Mažylio Rodrigo tėvai apie siaubingą kūdikio apsigimimą sužinojo tik jam gimus šio mėnesio pradžioje.

Gydytojų tarybos nariai nubalsavo laikinai nušalinti nuo pareigų gydytoją Arturą Carvalho. Jam pateikti kaltinimai aplaidumu.

Paaiškėjo, kad buvo ir daugiau skundų dėl šio gydytojo darbo. Kai kurie iš jų pateikti daugiau nei prieš dešimtmetį.

Portugalijos žiniasklaidai paskelbus išsamesnę informaciją apie šiuos atvejus, šalyje kilo pasipiktinimo banga.

A. Carvalho viešai nekomentavo nė vieno pateikto kaltinimo. BBC nepavyko su juo susisiekti.

Kas nutiko Rodrigo?

Rodrigo gimė spalio 7 d. Šv. Bernardo ligoninėje, Setubalio mieste, esančiame maždaug už 40 kilometrų į pietus nuo šalies sostinės Lisabonos.

Mažylio mamai gydytojas A. Carvalho atliko tris tyrimus ultragarso bangomis privačioje klinikoje. Tėvų teigimu, jis nieko nesakė apie vaisiaus sveikatos būklę.

Šeštąjį nėštumo mėnesį mama kreipėsi į kitą kliniką, kur jai buvo atliktas ketvirtas, išsamesnis (5D) tyrimas ultragarso bangomis. Jo metu paaiškėjo, kad kūdikis gali būti apsigimęs, tačiau A. Carvalho neva paneigė šiuos nuogąstavimus.

„Jis paaiškino, jog kartais atliekant tyrimą ultragarsu kai kurių veido dalių nematyti, jei kūdikis yra prispaudęs veidą prie mamos pilvo“, – vietos televizijos kanalui pasakojo Rodrigo teta.

Į pasaulį atėjus Rodrigo, jo tėvams buvo pranešta, kad apsigimęs mažylis gyvens vos kelias valandas. Vis dėlto jis gyvas jau daugiau nei dvi savaites ir yra įdėmiai prižiūrimas ligoninės darbuotojų.

Tėvai pateikė skundą dėl A. Carvalho Portugalijos prokuratūrai.

Kokie buvo kiti nusiskundimų gydytojo darbu atvejai?

Visuomenei nirštant dėl Rodrigo, atsirado duomenų ir apie daugiau skundų dėl A. Carvalho.
Šiuo metu nagrinėjami mažiausiai šeši skundai, kai kurie iš jų buvo pateikti dar 2013 m., pranešė sveikatos priežiūros pareigūnai.

Į Portugalijos žiniasklaidą kreipėsi kiti tėvai, panorę pasidalyti savo istorijomis, kaip A. Carvalho nesugebėjo nustatyti sveikatos problemų negimusiems kūdikiams.

Vienu iš tokių atvejų 2011 m. gimė kūdikis su apsigimusiu veidu, kojomis ir rimtai pažeistomis smegenimis.

Jo mama Laura Afonso laikraščiui „Publico“ sakė, kad pateikė skundą prokurorui ir pareikalavo patraukti gydytoją baudžiamojon atsakomybėn, tačiau prokuroras skundą atmetė.

Dabar jos vaikui yra aštuoneri. Jam buvo atliktos kelios operacijos, tačiau jis vis tiek nekalba ir nevaikšto.

Kita baudžiamoji byla, kai 2007 m. gimęs kūdikis po kelių mėnesių mirė, taip pat buvo nutraukta nepasiekusi teismo.

Kaip reaguoja žmonės?

Augantis skandalas sukėlė portugalų pasipiktinimą. Gyventojai pradėjo klausinėti, kaip veikia šalies sveikatos apsaugos sistema ir kokios yra skundų nagrinėjimo procedūros.

Praėjusią savaitę Portugalijos gydytojų asociacijos prezidentas Miguelis Guimaraesas surengė spaudos konferenciją, kurios metu pareiškė, jog tiesiogiai susisiekė su A. Carvalho, atsižvelgdamas į kilusią „visuomenės paniką“.

Jo teigimu, A. Carvalho sutiko nebedirbti, kol vyksta tyrimas.

Šią savaitę susitiko Portugalijos gydytojų asociacijos Drausmės tarybos nariai ir vienbalsiai nusprendė, kad gydytojas turi būti nušalintas nuo pareigų šešiems mėnesiams.

„Yra tvirtų A. Carvalho aplaidumo įrodymų, jam gali būti taikoma drausminė nuobauda“, – po Drausmės tarybos sprendimo paskelbimo vietos transliuotojui sakė gydytojų tarybos vadovas pietiniam regionui Alexandras Valentimas Lourenco.

A. V. Lourenco pridūrė, kad tikisi, jog laikinas akušerio nušalinimas padės „nuraminti“ nėščias moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)