Kai kurie žmonės nustebo sužinoję, kad be sustiprinančiosios dozės nebegali prasitęsti ne tik galimybių paso, bet ir ES skaitmeninio COVID pažymėjimo.

„Kodėl visoje Europoje ES skaitmeninis COVID pažymėjimas galioja, o Lietuvoje nebe? Ar Lietuva nėra Europos Sąjungos šalis? Ne tik Lietuvoje gyvenantys, bet ir lietuviai, parskridę iš užsienio, neįleidžiami į parduotuves“, – piktinosi į portalą „Delfi“ kreipęsis skaitytojas.

Išties Europos Komisija nusprendė, kad ateityje ES skaitmeninis pažymėjimas be stiprinančiosios COVID-19 vakcinos dozės ateityje galios tik devynis mėnesius nuo pagrindinės imunizacijos. Bet toks sprendimas turėtų įsigalioti tik nuo vasario 1 dienos. Apie tai buvo rašyta čia.

Paklaustas, kodėl Lietuvoje tvarka yra kitokia ir, ką daryti į Lietuvą atvykusiems iš kitų šalių ir negavusiems sustiprinančiosios vakcinos nuo koronaviruso dozės, SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis atsakė: „Kaip ir iki šiol, atvykstantys į Lietuvą asmenys gali naudotis visomis ES skaitmeninio COVID pažymėjimo dalimis kelionės tikslais, o veikloms šalies viduje – vakcinacijos ir persirgimo dalimis, kurioms taikomi tokie pat reikalavimai, kaip galimybių pasui.

Tai reiškia, kad, pvz., jeigu asmuo yra skiepytas pagal pilną schemą daugiau nei prieš 210 dienų, jis paslaugomis šalies viduje pasinaudoti negalės, nors ir turės ES skaitmeninį COVID pažymėjimą. Tokiu atveju rekomenduojama atlikti PGR tyrimą, tačiau jo atsakymu galima pasinaudoti ne pateikus ES Skaitmeninio COVID pažymėjimo testavimo dalį, tačiau pateikus gydymo įstaigos išduotą dokumentą ar išrašą iš e. sveikatos“.

Atvykstantiems į Lietuvą SAM specialistas rekomendavo atkreipti dėmesį į:

  • taisykles kertant valstybės sieną (izoliacijos, COVID-19 tyrimo ir kiti reikalavimai atvykstantiems iš užsienio). Jas galima rasti čia;
  • veikloms šalies viduje taikomus ribojimus (lankymasis renginiuose, kavinėse ir pan.). Juos galima rasti čia.

Šią informaciją įvairiomis kalbomis ir naudingas nuorodas galima rasti tinklalapiuose https://reopen.europa.eu ir https://koronastop.lrv.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)