Anot Seimo narės Marijos Aušrinės Pavilionienės, jei rekomendacijos bus įgyvendintos, Lietuvos moterys vėl taps vyrų seksualumo aukomis: turės gimdyti tiek, kiek pastos nuo vyro. Taip bus sugrąžinta tradicinė šeimos moters priedermė – gimdyti vaikus – bei jos priklausomybė nuo vyro.

Šeimos politika siekiama didinti moters priklausomybę nuo vyro

„Šią savaitę konservatyviai mąstantys politikai bandys į pagrindinį šalies įstatymą – Konstituciją – įterpti Lietuvos šeimas diskriminuojančias nuostatas, o kovo mėnesį į ministerijas buvo išsiųstas ministro pirmininko kanclerio raštas, raginantis pradėti įgyvendinti Nacionalinį susitarimą dėl šeimai palankios aplinkos kūrimo, kuriame moteriai nepaliekama teisės planuoti šeimą ir savo gyvenimą. Nacionalinis susitarimas nėra palankus šeimai, nes moteriškoji lytis stumiama į nepalankią situaciją, nepaliekant moteriai pasirinkimo teisės. Palikuonių gimdymas yra Nacionalinio susitarimo pamatas.

Kanclerio raštas sukėlė grandininę reakciją. Sveikatos apsaugos viceministrė Janina Kumpienė balandžio mėnesio pradžioje išsiuntė raštą į kai kuriuos universitetus ir kolegijas, rekomenduodama įtraukti į sveikatos priežiūros specialistų rengimo programas temas apie žmogaus gyvybės vertę, vaisingumą, natūralų šeimos planavimą, kontraceptinių priemonių žalą, nėštumo nutraukimo fizines ir psichologines pasekmes“, - teigė parlamentarė.

Anot jos, niekas neginčija žmogaus gyvybės ir vaisingumo reikšmės. Tačiau kūdikis turi būti laukiamas, o neskatinamas prievarta. Žmogus turi augti ir vystytis palankiose sąlygose, o kokios palankios sąlygos vaikystei numatomos, jei Konstitucijos pataisa esą siekiama įpareigoti valstybę globoti ir saugoti tik susituokusiųjų šeimas?

„Pacituosiu, ką Sveikatos apsaugos ministerijoje atsakė Vilniaus universitetas, iki šiol narsiai kovojęs dėl universiteto autonomijos: „Atsižvelgiant į Nacionalinio susitarimo dėl šeimai palankios aplinkos kūrimo aktualumą, minimų temų dėstymas bus dar labiau akcentuojamas“. Tačiau jei šiuolaikiniame universitete sveikatos priežiūros studentams bus aiškinama tik apie kontracepcijos žalą, pasisakoma prieš gimstamumo reguliavimą, nuteikiama prieš nėštumo nutraukimą, Lietuvos moterys vėl taps vyrų seksualumo aukomis: turės gimdyti tiek, kiek pastos nuo vyro.

Taip bus sugrąžinta tradicinė šeimos moters priedermė – gimdyti vaikus. Taip pat bus grąžinta lyčių nelygybė ir moters priklausomybė nuo vyro. Grįžimu į Viduramžius konservatoriai siekia skatinti gimstamumą Lietuvoje. Jei aukštosios mokyklos iš mokymo programų eliminuotų nėštumo nutraukimo procedūras ir dėstytų vien natūralų šeimos planavimą, Lietuvoje neliktų specialistų, kurie galėtų padėti moteriai. Grįžtų nelegalių abortų laikai ir Lietuvos moterys mirtų nuo nesaugių abortų“, - įsitikinusi A.M. Pavilionienė.

Pasak Seimo narės, religinės nuostatos Lietuvoje keliamos aukščiau nei šiuolaikinio mokslo tiesos, todėl Lietuva, būdama ES narė, iki šiol neturi reprodukcinės sveikatos programos. Mat dogmatiškai mąstantys politikai ignoruoja Lietuvos piliečių nuomonę, vadovaujasi ne mokslininkų atliktomis gyventojų apklausomis, o remiasi Viduramžių kanonais.

Vatikanas pasisako prieš kontracepciją, bet į jos verslą investuoja

Seimo narės Birutės Vėsaitės teigimu, viena svarbiausių ES parlamentinių asamblėjų byloja apie jaunimo teisę į reprodukcinę sveikatą, tačiau Lietuvos mokyklose, nors tiek vaikai, tiek mokytojai nori lytinių švietimo programų, tokios iniciatyvos gniaužiamos. Tuo tarpu dauguma mūsų kaimynų jas turi.

„Ypač glumina požiūris į kontracepciją - mūsų vietiniai hierarchai šventesni už patį popiežių ir Vatikaną. Tačiau noriu priminti vieną istorinę aplinkybę. Žinia, katalikų bažnyčia yra turtinga, jos investicijų yra labai daug, ir jos investicijos į medicinos priemonių ir farmacijos preparatų gamybą seniai žinomos. Kaip bebūtų paradoksalu, kai Italijoje pradėti gaminti kontraceptikai, Vatikanas vienas pirmųjų investavo į jų gamybą. Šis kapitalas sėkmingai „dirba“ toliau. Taigi viena kalbama, o kita daroma.

Mane glumina ir tai, kad katalikų bažnyčia ir apskritai konservatoriai nieko nekalba apie naujų technologijų pasiekimus skatinant tokių preparatų, kaip „Viagra“, gamybą, bet labai ribojamas modernių kontraceptikų prieinamumas, kurie iš tiesų palengvina moters gyvena ir padeda išvengti tam tikrų moralinių susipriešinimų. Čia aš matau tiesiog užprogramuotą moterų diskriminaciją – moterys, ko gera, kai kurių nuomone, yra antrarūšės“, - piktinosi B. Vėsaitė.

14 proc. paauglių merginų nesisaugo, nes kontracepcija joms nepriimtina

Seimo narė taip pat pabrėžė, kad kitose šalyse konservatorių partijų atstovai ne tik neprieštarauja reprodukcinės sveikatos programų skatinimui, bet ir patys kelia tokias iniciatyva.

Pasak Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos direktorės Esmeraldos Kuliešytės, Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymas įtraukti į sveikatos specialistų rengimo temas apie kontraceptinių preparatų žalą pažeidžia žmogaus teisę į informaciją apie šeimos planavimą ir neplanuoto nėštumo prevenciją.

2011 m. atliktas tyrimas parodė, kad Lietuvos paaugliai yra blogiausiai informuoti apie kontracepciją – tik kas penktas paauglys turi apie tai pakankamai žinių, tuo tarpu Europoje tokių yra apie 45 proc. paauglių. Daugiau nei penktadaliui kontracepcijos nenaudojusių lietuvaičių didžiausias barjeras yra nežinojimas, kokį kontracepcijos metodą pasirinkti. Tuo tarpu 14 proc. paauglių merginų per lytinius santykius nesisaugojo, nes kontracepcija joms visai nepriimtina. Tiek pat jaunuolių nesisaugojo todėl, kad prieš tai vartojo alkoholį ir apie nėštumo prevenciją tiesiog pamiršo.

„Žinios apie kontracepciją ypač jauniems žmonėms padeda priimti sąmoningus sprendimus ir išvengti neplanuoto nėštumo. Mūsų šalyje, skirtingai nuo Vakarų šalių, nėra nė vieno šeimos planavimo centro. Vis dar valstybėje vyrauja mitas, kad kontracepcija skatina palaidą gyvenimą. Poras apie šeimos planavimą konsultuoja vos keli specializuoti kabinetai, o per pastaruosius keletą metų santykinis paauglių abortų ir gimdymų skaičius išlieka tas pats, nors bendras abortų skaičius mažėja“, - teigė E. Kuliešytė. Anot jos, labai trūksta viešų medikų diskusiją apie kontracepciją ir jos poveikį sveikatai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)