurios girtavimą kuriamos legendos ir kur vienas iš penkių vyrų Rusijos federacijoje miršta dėl su alkoholiu susijusių priežasčių.

Panašu, kad Lietuvai puikiai pasisekė šią šalį ne tik pasivyti, tačiau ir aplenkti. Kadangi 2013 ir 2012 m. kiekvienam vyresniam nei 15 m. lietuviui teko 15,2 l, 2011 – 14,9 l, o 2010 – 13,6 l, ateities prognozės – ne pačios šviesiausios.

Ieškoti pagalbos atsiunčia ir darbdaviai

Vilniaus priklausomybės ligų centro Direktoriaus pavaduotoja gydymo reikalams Dr. Aušra Širvinskienė DELFI pasakojo, kad šiuo metu nuo alkoholio priklausomybės kenčiančių žmonių skaičius yra stabilizavęsis, tačiau pabrėžė, kad bendrą šalies girtavimo vaizdą nupiešti sunku.

„Matome stabilią situaciją. Žmonės kreipiasi, tačiau, lyginant su 2013 m., didelio šuolio nėra. Keliais šimtais padaugėjo besikreipiančių, tačiau tai galima sieti su naujove, jog nuo liepos mėnesio paslaugas teikiame visiškai nemokamai“, - teigė specialistė.

Realius žmonių, linkusių į alkoholizmą, duomenis surinkti yra sudėtinga – nemažai žmonių nesikreipia pagalbos ir niekas jų į bendrą statistiką neįtraukia, kita vertus, dalis žmonių nori likti anonimiški ir nebūti „suskaičiuoti“.

Centre tie, kurie jaučiasi įkliuvę į alkoholio žabangas, gali gauti dvejopą pagalbą.

„Tiems, kurie vartoja alkoholį ir negali to nutraukti, siūlome abstinencijos simptomų gydymą nuo 14 iki 21 d. Tai yra medikamentinis gydymas, padedantis organizmui „išeiti“ iš abstinencinės būsenos. Kartu dirba ir psichiatrai, socialiniai darbuotojai, psichologai. Vėliau žmogui siūlomas 28 d. psichoterapinis gydymas be medikamentų – vadinamoji „Minesotos programa“. Paslaugas, esant pageidavimui, teikiame neatskleidžiant žmogaus tapatybės, tačiau tai jau mokama paslauga“, - sakė A. Širvinskienė.

Centro atstovės teigimu, medikamentinis gydymas pašalina ar bent jau sušvelnina fizinius abstinencijos simptomus, padeda organizmui grįžti į normalią būseną, tačiau potraukio alkoholiui neslopina.

„Tam, kad žmogus būtų motyvuotas psichologiškai, siūlome psichoterapinį gydymą. Motyvacija yra pagrindinis, nepakeičiamas elementas, kuris yra būtinas norint įveikti priklausomybę. Abstinencijos nutraukimas yra vartai į nevartojimą, tačiau neužtenka tik šiuos vartus pražengti, reikia dar šiek tiek paeiti į priekį. Motyvuojame žmogų išmokti tęsti šią kelionę be medikamentų, be „kodavimų““, - pasakojo A. Širvinskienė.

Specialistės teigimu, visus žmones, besikreipiančius į centrą vienija tai, kad vienu metu jie savo priklausomybės nepripažino.

„Aplink visi problemą mato, tačiau žmogus tai kategoriškai neigia. Tokie žmonės iki mūsų įstaigos neretai ir neateina ir tampa našta savo artimiesiems. Anksčiau ar vėliau toks žmogus ima svarstyti, kritiškiau save vertinti, nes jo priklausomybė sukelia problemų darbovietėje ar šeimoje.

Būna, kad žmogus ateina ne vienas, tačiau svarbu, kad jis būtų pats motyvuotas. Negalime prievarta gydyti žmogaus. Yra darbdavių, kurie mato, kad darbuotojas yra geras, bet turi alkoholio problemų, norėdami jį išsaugoti, jie priverstinai liepia jam kreiptis į mus ir praeiti gydymo kursą. Turime bendradarbiavimo sutartį ir su probacijos tarnyba, kai žmonės, padarę nusikaltimus, yra teismo įpareigoti gydytis. Gal šie žmonės ir nepasižymi motyvacija, tačiau jie priversti lankytis, nes nenori patekti į laisvės atėmimo vietą“, - teigė centro Direktoriaus pavaduotoja gydymo reikalams.

Ji pabrėžė, kad nors ši liga žmonių ir nesirenka nei pagal socialinį sluoksnį, nei pagal amžių ar išsilavinimą, tačiau dažniausiai skiriasi problemos užslėptumas – tie, kurie turi daugiau pinigų, aukštesnį išsilavinimą, gali ilgiau nuslėpti savo problemą nuo pašalinių žmonių.

Centro duomenimis, standartinis alkoholio vartotojas yra ganėtinai jaunas, apie 40 metų. Dažniausiai jis vyriškis.

„Vyrų yra 65-70 proc. visų į mus besikreipiančiųjų. Tai nereiškia, kad moterys mažiau linkusios tapti priklausomomis – galbūt net priešingai – tačiau tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje, moterims taikoma kultūrinė stigma, dvigubi standartai. Jei vyras šeimoje turi problemų su alkoholiu, šeima linkusi jį motyvuoti kreiptis pagalbos, tačiau jei taip nutinka moteriai, šeima linkusi slėpti šią problemą, to gėdytis“, - pripažino A. Širvinskienė.

Kodavimas – tai mitas?

Alkoholio vartojimas pagal tarptautinę ligų klasifikaciją skirstomas į dvi kategorijas: žalingą ir priklausomybę. Pasaulio sveikatos organizacija kalba apie tris gėrimo tipus: rizikingą, žalingą ir priklausomybę.

„Rizikingas yra bet koks alkoholio vartojimas. Žalingas vartojimas laikomas tada, kai yra tam tikri aspektai, susiję su žala sveikatai, pavyzdžiui, sunkios pagirios. Turime 12 kriterijų, kuriais remdamiesi diagnozuojame priklausomybę. Jei per paskutinius metus pasitvirtina bent trys, jau galima įtarti priklausomybę – labai stiprus noras vartoti, sunku valdyti elgesio pradžią ir pabaigą, kai nebeužtenka išgerti tik savaitgalį, ir tai, kad nutraukus vartojimą, žmogui atsiranda nemalonūs pojūčiai – abstinencija. Yra ir kiti požymiai, kaip kad – pasiekti tam pačiam pojūčiui, reikia vis didesnio kiekio alkoholio, progresuoja nesidomėjimas kitais pomėgiais ir pan“, - vardijo A. Širvinskienė.

Specialistė teigė nenorinti kalbėti apie priklausomybės gydymą kodavimu, nes tai – neįrodytas metodas.

„Apie kodavimą nenorėčiau kalbėti, kadangi mes tokių paslaugų neteikiame. Po kodavimo vardu yra labai daug įvairiausių pseudo-gydymo būdų, kurių negaliu komentuoti, nes tai nėra gydymas. Mes naudojame tik patvirtinus Lietuvoje gydymo būdus, o kodavimo – kaip metodo – nėra. Tai – mokslu nepagrįstos intervencijos.

Tačiau yra implantai, kai medikamentai įsiuvami ar įšvirkščiami po oda ir jam tirpstant vyksta sąveika su alkoholiu. Žmogui, vartojančiam alkoholį, būna negeros pasekmės. Tačiau tai – ne kodavimas, anksčiau šį metodą vadinandavo kaip „įsodinama torpeda“. Tai lyg ir medikamentinis gydymas, veikiantis ir pusę metų“, - pasakojo centro atstovė.

Pagrindinis ginklas – valia ir motyvacija

Tuo metu Klaipėdos priklausomybės centro atstovė Nijolė pasakojo, kad alkoholis žmonių gyvenimus daužo nepaisydamas jų socialinės klasės, išsilavinimo ar piniginės storio.

„Į mūsų centrą kreipiasi įvairūs žmonės iš įvairių socialinių sluoksnių. Kai kurie patys ieško pagalbos, kai kurie atvyksta ne savo noru: žmona gąsdina skyrybomis, darbdavys - atleidimu iš darbo, socialinės tarnybos - kad atims vaikus, pašalins iš nakvynės namų ir t.t.

Kai kurie kreipiasi į įstaigą pirmą kartą, jie anksčiau niekur nesikreipė. Kiti yra išbandę įvairių gydymosi metodų: kodavimą, „Torpedo“, akupunktūrą ir kitus. Vieni drąsiai ieško pagalbos, dėl kitų kreipiasi artimieji, kurie taip pat būna nedrąsūs, net bendraujant telefonu“, - teigė centro atstovė.

Specialistė pastebėjo, kad priežasčių, dėl kurių linkstama prie taurelės, yra taip pat pačių įvairiausių.

„Priežasčių pacientai įvardija įvairių: nusivylimas, emocinis skausmas, baimės, kompleksai, nemiga, nemokėjimas atsakyti ir t.t. Bet tai tik priežasčių ieškojimas, pasiteisinimai. Tikrosios priežastys - tai psichinės, dvasinės, fizinės, socialinės kartu paėmus. O nesugeba išsikapstyti, nes nemoka, o gal ir nenori kitaip spręsti problemų“, - svarstė moteris.

Didesnė dalis besikreipiančiųjų pagalbos yra vyrai. Moterims dėl vyraujančio neigiamo visuomenės požiūrio į girtaujančias moteris kreiptis pagalbos esą kur kas sunkiau. Tiek vieniems, tiek kitiems siūloma viena pagrindinių ir plačiausiai naudojamų pagalbos priemonių – Minesotos programa. Tačiau vien jos taip pat nepakanka.

„Tai psichoterapinė programa kartu su „12 žingsnių programos principais“, kurią naudoja Anoniminiai alkoholikai (AA).  Ji leidžia pažvelgti į priklausomybės nuo alkoholio priežastis ir jas šalinti. Statistikos nevedame, nes neįmanoma to padaryti. Pacientai pas mus atvyksta iš įvairių šalies vietų ir iš užsienio šalių: Europos, Australijos, Amerikos. Dalis pacientų dabar gydosi visiškai anonimiškai (neatskleidžiant asmens tapatybės).

Pasveikimą garantuoja visiškas bejėgiškumo ir kontrolės praradimo pripažinimas alkoholio atžvilgiu ir pagalbos priėmimas, noras keistis ir atsidavimas Aukštesnei jėgai. Pasveikimui būtina vykdyti visas rekomendacijas, kurias išgirdo iš specialistų ir AA narių. Žmogus turi pripažinti, kad pats, savo jėgomis, negali susitvarkyti su savo problemomis, turi peržengti, baimės, gėdos, puikybės ir kitas ribas ir prašyti pagalbos. Reikalinga valia“, - pasakojo centro specialistė.

Nijolės teigimu, jei žmogus nieko nedaro programos metu ir išėjęs iš programos, tada jis ir balansuoja ant ribos. Tik laiko klausimas, kada jis vėl pradės gerti.

12 žingsnių programa (pagal anoniminius alkoholikus)

1. Prisipažinome, kad esame bejėgiai prieš alkoholį ir kad mūsų gyvenimas tapo nevaldomas.

2. Įsitikinome, kad tik galingesnė už mus pačius Jėga gali grąžinti mums sveiką mąstymą.

3. Nusprendėme patikėti savo valią ir gyvenimą Dievo, kaip mes Jį suprantame, globai.

4. Nuodugniai ir be baimės atlikome sąžinės sąskaitą.

5. Prisipažinome Dievui, sau ir kitam žmogui visą teisybę apie savo paklydimus.

6. Galutinai pasirengėme, kad Dievas pašalintų mūsų būdo trūkumus.

7. Nuolankiai Jo prašėme tuos mūsų trūkumus pašalinti.

8. Sudarėme sąrašą visų žmonių, kuriuos skriaudėme, ir pasiryžome skriaudas atitaisyti.

9. Kur galėdami, asmeniškai atitaisėme skriaudas žmonėms, išskyrus atvejus, kai tuo būtume pakenkę jiems ar kam nors kitam.

10. Nuolatos stebėjome save ir jei būdavome neteisūs, tuoj pat prisipažindavome klydę.

11. Malda ir meditacija siekėme stiprinti sąmoningą ryšį su Dievu, kaip mes Jį suprantame, melsdami vien sugebėjimo pažinti Jo valią mums ir stiprybės ją vykdyti.

12. Šių žingsnių dėka dvasiškai pabudę, mes stengėmės perduoti tą žinią kitiems alkoholikams ir visada gyventi pagal šias nuostatas.

Išeitis – riboti?

Dar 2011 m. Nacionalinės sveikatos tarybos metiniame pranešime teigta, kad skirtingai nei manoma, alkoholio vartojimas sukelia ne tik priklausomybę nuo alkoholio ir paliečia ne tik alkoholį nesaikingai vartojančią visuomenės grupę. Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, alkoholis kartu su arterine hipertenzija ir rūkymu yra trys pagrindiniai rizikos veiksniai, sukeliantys didžiausią ligų naštą Europos regione. 

Dėl alkoholio vartojimo ir su tuo susijusių traumų dažniausiai nukenčia jauni žmonės. Tai susiję su dideliais socialiniais ir ekonominiais nuostoliais valstybėms, kuriose alkoholio vartojimas itin paplitęs. Nors mirtingumo nuo nelaimingų atsitikimų, apsinuodijimų ir traumų (NAAT) rodiklis Lietuvoje sumažėjo nuo 157,2/100 000 gyv. 2006 m. iki 124,8/100 000 gyv. 2009 m., tačiau išliko vienas aukščiausių Europos Sąjungoje. 

Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad alkoholio prieinamumo mažinimas yra viena efektyviausių priemonių mažinant alkoholinių gėrimų vartojimą ir su tuo susijusių ligų ir mirčių skaičių. 

Daugiau informacijos apie tai, kaip gelbėtis nuo šios priklausomybės ar kaip padėti artimiesiems, įklimpusiems į alkoholizmo liūną, rasite čia. 

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)