41 metų Anne Pharo nuo 2010 metų buvo du kartus gydyta nuo vėžio. Šiuo laikotarpiu jai buvo pašalintos abi krūtys, atlikti šeši chemoterapijos kursai bei keturias savaites taikytas spindulinis gydymas.

Du kartus įveikusį ligą A. Pharo praėjusių metų spalį ant šonkaulio aptiko darinį. Gydytojai vėliau patvirtino, kad vėžys atsinaujino trečią kartą. Nepaisant gydytojų perspėjimų, jog ji mirs, jeigu jai nebus taikoma chemoterapija, moteris atsisakė tolesnio gydymo. Ji ketina vėžį įveikti savaip: sveikai maitindamasi, bėgiodama maratonus ir pasirinkdama alternatyvių gydymo būdų.

„Mano nuomone,chemoterapija ir spindulinis gydymas negydo vėžio, – sakė Portsmute gyvenanti ir du vaikus – 16 metų Jamesą ir 13 metų Jessicą – auginanti A. Pharo. – Toks gydymas yra laikinas, ir vėžys po kelerių metų atsinaujina. Toks gydymas vos manęs nepribaigė ir labai neigiamai veikė vaikus. Nusprendžiau, kad daugiau neleisiu savo kūnui to tverti. Vietoj to, pradėjau bėgioti. Taip pat drastiškai pakeičiau mitybą. Kiekvieną savaitę einu į deguonies terapijos seansus ir lankausi pas homeopatą. Esu pasiryžusi pasveikti.“

Šį mėnesį ji lankėsi pas savo gydytoją ir jis jai pasakė, kad nuo spalio jos auglys dar labiau išaugo. Tačiau ji vis tiek atsisako tradicinio gydymo ir tik kas tris mėnesius ateina pasitikrinti. Ji taip pat nesutinka su gydytojais, kurie jai sako, kad ji tiesiog leis sau numirti.

„Nenoriu vėl traumuoti savo kūno. Noriu išmėginti natūralius gydymo metodus. Mano onkologas nėra labai patenkintas, tačiau tai mano kūnas. Neneigiu to, kad sergu ir nepasiduodu. Tačiau praradau tikėjimą tradicine medicina. Labai norėčiau, kad jie apsvarstytų galimybę taikyti ir natūralų gydymą. Tačiau dabar šiuo atžvilgiu esu viena“, – sakė moteris.

Pirmą kartą krūties vėžys A. Pharo buvo diagnozuotas 2010 metų sausį, kai ji pastebėjo, kad pasikeitė jos kairės krūties forma. „Tai buvo didžiulis smūgis. Mano buvusio vyro nebėra šalia, ir man buvo labai baisu palikti vaikus, jeigu man būtų kas nors nutikę. Labai norėjau pasveikti dėl jų, – pasakojo Anne. – Auglys buvo gana didelis, maždaug 7 cm ilgio, todėl sutikau su viskuo, ką sakė gydytojas. Nuo vasario iki birželio man taikė chemoterapiją, vėliau pašalino krūtį. Tuomet du mėnesius truko spindulinė terapija.“

Gydymas buvo baigtas 2010 metų rugsėjį, tačiau tuos mėnesius moteris pavadino „tikra kova“. „Nuo vaikų nieko neslėpiau, todėl tai buvo labai sunkus laikas mums visiems. Nelabai padėjo ir tai, kad viso gydymo metu man teko dirbti, nors mane pykino ir būdavau pavargusi. Dirbau, nes finansiškai tiesiog negalėjau nedirbti“, – pasakojo moteris.

„Facebooke“ žmonių paprašiau patarimų. Su manimi susiekė senas draugas, kuris pats įveikė vėžį. Jis davė man kelis patarimus. Jie padėjo man žingsnis po žingsnio po gydymo grįžti prie normalaus gyvenimo. Pirmiausia pakeičiau mitybą ir dabar daugiausia valgau šarminių maisto produktų. Vengiu visko su cukrumi, kviečių, daugelio rūšių mėsos. Pieno produktai yra siejami su krūties vėžiu, todėl jų atsisakiau“, – sakė A. Pharo.

Ji taip pat pradėjo atsargiai mankštintis. Iš pradžių išeidavo pasivaikščioti dešimčiai minučių, tačiau vėliau sustiprėjo, vaikščiojo ilgiau ir galiausiai ėmė bėgioti. Ji net nubėgo Londono maratoną 2012 metų balandį.

Chemoterapija
Tačiau praėjusių metų sausį gydytojai aptiko antrą auglį. „Vėžį sukelia labai daug dalykų, ir stresas yra vienas jų. Prieš metus mane atleido iš darbo. Turėjome persikelti toli nuo ten, kur iki tol gyvenome. Be to, esu kilusi iš Švedijos, o mano šeimos narių nebuvo šalia, kad mane paguostų, – pasakojo A. Pharo. – Iš pradžių pamaniau, kad gydytojai suklydo. Buvau neigimo stadijoje. Sau maniau, kad jie tikrai negali būti teisūs, nes pakeičiau mitybą ir sportavau. Tačiau, žinoma, jie buvo teisūs. Nerimą kėlė tai, kad auglys buvo labai didelis.“

2014 metų kovą jai pašalino antrą krūtį, tačiau ji atsisakė chemoterapijos ir spindulinio gydymo. Nepaisant savo diagnozės, ji užsiregistravo 2014 metų spalį bėgti Frankfurto maratoną. Likus savaitei iki maratono gydytojas aptiko vėžinių ląstelių šalia rando ant jos dešiniosios krūties.
„Gydytojai norėjo man atlikti kompiuterinę tomografiją, tačiau aš atsisakiau, nes šie spinduliai yra 200 kartų stipresni už rentgeno spindulius. Jie taip pat užrašė mane operacijai, tačiau paskutinę minutę aš atsisakiau, – sakė moteris. – Nusprendžiau, kad visa tai per daug invazinis gydymas. Ėmiau domėtis kitais vėžio gydymo būdais ir sužinojau apie deguonies terapiją, kurią atlieku du kartus per savaitę. Homeopatas man išrašė lašų. Taip pat vartoju sodos su citrinų sultimis. Taip pat bendrauju su moterimi, kuri Bulgarijoje turi savo gydymo centrą. Ji pati išsigydė vėžį natūraliais būdais ir ji žada man padėti surinkti pinigų gydymui. Pirmiausia, man reikia pašalinti visas metalines dantų plombas.“

Ar sveika mityba, sportas ir alternatyvus gydymas padėti įveikti vėžį? Onkologijos profesorius Karolis Sikora pabrėžė, kad nėra jokių mokslinių įrodymų, kad sveika mityba, mankšta ir alternatyvūs gydymo būdai galėtų padėti A. Pharo įveikti vėžį. Tačiau žmogus turi teisę rinktis, ir medikai turi gerbti žmogaus pasirinkimą.

„Vairuotojo kėdėje visuomet sėdi pacientas. Jis renkasi gydymo būdą, – dienraščiui „The Daily Mail“ sakė gydytojas. – Tikrai mėginčiau įtikinti šią moterį atlikti du chemoterapijos kursus. Esu įsitikinęs, kad jos gydytojas taip pat mėgina ją įtikinti. Nėra jokių įrodymų, kad vien tik mityba be chemoterapijos padės. Chemoterapinio gydymo metu, taip, sveika mityba ir mankšta padės. Tačiau tai nėra gydymo būdas. Tradicinis gydymas taip pat yra reikalingas. Skirtingi žmonės į gydymą reaguoja skirtingai. Deguonies terapija ir homeopatija suteikia klaidingų vilčių. Nėra jokių įrodymų, kad jos veikia. Labai daug žmonių mano, kad jos veikia, ir tai yra labai rimta problema. Alternatyvių gydymo būdų siūlantys žmonės pasakoja gražias istorijas, kaip šie gydymo būdai padėjo žmonėms. Tačiau jie nepateikia realios statistikos, nes faktai rodo, kad tokie gydymo būdai neveikia. Tikrai rekomenduočiau tradicinį gydymą ir tuo pačiu, jeigu norite, rinkitės alternatyvų gydymą, tačiau nekeiskite tradicinio gydymo alternatyviu.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)