„Ilgai svarsčiau, kaip pasielgti šioje situacijoje: užsiskliausti tylos siena ar viešai reikšti savo nuomonę ir gintis. Teisintis nenoriu, nes paprasčiausiai neturiu dėl ko. Tačiau tylėti negaliu. Noriu paaiškinti viešoje erdvėje atsiradusią informaciją apie atliekamus tyrimus, kuriuose minima ir mano pavardė.

Esu įtariama įgaliojimų viršijimu, tačiau noriu pasakyti, kad mano sąžinė – rami. Atlikau tai, ką privalėjau atlikti, ir atlikau tai sąžiningai. O jei reikėtų dirbti analogiškoje situacijoje ir priiminėti sprendimus ateityje, daryčiau tą patį“, - kalbėjo L. Jaruševičienė.

Ji paaiškino, kad iš pareigų traukiasi, nes nori gintis kaip privatus, o ne kaip viešas asmuo, ir įrodyti savo nekaltumą, o buvimas komandoje meta šešėlį visai ministerijai ir pritraukia papildomų spekuliacijų prieš rinkimus.

„Koronaviruso (COVID-19) pandemija buvo ir tebėra iššūkis mums visiems. Ne tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui. Pirmąjį etapą mes įveikėme sėkmingai. Rezultatais galima džiaugtis ir didžiuotis. Jie matomi, stebimi bei vertinami ir už Lietuvos ribų. Susidaro įspūdis, kad Lietuvos kovą su šiuo nematomu priešu – klastingu virusu – labiau vertina užsienio valstybės nei Lietuva.

Dabar, kaip suprantu, atėjo mūsų veiksmų vertinimo etapas. Vertintojai – teisėsaugos institucijos, analizuodamos visus mūsų veiksmus ir sprendimus, priimtus Lietuvoje paskelbto karantino ir ekstremalios situacijos sąlygomis, neabejotinai susidurs su iššūkiais“, - sakė L. Jaruševičienė.

Pasak jos, teisėsauga privalės vertinti siekį apsaugoti visuomenę ir kainą, kurią valstybė už tai sumokėjo. Taip pat, anot buvusios viceministrės, ji turės atsakyti į klausimus: ar valstybė tomis aplinkybėmis galėjo taupyti, ar galėjo sutaupyti, kaip turėjome veikti konkrečioje situacijoje.

„Aš, kaip politinio pasitikėjimo valstybės tarnautoja, toliau negaliu tęsti savo darbo užimamose pareigose. Ne dėl tyrimo ar tyrimų, o dėl vidinės psichologinės būsenos: dėl įtampos, kurią patyriau pandemijos protrūkio metu, ir dėl nusivylimo, kurį patiriu dabar.

Prasidėjęs teisinis procesas man yra psichologiškai labai sunkus išbandymas. Abejoju, kad tokioje būsenoje – susidūrus su ekstremaliai stresine situacija – aš galėčiau veikti drąsiai ir veiksmingai. Būtent todėl ir pasitraukiu“, - teigė L. Jaruševičienė.

Ji sakė, kad didžiuojasi visos komandos darbu, ir yra dėkinga už tą pasiaukojimą, bendrumą įveikiant tai, kas buvo baisu ir nepažįstama.

„Tikiu, kad visuomenė tinkamai vertina mūsų komandos darbą, mūsų valstybės rezultatai kovoje su pandemija yra akivaizdūs. Gerbiami žiniasklaidos atstovai, aš viešai negaliu komentuoti atliekamo ikiteisminio tyrimo detalių, bet teisėsaugos institucijoms pateiksiu visus reikiamus duomenis, informaciją, paaiškinimus. Manau, kad teisėsauga taip pat turės išlaikyti kompetencijos egzaminą, suteikti aiškumo visiems, kurie dirbo ir dirbs analogiškose ekstremaliose situacijose ateityje“, - kalbėjo L. Jaruševičienė.

Dėkojo viceministrei už darbą

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga dėkojo viceministrei už darbą, kurį darė ministerijoje, ir prisiminė, kad buvo sudėtinga šį žmogų, kuris anksčiau turėjo gerą darbą, ateiti į politinę poziciją.

Jis taip pat pripažino, kad artėjant rinkimams, ir likus trumpam laikui rasti naują žmogų.

„Noriu kaip vadovas padėkoti Linai, kaip komandos narei, už darbą, kurį darė ministerijoje“, - sakė A. Veryga.

Ministras teigė suprantąs L. Jaruševičienės gintis jau kaip neviešam asmeniui, ir tikisi, kad tai, kas vyksta su vicemiistre nedemotyvuos kitų komandos narių.

Jam taip pat atrodo keisti klausimai, kodėl pirkimai vyko taip greitai. Ministras priminė, kad tuomet niekas darbo grupių nesudarinėjo, o sprendimų priėmimas buvo valandų klausimas.

„Abejonių dėl Linos darbo neturiu“, - sakė A. Veryga.


Prezidentūros kritika stebisi

Ministras teigė neignoruoja prezidento raginimų, bet kritiką vadina keista.

„Tas paraginimas greičiau grįžti ketvirtadienį, juo labiau, kad prezidentą esu informavęs, kad penktadienį būsiu darbe, žinant, kad stovėsiu čia, galėsiu paaiškinimus pateikti. Ir taip būčiau juos pateikęs“, - sakė A. Veryga prašydamas suprasti, kad jis bet kokiu atveju negali komentuoti papildomos ikiteisminio tyrimo medžiagos.

Jam taip pat keisti atrodo Prezidentūros patarėjų keliami klausimai.

„Žmonės iš prezidentūros, kas norėjo, jungdavosi video ryšiu prie štabo, ir visą laiką tuose procesuose dalyvavo. Nesu girdėjęs niekada jokio klausimo arba abejonių dėl žmonių, kurie dirba arba dėl to, ką jie darė“, - sakė A. Veryga.

Dalyvaus FNTT apklausoje

Penktadienį A. Veryga taip pat kaip liudininkas dalyvaus FNTT apklausoje. Jis nesiruošė spėlioti, ar pats negali sulaukti įtarimų.

„Nežinau, ką čia gali gyvenime žinoti, ko gali sulaukti. Tikiuosi, kad ne. Aš tiesiog paaiškinsiu situaciją, kodėl ir kaip buvo, kodėl viceministrai imdavosi darbų, kurie pagal pareigybės aprašą neįtraukti. Viskas labai paprasta, nebūdavo kada stumdytis vienas nuo kito darbus, ir tiesiog visi pagal galimybes darė tą ką reikėjo“, - sakė A. Veryga.

Pasak ministro, L. Jaruševičienei priekaištaujama, kad ji formaliai nekuravo srities dėl reagentų įsigijimo. Formaliai tai buvo Algirdo Šešelgio kuravimo sritis.

Pareikšti įtarimai dėl greitųjų testų pirkimo

Ministras patenkino L. Jaruševičienės atsistatydinimo prašymą.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) tiria 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimą. L. Jaruševičienei pareikšti įtarimai galimu piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, įgaliojimų viršijimu, kai dėl to valstybė galėjo patirti didelę žalą, jai skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Iš viso šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti jau šešiems asmenims, tarp įtariamųjų – ir testus tiekusios įmonės „Profarma“ atstovai.

Tyrimo duomenimis, sudarydama 6 mln. eurų vertės sutartį dėl greitųjų COVID-19 viruso nustatymo testų pirkimo, įmonė galimai klastojo dokumentus ir pirkėjui pateikė melagingus duomenis apie greitųjų testų gamintoją.

Pirkimus vykdė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Jos vadovas Vytautas Zimnickas prieš kelias savaites mirė. Teisėsauga yra apklaususi laikinąją laboratorijos vadovybę.

Specialiųjų tyrimų tarnyba vykdo ir dar vieną tyrimą dėl daugiau nei 5 mln. eurų vertės reagentų COVID-19 tyrimams – reagentus taip pat pirko minėta laboratorija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (666)