Visuomenės sveikatos specialistai įtaria salmoneliozę, o kol laukiama tai patvirtinančių ar paneigiančių tyrimų, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai viešbučio restorane aptiko daug pažeidimų.

Žmonės jaunavedžiams pradėjo skambinti jau vakare

Kaip DELFI pasakojo vienas iš pokylio kaltininkų, jaunikis, šventė praėjo sklandžiai. „Viskas buvo labai puiku – aš buvau labai patenkintas, sumokėjau visus pinigus, tačiau jau vakare man pradėjo skambinti žmonės, kad pasijuto blogai“, - teigė vyras.

Iš maždaug 40 vestuvininkų stipriau ar smarkiau sunegalavo per 20. Visų simptomai buvo labai panašūs – temperatūra, nepakeliamas galvos skausmas, pilvo raižymas, viduriavimas, vėmimas, tik vieni žmonės simptomus pajuto jau tą patį vakarą, kiti – kitą rytą.

„Aš ir pats šias dienas praleidau lovoje, serga ir mano žmona, ir tėvai. Kai kuriems žmonėms buvo taip silpna, kad jie negalėjo pasikelti iš lovos – teko kviesti greitąją. Neturiu visos informacijos, kiek žmonių paguldė į ligoninę. Daugelis jų kreipėsi į savo šeimos gydytojus, jie tiesiog geria antibiotikus, bet negulė į ligoninę. Kai kurie turi turi mažų vaikų ir negali gultis į ligoninę, todėl bando gydytis namuose. Svečiai buvo ne iš vieno miesto, bet iš visos Lietuvos, taip pat iš užsienio, gydosi ten, tačiau su visais jais palaikome ryšį. Šiandien daugelis jaučiasi kiek geriau, pats pikas buvo pirmadienį, tačiau pasveikusių dar nėra“, - pasakojo pašnekovas.

Jo duomenimis, vienas susirgęs vyras paguldytas į infekcinių ligų ligoninę Kaune, yra sunkiai sergančių žmonių Ukmergėje, Utenoje, Vilniuje, Druskininkuose, net Briuselyje.

„Didžiausia bėda, kad šventėje dalyvavo keletas nėščių moterų, o tai joms ypač pavojinga. Taip pat nukentėjo ir maitinančios motinos“, - apgailestavo vyras.

Anot jo, medikai įtaria salmoneliozės protrūkį, tačiau tyrimų rezultatų, kurie patvirtintų ar paneigtų diagnozę, dar nėra.

„Pirmadienį bandžiau skambinti į viešbučio restoraną, susisiekti su vadybininke, kuri tiesiogiai buvo atsakinga už mūsų renginį, tačiau ragelio niekas nekėlė“, - teigė jis.

Laukiama tyrimo rezultatų

Kaip sakė Alytaus visuomenės sveikatos centro Druskininkų skyriaus vedėjas Andrius Augustinavičius, pranešimas iš Kauno visuomenės sveikatos centro apie įtariamą apsikrėtimą salmonelioze buvo gautas antradienį.

„Žmogus minėjo, kad savaitgalį dalyvavo vestuvėse, vykusiose „Europa Royal Druskininkai“ viešbutyje. Taip pat yra sunegalavusi jo žmona, tačiau apie ją duomenų neturime, gal ji priregistruota pas kitą šeimos gydytoją. Iš vietinių gyventojų mes negavome nė vieno pranešimo, o pagal vieno žmogaus skundą mes nepradedame tyrimo. Jei tokių atvejų būtų daugiau, ligoniai jau būtų apklausiami, būtų renkama visa informacija, kur jis buvo, ką valgė, kada prasidėjo simptomai“, teigė pašnekovas.

Tačiau sunegalavęs jaunikis DELFI teigė trečiadienio pavakare sulaukęs skambučio iš Vilniaus visuomenės sveikatos centro. Specialistai jį patikimo, kad toks tyrimas visgi bus pradėtas.

Minėto viešbučio komentaro DELFI gauti nepavyko. Jo direktorė šiuo metu išvykusi iš Lietuvos, jos mobilusis telefonas išjungtas, o viešbučio vadybininkė teigė komentuoti situacijos nenorinti. „Šioje vietoje nieko negaliu kompetetingai pasakyti“, - sakė ji.

Tikrintojai rado daugybę pažeidimų

Kaip DELFI informavo Druskininkų VMVT, pirmadienį buvo gautas vartotojo skundas, kad po vestuvių pokylio, savaitgalį vykusio viešbučio „Europa Royal Druskininkai“.

„Atlikus patikrinimą, nustatyti šie pažeidimai: neužtikrinamas produktų atsekamumas – tikrinimo metu rasta 26,064 kg nesuženklintų pusgaminių, o be šios informacijos nėra galimybių nustatyti, kada pusgaminiai pagaminti, koks jų tinkamumo vartoti terminas. Taip pat rasta 8,937 kg įvairių maisto produktų su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu, pažeidžiama maisto produktų laikymo kaimynystė – žalios mėsos šaldytuve laikomi pagaminti patiekalai, žalių daržovių pirminio paruošimo patalpoje laikomas iškeptas apkepas.

Dalis restorano darbuotojų laiku nepasitikrinę sveikatos, neišklausę higienos žinių kurso. Be to, patikrinimo metu nustatyta, kad nepilnai paženklintas maisto gaminimo ir patalpų valymo inventorius, dalis inventoriaus maistui gaminti – nepakankamai išplautas, netinkamai tvarkomos maisto atliekos, netiksliai ir nepilnai parengti technologiniai aprašymai“, - teigė Maisto skyriaus vyriausioji gydytoja higienistė, valstybinė maisto produktų inspektorė Sadūnaitė.

Dėl nustatytų pažeidimų, įmonės atsakingam asmeniui taikyta piniginė nuobauda, nurodyta sunaikinti 26,064 kg nesuženklintų pusgaminių ir 8,937 kg įvairių maisto produktų su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu. Įmonei nurodyta atlikti generalinį visų patalpų ir įrangos valymą bei dezinfekciją.

„ Tikrinimo metu atrinkti geriamojo vandens, žaliavų, patiekalų mėginiai, ploviniai nuo gamybinių paviršių išsiųsti tyrimui į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą. Pažymėtina, kad vestuvių dalyviai valgė savo atsineštą tortą, o tai taip pat laikoma padidintos rizikos veiksniu tiriant apsinuodijimo maistu atvejus. Iki šio momento negauta oficialios informacijos iš Visuomenės sveikatos centro apie susirgusius asmenis, todėl nežinome tikslaus susirgusiųjų, besigydančių ligoninėse, skaičiaus. Iš pasėlių susirgusiems asmenims patogenas dar neišaugintas, nors yra įtarimų dėl salmoneliozės. Tyrimas tęsiamas, o tarnyba prašo pobūvio dalyvius, jaučiančius į apsinuodijimą maistu panašius sveikatos sutrikimus, nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją “, - teigė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (229)