Jau ketvirtadienį antrą kartą per šiuos metus medikai išeis į gatves, dar kartą prašydami geresnių darbo sąlygų ir didesnių atlyginimų.

Likus kelioms dienoms iki mitingo, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga dar išsamiau pristatė, kaip artimiausiu metu bus gerinamos sveikatos apsaugos sąlygos. Tą pačią dieną, pirmadienį, ministras pirmininkas Saulius Skvernelis skyrė dėmesį Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) atstovams.

LMS tarybos pirmininkė Živilė Gudlevičienė sako, kad medikų planai po susitikimo su premjeru nesikeičia – ketvirtadienį medikų mitingas vis tiek įvyks.

„Mitingas organizuojamas dviem progomis, viena iš jų – medikų diena. Tai bus tarsi šventinė dalis, mitinge taip pat bus plati diskusija. Mitinge dalyvaus ekonomistai, viešojo sektoriaus atstovai, profesinių sąjungų lyderiai. Norime, kad medicinos reformos nevyktų tik uždaruose kabinetuose, o būtų aptariami su visuomene“, – sakė Ž. Gudlevičienė.

Nors SAM skelbia, kad pirmasis žingsnis link medikų atlyginimo bus – nuo gegužės 1 dienos medikų atlyginimai vidutiniškai didės 20 proc., vis dėlto LMS, bendravę su gydymo įstaigų vadovais, nerimauja, kad atlyginimai vis dėlto nepadidės, lėšų skirtymas gali būti komplikuotas.

Ministras sako, kad nerimauti pagrindo nėra ir žada, jog nuo gegužės 1 dienos medikų atlyginimai išties padidės vidutiniškai 20 proc., o iki 2020 metų vidutinis Lietuvos medikų atlyginimas pasieks Europos sąjungos medikų atlyginimų vidurkį.

„Nerimas, matyt, natūralus dalykas, visada norime pasitikslinti, ar taip bus. Nerimauti nėra pagrindo, – sakė S. Skvernelis. – Yra gydytojų, kurie dirba ir už 3000 eurų. Mes kalbame apie vidutinį atlyginimą, padidėjimas bus tiems, kurių atlyginimas šiuo metu yra mažiausias.“

„Mes kalbame apie tvarų finansavimą ir jo didinimą, 20 proc. yra gerai, jei pinigai iš tiesų pasieks gydymo įstaigas, nes kol kas garantijų neturime, – sakė LMS narys Vytautas Kasiulevičius. – Svarbiausia, kad pinigai pasiektų labiausiai pažeidžiamus medikus.“

Medicina – podukros vaidmenyje?

Pasak Ž. Gudlevičienės, medikų bendruomenė nori, kad sveikatos apsaugos sistema Lietuvoje butų prioritetinė sritis. „Tam reikia adekvataus finansavimo. Norime, kad iki 2020 metų būtų skiriamas pakankamas BVP procentas sveikatos apsaugai – iki 10 proc., – sakė Ž. Gudlevičienė. – Medikams labai svarbus atlyginimų didėjimas – kad iki 2020 metų atlyginimų vidurkis pasiektų Europos sąjungos atlyginimų vidurkį ir tik tada, kaip mes manome, bus sustabdyta medikų emigracija, bent jau pristabdyta."

Anksčiau Ž. Gudlevičienė DELFI sakė, kad, nors LMS atstovai ir dalyvavo susitikimuose ir pasitarimuose, medikai pasigedo konkretumo.

„Sudalyvavome įvairiose diskusijose, keliose darbo grupėse, buvo vaikštoma į ministerijas ir kitas institucijas, kai kur mūsų nariai į darbo grupes buvo įtraukti kaip tikrieji nariai, kai kur leido mums dalyvauti kaip stebėtojams, kitos profesinės sąjungos dalyvavo darbo grupėse, tačiau matome, kad pirmiausia, žadėto 20 proc. (atlyginimo padidinimo – DELFI) nuo gegužės nebus, – anksčiau DELFI sakė LMS tarybos pirmininkė Ž. Gudlevičienė.

Živilė Gudlevičienė

– Tai viena pagrindinių priežasčių, dėl kurios mes norime labai aiškiai paklausti – kada, kas bus ir iš tiesų – ar iš vis kažkas bus. Ar medicina lieka podukros vaidmenyje, ar mes ją turime kelti į prioritetų viršūnę. Tik tuomet tie pokyčiai turėtų vykti.“

Ministras iniciatyvą palaiko, tačiau motyvai stebina

„Mes esame pasirašę susitarimą su profesinėmis sąjungomis, kur yra įtvirtinti siektini rodikliai iki 2020 metų – gydytojų atlyginimai turėtų siekti tris vidutinius darbo užmokesčius, slaugytojų – pusantro vidutinio darbo užmokesčio. Mes tikimės, jei biudžetas bus renkama taip pat, jei viskas bus gerai, yra realu, tų susitarimų pasiekti", – sakė A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras ketvirtadienį įvyksiantį medikų mitingą laiko kaip jų teisę tokia forma kreiptis į valdžią, nors ne visus iniciatyvos motyvus A. Veryga, sako, suprantantis.

„Jų tokia teisė – eiti į gatves, apie save priminti, kalbėti apie problemas, kurios jiems yra aktualios. Tiesa, kai kurių dalykų aš nesuprantu – keliamų klausimų ir ypatingai žmonių, kurie dalyvauja ministerijos darbo grupėse, sėdi prie vieno stalo ir girdi vienu metu apie skaičius, apie kuriuos diskutuojame ir tariamės ir pasitvirtiname su Finansų ministerija, o kai išėjus yra sakoma, kad mes nežinome kiek bus pinigų, ar tikrai jų bus, kaip ten bus, kai diskutuojamos ir tvarkos, ir kaip įkainiai bus perskaičiuojami, tai šito aš nesuprantu, labai nuoširdžiai, bet visa kita – tai yra demokratinės valstybės atributas, sakė sveikatos apsaugos ministras.

Aurelijus Veryga

Viskas tvarkoje. Žmonės demokratiškoje šalyje gali organizuoti tokia forma protesto akcijas, mitingus, reikšti savo reikalavimus politikams.

Nuo gegužės 1 dienos žadama, kad medikams atlyginimai didės vidutiniškai 20 proc. Jie bus paimti ne tik iš PSDF rezervo.

„Yra dvi dedamosios – viena iš nepanaudotų, nesuplanuotų lėšų apie 20 mln. eurų ir 80 mln. eurų bus paimta iš (PSDF – DELFI) rezervo. Bendroje sumoje yra apie 100 mln. eurų. Dar dalis, apie 20 mln. eurų ateis su papildomomis paslaugomis, ypatingai kalbant apie šeimos gydytojus, pirminę sveikatos priežiūrą, didinama dar papildomai virš to įkainio už 65 metų ir vyresnius pacientus, atsiranda naujų paslaugų, kur mes žinome, kad paslaugų struktūra didžiąją dalį sudaro atlyginimas, reiškia, dar ir per kitus mechanizmus per sistemą ateina pinigai, – komentavo A. Veryga.

Biudžeto surinkimas auga, o mes kalbame apie perskaičiuojamus įkainius. Įkainiai paslaugų tiesiog didėja, tai reiškia: įstaiga, už tą patį darbą, už tą patį skaičių paslaugų gaus didesnį apmokėjimą. Norint išlaikyti net ir tą patį lygį, kasmet reikia vis didesnių pinigų, jei ne nuo metų pradžios yra didinama.“

Pasak LMS, norint, kad Lietuvos sveikatos apsaugoje įvyktų pokyčiai, būtina:

– realus prioritetas sveikatai 2019 metų valstybės biudžete;

– valstybės deleguotų funkcijų priskyrimas valstybės biudžeto išlaidoms ir tinkamas valstybės draudžiamųjų asmenų finansavimas;

– bazinio medikų atlyginimo įteisinimas;

– adekvatus medikų darbo krūvio reglamentas;

– Lietuvos ekonomistų siūlomos kaštų ir naudos analizės metodikos diegimas;

– medicinos specialistų poreikio planavimo metodikų diegimas;

– viešumas ir diskusija su LMS atstovais visais sistemos reformos ir finansavimo klausimais.

„Sveikatos apsauga mūsų valstybėje vis dar išlieka podukros vaidmenyje. Lietuvos medikų sąjūdis griežtai sako – jau laikas Seimui, Vyriausybei ir SAM vadovybei nuo 2018 m. gegužės 1 d. vykdyti mūsų bendruomenei duotus pažadus, – rašoma feisbuko įvykyje, kuris informuoja apie būsimą mitingą. – Todėl, Medicinos darbuotojų dienos išvakarėse, Lietuvos medikų sąjūdis kviečia visus, neabejingus sveikatos sistemos pokyčiams, dalyvauti mitinge „Ką pasiūlysite medikams rytoj?“

„Mes garsiai ir aiškiai sakome – norime skaidrios, efektyvios ir deramai finansuojamos Sveikatos apsaugos sistemos, kurioje saugiai jaučiasi pacientai ir juos gydantys medikai“, – rašoma feisbuko įvykyje.

LMS mitingas „Ką pasiūlysite medikams rytoj“ vyks vyks 2018 m. balandžio 26 dieną, 16 val. Nepriklausomybės aikštėje, Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (345)