Akcijos metu atliktas 121 ŽIV testas, rasti du nauji ŽIV infekcijos atvejai, informuoja asociacija. Preliminariais duomenimis, abu asmenys ŽIV užsikrėtė heteroseksualių lytinių santykių metu, abu ŽIV tyrimą atliko pirmą kartą gyvenime. Tai buvo atsitiktiniai praeiviai, jie nėra pažįstami.

Kaip DELFI sakė ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacijos „Demetra“ pirmininkė Svetlana Kulšis, nustatytas teigiamas ŽIV testas vyrui ir moteriai.

Abu asmenys nevartoja jokių narkotikų.

Vyras prisipažino naudojęsis prostitutės paslaugomis, o moteris nepriklauso jokiai rizikos grupei.

„Ji gyvena santuokoje, šiuo metu jos vyras yra išvykęs. Kai jis grįš, prašysime ir jo išsitirti“, - sakė pašnekovė.

Anot S. Kulšis, dar laukiama rezultatų patvirtinimo. Bet kuriuo atveju atsitiktinai nuo ŽIV išsityrę žmonės galės dėkoti likimui, kad diagnozė jiems bus nustatyta ankstyvoje stadijoje.

„Užsikrėtęs žmogus, laiku sužinojęs apie ŽIV virusą, gali gauti valstybės kompensuojamą gydymą bei apsaugoti nuo infekcijos savo artimuosius. Mūsų akcijų rezultatai rodo, kad galimybės atlikti ŽIV tyrimą Lietuvoje šalyje yra ribotos, nes didžioji dalis akcijos metu dėl ŽIV ištirtų asmenų tyrimą atlieka pirmą kartą gyvenime“, - sakė S. Kulšis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)