Šių metų vasario 21 d. „Vakarų ekspresas“ išspausdino straipsnį „Paslauga nemokama, bet medikai pinigų paprašė“. Jame aprašoma istorija, kaip pasipiktinusiai mamai pavyko įrodyti, kad viešoji įstaiga Jūrininkų sveikatos priežiūros centras (JSPC), klaipėdiečių dar vadinamas Jūrininkų poliklinika, iš jos nepilnamečio sūnaus pinigus už moksleivių sveikatos patikrinimą paėmė neteisėtai, pažeisdamas sveikatos apsaugos ministro įsakymą.

Ši paslauga yra apmokama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų, tad už ją mokėti nereikia.

Kaltę pripažinusi įstaiga pinigus grąžino. JSPC vyriausiasis gydytojas Saulius Dabravalskis „Vakarų ekspresą“ tada patikino, jog įvyko paprasčiausia žmogiška klaida, kuri ištaisyta.

Poliklinika

Pasirodo, neilgam, vos kelioms dienoms. Vasario 24 d. nepilnametį sūnų sveikatos patikrinimui JSPC užregistravo dar viena klaipėdietė. Ir istorija pasikartojo.

„Pasitikrinti sveikatą reikėjo dėl praktikos pamokų mokykloje. Poliklinikos registratūroje kelis kartus paklausė, ar pažymos mokyklai reikia. Atsakėme, kad taip. Padavė kortelę, lapelį su surašytais kabinetų numeriais ir pasakė susimokėti.

Suvedus savitarnos aparate vaiko asmens kodą, pasirodė 27,90 euro suma.

Priėjau prie registratūros langelio, padaviau čekį ir paklausiau, kodėl reikia mokėti, ir dar tokią sumą, jei ši paslauga yra nemokama. Pasakiau, kad ir „Vakarų ekspresas“ apie tai rašė.

Moteris, su kuria bendravau, pasimetė. Vėl paklausė, ar pažymos mokyklai reikia. Pasakiau, kad jau klausėte kelis kartus ir aš aiškiai pasakiau, jog taip.

Kol ji kažko ieškojo kompiuteryje, priėjo kita moteris. Ji pasakė – eikite pas Dragūną (JSPC vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinai Gediminas Dargūnas – aut. past.). Tačiau jo nebuvo, nes sirgo.

Minėta moteris man dar pasakė, kad visiems tvarka vienoda ir visi moka. Neva toks įsakymas. Aš iš karto patikinau, kad nors ir sumokėjau, taip visko nepaliksiu“, – sakė klaipėdietė.

Grįžusi į namus, moteris raštu kreipėsi į JSPC ir paprašė pagrįsti moksleivių sveikatos patikrinimo apmokestinimą. Kreipėsi ir į Valstybinę ligonių kasą.

„Šį pirmadienį, sulaukusi atsakymo iš Valstybinės ligonių kasos, vėl parašiau Jūrininkų sveikatos priežiūros centrui, kad šis mokestis yra neteisėtas.

Jau kitą dieną man paskambino vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Gediminas Dargūnas. Pas jį lankausi kelerius metus ir galiu drąsiai pasakyti, kad puikesnio gydytojo nesu sutikusi.

Niekuo nekaltas žmogus atsiprašinėjo vyriausiojo gydytojo vardu, aiškino, kad įvyko nesusipratimas ir pinigus grąžins. Vyko tikrai žmogiškas pokalbis, net svetima gėda apėmė, jog kažkas už kitą turi atsiprašinėti.

Bet su kitomis mamomis kalbamės, kad tai tikrai ne pirmas toks atvejis šioje įstaigoje. Jų daugybė“, – teigė klaipėdietė.

Poliklinika

Mamų įsitikinimu, užtektų tik registratūroje pakabinti informaciją, kad už moksleivių sveikatos patikrinimą mokėti nereikia, nes jis yra apmokamas iš PSDF lėšų, ir visiems viskas būtų aišku.

Tačiau jos neatmeta galimybės, jog visa ši situacija yra labai naudinga pačiam JSPC. Medikai susimokėti už nemokamą paslaugą prašo visų, o pinigus grąžina tik ieškantiems teisybės. O tokių tikrai nėra daug – vienetai.

„Jei informacijos nebus ir visi tylės, įstaiga ir toliau sėkmingai rinks pinigus už jau apmokėtą paslaugą“, – tikino klaipėdietė, kuriai trečiadienį JSPC grąžino sumokėtus pinigus.