Nors šių procedūrų teigiamu poveikiu odai vis dar abejojama, jų populiarėjimo tendencija akivaizdi. Ir vis dėlto, ar galima vienareikšmiškai tvirtinti, kad masažas mikrosrovėmis, ne tik mankština veido raumenis, bet ir stangrina odą?

Masažas mikrosrovėmis yra neinvazinė procedūra, kurią atliekant veido oda veikiama labai silpna elektros srove, stimuliuojančia, tonizuojančia ir stangrinančia veido raumenis, rašo CNN.

„Tai tarsi lengva veido treniruotė“, – pernai duodama interviu žurnalui „InStyle“ sakė aktorė Jennifer Aniston.

Stimuliacijos elektros srove technologija, taikoma atliekant veido masažą mikrosrovėmis, gana ilgai naudojama kaip gydomoji terapija, skiriama, pavyzdžiui, Bello paralyžiaus ištiktiems pacientams. Kitaip veidinio nervo neuropatija vadinamas paralyžius pasireiškia nusilpus veido raumenims. Šio paralyžiaus pažeista veido sritis atrodo taip, tarsi karotų.

Ta pati terapiniais tikslais taikoma technologija pastaruoju metu pradėjo skverbtis ir į kosmetinių procedūrų sritį. Reikia pasakyti, kad susidomėjimas ja tikrai didelis.

Vis dėlto kai kurie specialistai linkę abejoti masažo mikrosrovėmis efektyvumu.

„Technologija jau maždaug 70 metų naudojama gydant ne tik veido paralyžių, bet kitas pažeistas kūno sritis. Pavyzdžiui, nugarą pasitempusiems arba nugaros skausmo kamuojamiems pacientams labai dažnai skiriama fizioterapija ir ne retai neapsieinama be stimuliacijos elektros srove seansų“, – aiškina Kalifornijos universiteto San Fransisko medicinos centro veido plastinės ir atkuriamosios chirurgijos skyriui vadovaujantis Danielis Knottas.

„Jokios informacijos apie galimą stimuliacijos elektros srove poveikį odai aš neturiu. Manau, kad teigiamą poveikį procedūra turi nebent raumenims, – samprotauja D. Knottas. – Tikimybę, kad be geresnio raumenų tonuso sukeliamas ir dar koks nors efektas, vertinu skeptiškai.

D. Knottas pridūrė, kad žvelgiant vien teoriškai, atrodo racionalu tokią procedūrą atlikti ir kosmetiniais tikslais. „Norintieji padidinti veido raumenų tonusą, žinoma, gali rinktis šią procedūrą. Tik manau, kad procedūrų reikėtų atlikti gana nemažai“, – sakė jis.

Kosmetinę procedūrą atliekantis estetinės medicinos specialistas iš pradžių ištepa veidą elektros srovei laidžiu geliu. „Toks pat gelis naudojamas ir atliekant ultragarso tyrimus, mat juo lengvai perduodami elektros impulsai“, – sako estetinės medicinos specialistė Lauren Bays.

Geliu ištepta oda braukoma dviem metaliniais strypeliais, kuriais teka elektros srovė, stimuliuojanti veido raumenis.

„Du strypeliai kontaktuoja tarpusavyje. Elektros impulsai iš vieno perduodami kitam“, – aiškina L. Bays, tuo pat metu atlikdama masažo mikrosrovėmis procedūrą Atlantos plastikinės chirurgijos centre.

„Ši terapija turi odos patempimo, standinantį poveikį. Pirmyn ir atgal tekančios elektros srovės stimuliuoja ir paviršinį odos sluoksnį, ir veido raumenis“, – sako L. Bays.

Apie 45 minutes trunkančios procedūros kaina svyruoja nuo maždaug 177 iki 533 eurų. Kuo daugiau procedūrų bus atlikta, tuo labiau džiugins rezultatas.

Pacientas, kuriam atliekama procedūra, gali justi silpną dilgčiojimą. Burnoje gali atsirasti metalo skonis. Visgi daugelis procedūrą vertina kaip labai atpalaiduojančią.

Ši technologija taikoma ir medicinoje. Ja veiksmingai gydomas veido paralyžius.

Naudodami stimuliacijos elektros srove prietaisus terapeutai padeda pacientams atgauti gebėjimą kontroliuoti konkrečius veido raumenis ir išraiškas. (Beje, Bello paralyžių galima gydyti ir priešuždegiminiais medikamentais, antivirusiniais vaistas bei chirurginės intervencijos būdu.)

Kai kurie specialistai į bandymus išgydyti paralyžių elektrostimuliacija vis dar žiūri nepatikliai. 2015 metų žurnalo „Journal of Novel Physiotherapies“ publikacijoje buvo akcentuojamas procedūros efektyvumą gydant Bello paralyžių įrodančių faktų trūkumas.

Niujorko Ročesterio medicinos centro duomenimis, elektrostimuliaciją reikėtų priskirti prie alternatyvių Bello paralyžiaus gydymo būdų.

Kad ir kaip būtų, veido masažas mikrosrovėmis, tiek atliekamas kosmetiniais, tiek terapiniais tikslais, yra pakankamai saugi procedūra.

„Be to, tai gana maloni procedūra – juntamas tik šioks toks dilgčiojimas“, – sako D. Knottas.

Deja, jos, kaip kosmetinės procedūros, veiksmingumą įrodančių duomenų, kol kas nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)