Sutartį su tiekėju dėl gripo vakcinos teikimo į Lietuvą Valstybinė ligonių kasa (VLK) sudarė dar šių metų birželį. Vadovaujantis Nacionaline imunoprofilaktikos programa 2019–2023 metams, šiemet nupirkta keturvalentė vakcina nuo gripo, anksčiau komentavo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja Nerija Kuprevičienė. „Preliminariai vakciną Lietuvai planuojama pristatyti spalio mėn. pabaigoje. Gripo epidemijos Lietuvoje dažniausiai kyla sausio–vasario mėnesiais“, – rugsėjo pabaigoje akcentavo SAM atstovė.

Lietuvos gyventojai bruzdėjo, kad jau dabar nori pasiskiepyti nuo gripo. VLK dalį gyventojų pradžiugino – spalio pradžioje pranešė, kad pirmoji vakcinų partija jau pasiekė Lietuvą ir skiepai bus išdalinti viešosioms gydymo įstaigoms. 50 tūkstančių keturvalentės vakcinos ištirpo per mėnesį – bendraujant su gydymo įstaigų atstovais ir gaunant skaitytojų laiškus aiškėja, kad nemokamai pasiekiepyti nuo gripo vėl nėra galimybės.

DELFI neseniai gavo skaitytojo laišką, kuris, kaip jis rašo, jau antrą mėnesį Šiauliuose skambina į savo nedidelę polikliniką ir teiraujasi, kada galėsi nemokamai pasiskiepyti nuo gripo.

„Atsakymas tas pats ir šįryt: skiepų, nei nemokamų, nei mokamų nėra ir nežino, kada bus, – laiške rašė skaitytojas. – Nors per visą spalį keletą kartų buvo pasakę, kada gaus skiepus, dabar jau nežino...

Praeitą savaitgalį girdėjau, kad skiepai jau „pasiekė“ visas didžiųjų miesto didesnes poliklinikas, tačiau tai yra melas, nes šįryt paskambinau ir į Šiaulių miesto Centro polikliniką, atsakė, kad skiepų nėra. Pamenu, jau rugsėjo pabaigoje ministras Aurelijus Veryga ragino skiepytis, nelaukti gripo proveržio. Tai kur ir kada skiepytis, jau lapkritis, jau turėjome būti pasiskiepiję...?“

Pirmąją vakcinų partiją išnaudojo

Kalbinta Antakalnio poliklinikos atstovė informavo, kad šiuo metu gydymo įstaigoje nėra nei mokamų, nei valstybės kompensuojamų vakcinų.

Pasak poliklinikos komunikacijos specialistės Renatos Maldūnienės, kai buvo gauta nemokamų vakcinų partija, skiepai baigėsi maždaug per pusantros savaitės. Kai kurios viešosios įstaigos turi ir mokamų vakcinų, kuriomis skiepijami asmenys, nepatenkantys į rizikos grupes, tačiau norintys pasiskiepyti savo lėšomis. Netgi šias vakcinas Antakalnio poliklinika pabaigė per maždaug 2-3 savaitės, informavo komunikacijos specialistė.

Kaip DELFI sakė Antakalnio poliklinikos atstovė, ši Vilniaus gydymo įstaiga vakcinų tikisi sulaukti šią savaitę – trečiadienį-ketvirtadienį, tačiau štai Kauno klinikų atstovai sako, kad nė nežino, kada vakcinas gaus.

Kauno klinikų atstovė Karolina Vaikšnoraitė informavo, kad šios gydymo įstaigos gydytojai stebėjo didelį pacientų, norinčių pasiskiepyti nuo gripo, srautą, tačiau šiuo metu ir jiems vakcinos baigėsi. Laukiama antros valstybės finansuojamų vakcinų partijos.

Poliklinika

Jau pasiskiepijo tris kartus daugiau nei pernai

Informaciją apie skiepijimo rezultatus už praėjusį mėnesį VLK pateikia ULAC. Kol kas šių duomenų už spalio mėn. ULAC dar nėra pateikęs.

Privačios gydymo įstaigos, kuri teikia ir mokamas skiepijimo paslaugas „Antėja“, direktorė medicinai Dangira Babenskienė sakė, kad klientų, norinčių pasiskiepyti nuo gripo daugėja jau nuo rugsėjo pabaigos, aktyvumas vis dar išlieka didelis. Pasak D. Babenskienės, šio gripo sezono metu gydymo įstaiga jau paskiepijo tris kartus daugiau žmonių nei per visą praėjusį sezoną.

„Galbūt žmonės pajuto skiepų naudą, atsirado ir keturvalentė vakcina, kuri turi didesnę apsaugą, matyt, žmonių sąmoningumas didėja, – tokio aktyvaus skiepijimo priežastis svarstė direktorė medicinai. – Gal ir baimė didesnė, nes sergamumas būna didelis, pasekmės ir komplikacijos sunkios, tai žmonės bando apsisaugoti.“

Pasak įstaigos atstovės, gripo vakcinų „Antėjoje“ dar yra ir planuojami užsakymai, nes žmonės dar skiepysis, kaip rekomenduojama, visą lapkričio-gruodžio mėnesiais. Skiepijamasi ir iki gripo sezono pabaigos, kuris oficialiai fiksuojamas pavasarį.

VLK: antra partija – jau Lietuvoje

Valstybinės ligonių kasos (VLK) Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vyriausioji specialistė Austė Marija Strakšaitė tikina, kad antroji valstybės kompensuojama gripo vakcinos partija jau yra Lietuvoje ir pristatomos gydymo įstaigoms.

Kaip informavo VLK, gripo vakcinų poreikį, skirtą rizikos grupių asmenų skiepijimui, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui (ULAC) nurodo pačios Lietuvos asmens sveikatos priežiūros įstaigos. Tuomet patvirtinamas poreikis ir iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) skiriama lėšų reikiamam gripo vakcinų kiekiui nupirkti. (Gripo vakcinų poreikį, kurį nurodė gydymo įstaigos, galite rasti čia).

VLK informuoja, kad Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis 2019/2020 metų gripo sezonui iš viso ligonių kasos nupirko daugiau nei 144 tūkst. keturvalentės gripo vakcinos dozių už beveik 900 tūkst. eurų. Tai yra, buvo įsigyta beveik 13 tūkstančių vakcinos dozių daugiau nei pernai. Tokį vakcinų poreikį, skirtą rizikos grupių asmenų skiepijimui, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui nurodė pačios Lietuvos asmens sveikatos priežiūros įstaigos.

Kaip ir kasmet, VLK nupirkta vakcina bus skiepijami rizikos grupių asmenys, kuriems susirgti gripu yra didžiausia tikimybė: 65 metų ir vyresni žmonės, nėščiosios, asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose, taip pat sergantieji lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais. Ligonių kasų kompensuojama vakcina skiepijami ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Kas yra gripas?

Gripas – tai ūminė kvėpavimo takų infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu. Skirtingai nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų, gripas sukelia ūmią ligą ir yra pavojingas dėl sukeliamų komplikacijų. Tai viena dažniausiai epidemijomis pasireiškiančių ligų. Kasmet gripu suserga 5–10 proc. gyventojų. Lietuvoje sergamumo gripu padidėjimas pastebimas rudens ir žiemos sezonu.

Gripas

Koks sukėlėjas?

Gripo virusai priklauso ortomiksovirusų (Orthomyxoviridae) šeimai, kuri turi tris gentis: Influenzavirus A, B ir C. Gripo A virusas patogeniškas žmonėms, laukiniams ir naminiams vandens paukščiams, žinduoliams. Žmonių populiacijoje šio tipo virusas sukelia pandemijas ir epidemijas. Gripo B virusas plinta žmonių populiacijoje ir kas kelerius metus sukelia epidemijas. Gripo C virusas patogeniškas žmonėms ir kiaulėms, tačiau sukelia tik pavienius susirgimus ir nedidelius protrūkius.

Kaip užsikrečiama gripu?

Gripu galima užsikrėsti nuo užsikrėtusio ir sergančio žmogaus. Gripo virusas plinta kartu su seilių dalelėmis čiaudint, kosint. Seilių dalelės pasklinda ore, nusėda ant paviršių. Į kito žmogaus organizmą jos patenka įkvėpus arba užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę Užsikrėtęs gripo virusu žmogus suserga per 24–72 val.(vidutiniškai 48 val.).

Kokie yra gripo simptomai?

Gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra (didesnė nei 38 °C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Retai pasitaikantys gripo simptomai yra šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

Koks gydymas?

Vartojami dviejų vaistų grupių medikamentai:

  • Nukleozidų analogai – proteino M2 inhibitoriai;
  • Neuraminidazės inhibitoriai.


Susirgus rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją asmens sveikatos priežiūros įstaigoje – jis skirs reikalingą gydymą.

Kaip apsisaugoti nuo gripo?

Skiepai yra pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų: pneumonijos, bronchito, ausų uždegimo, sinusito, lėtinių ligų paūmėjimo ir kitų. Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais prieš prasidedant gripo sezonui.

Pasiskiepyti nuo gripo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja daugumai žmonių, o ypač šiems rizikos grupių asmenims:

65 m. ir vyresniems; nėščiosioms; gyvenantiesiems socialinės globos ir slaugos įstaigose; sergantiesiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

Gripo virusui būdinga dažna antigeninė kaita (genetinės mutacijos), o tai lemia gripo viruso savybių kaitą. Todėl PSO nuolat seka gripo virusų kaitą ir kiekvienais metais prognozuoja labiausiai paplitusias viruso padermes bei rekomenduoja būsimojo sezono vakcinos antigeninę sudėtį šiaurės ir pietų pusrutuliui. Be to, žiemą žmonės labai daug laiko praleidžia uždarose patalpose, kur yra puikios sąlygos plisti gripo virusui.

Dėl to rekomenduojama:

• Dažnai plauti rankas;
• Vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;
• Vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;
• Kosint ir čiaudint prisidengti burną;
• Neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;
• Gerai vėdinti patalpas;
• Susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, gerti daug skysčių, likti namuose.

Apie šių metų gripo sezoną:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)