Organizacijos atstovų teigimu, nors odos vėžys vienodai pavojingas visoms amžiaus grupės, prieš kelis dešimtmečius vyresnio amžiaus žmonės nežinojo, kaip apsisaugoti nuo saulės keliamo pavojaus.

Statistika rodo, kad odos vėžys kiekvienais metais diagnozuojamas 5700 vyresnių nei 65 metų žmonių. XX amžiaus 8-ąjį dešimtmetį šis skaičius tesiekė vos 600.

Odos vėžio galima labai paprastai išvengti – tereikia vengti nudegimų ir tiesioginių saulės spindulių.

Kiekvienais metais Jungtinėje Karalystėje piktybinė melanoma diagnozuojama 13 tūkst. 300 žmonių. Kiekvienais metais ši pavojinga liga pražudo 2100 britų. Mirtingumas nuo odos vėžio priklauso nuo amžiaus grupės, daugiausia tokių mirčių tenka vyresnių nei 65 metų žmonių kategorijai.

„Cancer Research UK“ duomenimis, šiuo metu apie saulės keliamą pavojų kalbama daug ir aiškiai, žmonės mokosi saulės spinduliais mėgautis atsargiau.

69 metų tris vaikus užauginusi Sue Deans odos vėžiu pirmą kartą susirgo 2000 metais, 2007 metais liga atsinaujino.

„Priklausau kartai, kuri jau galėjo įpirkti pigesnius atostogų užsienyje pasiūlymus, todėl kiekvienais metais vykome ilsėtis svetur. Nemanau, kad tuo metu žmonės suprato, kokią žalą daro saulė, niekas negalvojo apie odos vėžį. Man saulė labai patiko, nors per tuos metus nemažai teko nuo jos ir nukentėti“, – pasakoja britė.

Moteris pirmuosius vėžio ženklus pastebėjo laiku, buvo atlikta sėkminga operacija, tačiau tikimybė, kad liga gali atsinaujinti, visada išlieka. Taip ir nutiko.

„Cancer Research UK“ profesorius Richardas Marais sako: „Baisu stebėti, kaip sparčiai daugėja melanomos atvejų. Tai vyksta visose amžiaus grupėse. Svarbu, kad žmonės stebėtų savo odą, pamatę bent menkiausių įtarimų sukeliančius pokyčius skubiai kreiptųsi į medikus, stebėtų apgamus“.

Tyrimai atskleidė: pakanka kas dveji metai bent kartą nudegti saulėje, ir piktybinės melanomos rizika pastebimai išauga.

„Cancer Research UK“ darbuotoja Julie Sharp sako: „Nusvilti saulėje galima ir savo sode, visai nereikia specialiai vykti atostogų į svečią šalį. Svarbiausia nepamiršti, kad reikėtų daugiau laiko praleisti pavėsyje, vilkėti marškinėlius, galvą dengti kepure, reguliariai teptis apsauginiu kremu“.

Jungtinės Karalystės dermatologų asociacijos narys Johnathonas Majoras teigia: „Tai, kad Jungtinėje Karalystėje daugėja odos vėžio atvejų, kelia didelį nerimą. Žmonės gyvena vis ilgiau, vis daugiau žmonių sulaukia amžiaus, kada rizika pastebimai išauga. Susidomėjimas pigiais atostogų pasiūlymais ir madingu įdegiu – dvi iš daugelio priežasčių, kodėl žmonės suserga odos vėžiu“.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)