Viena iš populiaresnių badavimo su pertraukomis sistemų – vadinamoji dieta 5:2 – dvi dienas per savaitę kalorijų kiekis griežtai ribojamas, o kitas penkias savaitės dienas valgoma be jokių apribojimų, informuoja CNN.

Kitas metodas – nevalgyti dalį dienos. Štai neurologas Markas Mattsonas nevalgo pusryčių ir pietų, o visą dienos kalorijų normą suvalgo per šešias valandas po pietų. Na o aktorius Hugh Jackmanas, ruošdamasis vaidmeniui filme „Wolverine“, valgydavo tik 8 val. per parą, kitas 16 val. nevalgydavo.

Pasninkavimas naudingas ne tik norint sulieknėti

Pasninkavimas naudingas sveikatai, keliais tyrimais įrodyta, kad jis naudingas ląstelių ir hormonų funkcionavimui, taip pat įrodyta, kad mažina širdies ligų, diabeto, vėžio riziką, stabdo senėjimą.

Kuo pasninkavimas naudingas? Nevalgant žūsta daugelis ląstelių, kamieninės ląstelės suaktyvėja, prasideda regeneracijos procesas, ima gaminti naujų ląstelių, aiškina mokslininkas Valteris Longo.

Kitais tyrimais įrodyta, kad badavimas su pertraukomis mažina vadinamojo blogojo cholesterolio lygį kraujyje.

Tokio badavimo esmė – ne ką valgyti, o kada valgyti

Nėra vieno visiems tinkančio ritmo. Vieni nevalgymo laikotarpiu geria juodą kavą ir šviežias sultis, kiti badavimo dienomis apriboja kalorijų kiekį iki 500.

Gali padėti sulieknėti, bet iš esmės toks būdas tinka ne visiems

Vieniems (kaip antai aktoriui H. Jackmanui) toks badavimas padeda sulieknėti, kitų svoriui tai neturės įtakos.

Tyrėjai pataria – nežinai, kaip organizmas reaguos į kalorijų apribojimą. Vieni pusę dienos neturi energijos, paskui staiga ima norėti produktų, apie kuriuos iki šiol nė nebūtų pagalvoję. Kaip elgtis? Atsargiai, be abejonės, ir stebėti individualią reakciją.

Prieš badavimą su pertraukomis geriau pasitarkite su gydytoju

Tyrėjų teigimu, reikia atsižvelgti į daugybę veiksnių (esama mityba, medžiagų apykaitos sutrikimai ar pan.), jau vien todėl patartina pasikonsultuoti su mediku.

Ne mažiau svarbu pasitarti su mitybos specialistu, kokia sistema jums tinkamiausia. „Sportininkui, kurio mitybos pagrindą sudaro žuvis, pakaks pabadauti du kartus per metus. Žmogui, kurio didelis cholesterolio lygis, o ant pilvo susikaupę riebalų, pasninkauti praverstų dažniau“, – aiškino dietologė E. Lindt.

Badavimo su pertraukomis nauda ilgalaikėje perspektyvoje dar nėra ištirta, daugelis tyrimų atlikti palyginti neseniai, reikalingi išsamesni tyrimai, pabrėžia dietologai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)