Šilutės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, gavusi pranešimą apie susirgusius asmenis, nedelsiant patikrino svetainę „Rūta“ (Tilžės g.23, Šilutė), kurioje vyko pobūvis.

Patikrinimo metu grubių personalo ir patalpų higienos pažeidimų nenustatyta, tačiau maisto tvarkymo patalpoje, kur pjaustomas ir serviruojamas pagamintas ir atvežtas maistas, trūko rankų ir paviršių dezinfekavimui skirtų medžiagų, nebuvo kontroliuojama šaldytuvų temperatūra. Taip pat nustatyta, kad patiekalai pobūviui buvo gaminami tiems patiems savininkams priklausančioje kavinėje „Klumpė“ (Gluosnių g. 13C, Šilutė), kurios patikrinimo metu inspektoriai taip pat neturėjo priekaištų personalo, patalpų higienai, savikontrolės sistemai. Patikrinimo metu tyrimams buvo atrinkti vandens, plovinių, bei patiekalų mėginiai.

„Įvertinus pobūvį aptarnavusių viešojo maitinimo įmonių patikrinimų duomenis, galima įtarti, kad ūmi žarnyno infekcija kilo dėl pačių pobūvio dalyvių atsineštų produktų - kreminių tortų ir karšto rūkymo žuvies,“ - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Rita Sadūnaitė.

Pasak specialistės, kiekvienais metais šalyje yra užregistruojama po kelis ūmių žarnyno infekcijų protrūkius, kilusius ne dėl maisto tvarkymo įmonių, o dėl pačių vartotojų kaltės. Specialistė pataria ypač atsargiai vartoti tokius greitai gendančius produktus, kaip kreminiai tortai ar pyragaičiai, mažai termiškai apdoroti žuvies, paukštienos gaminiai ir pan.

„Greitai gendantys maisto produktai ypač jautrūs transportavimo ir laikymo sąlygoms. Todėl, jei vartotojai nežino ar galės užtikrinti, kad prieš patekdami ant vaišių stalo, tokie produktai bus tinkamai atvežti ir saugomi, tuomet geriau pasirinkti kitokius, ne tokius jautrius aplinkos ir saugojimo temperatūrai, ne taip greitai gendančius gaminius ir produktus,“ – pabrėžė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)