Ieškinys įmonei atlyginti žalą buvo pareikštas po to, kai iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento buvo gauta informacija, jog 2017 m. rugpjūčio mėn. Kaišiadorių rajone buvo užregistruotas salmoneliozės protrūkis. Asmens sveikatos priežiūros įstaigose dvylikai žmonių nustatytos ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų diagnozės, kuomet sodyboje buvo leista valgyti ir iš namų atneštą maistą. Pastarajame buvo aptiktos salmonelių bakterijos.

„Teisės aktuose yra įtvirtinta pareiga maisto tvarkymo subjektams organizuojant pobūvius, šventes ar kitus renginius, nepriimti iš paslaugos užsakovų pirkto ar namuose gaminto maisto. Tokia tvarka patvirtinta todėl, kad viešojo maitinimo įstaigos, tvarkydamos maistą privalo užtikrinti jo saugą ir higieną bei užkirsti kelią žmonių ūmiems infekciniams žarnyno susirgimams. Viešojo maitinimo įstaigos tų produktų, kurių pačios nei gamina, nei ruošia – neturi teisės leisti vartotojams naudoti", – galiojančią tvarką priminė E. Daugėlė.

Žala PSDF biudžetui padaroma šiais atvejais: kai žmogus neteisėtai gauna PSDF biudžeto lėšomis apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas Lietuvoje, kai neteisėtai pasinaudoja Europos sveikatos draudimo kortele ir gauna sveikatos priežiūros paslaugas užsienyje, kai sužaloja kitą žmogų, už kurio gydymą ligonių kasos sumoka PSDF lėšomis ir pan. Visais šiais ir panašiais atvejais žala išieškoma iš ją padariusio fizinio ar juridinio asmens, o išieškotos lėšos grąžinamos į PSDF biudžetą.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, didžioji lėšų dalis išieškoma iš asmenų, padariusių žalą kitų žmonių sveikatai. Atlygintina suma visada priklauso nuo nukentėjusiajam suteiktų gydymo paslaugų kiekio ir kainų. 2016 m. išieškota ir į PSDF sugrįžo beveik 1,9 mln. eurų, pernai – šiek tiek daugiau nei 2 mln. eurų. Vien per šių metų 11 mėnesių žalos PSDF biudžetui jau atlyginta beveik 1,9 mln. eurų.

Statistika rodo, jog dažniausiai žala yra padaroma neblaivių, smurtauti linkusių ir neatsakingai vairuojančių gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)