Trečiadienio vakarą ligoninėje mirė ant traukinio šokusį ir užsidegusį paauglį gelbėjęs paramedikas. Skaudus įvykis nutiko po to, kai nepilnametis geležinkelio stoties teritorijoje šokdamas ant traukinio kliudė elektros laidus ir užsidegė. Jaunas paramedikas užlipo ant traukino vagono ir gelbėdamas jaunuolį patyrė elektros iškrovą. Į reanimaciją išgabentas medikas neišgyveno.

Tai ne pirmas skaudus įvykis medikų bendruomenėje. Savaitgalį į iškvietimą atskubėjęs greitosios pagalbos medikas buvo žiauriai sumuštas: jam sulaužytas krūtinkaulis ir sužalotas žandikaulis. Reaguodama į įvykius Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teikia Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimus, o ministras Arūnas Dulkys žada pagalbą medikams, tačiau Lietuvos medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė Auristida Gerliakienė įvardijo, ko labiausiai reikia medikams.

Nusižengimus prieš medikus šiuo metu, pasak pašnekovės, įrodyti itin sunku, nes nėra tokių galimybių.

„Todėl greitosios pagalbos medikai ir skubiosios pagalbos skyriai siūlo privaloma tvarka suteikti kameras, kad tokių atvejų sumažėtų. Įrašant bendravimą agresyvių ligonių, pacientų, būtų lengviau renkami duomenys ir pateikiami tyrimams, jei toks atvejis pasikartotų“, – kalbėjo A. Gerliakienė.

Nors medikai dažnai išsako įvairias problemas ir prašo jas spręsti, tačiau, kaip pasakojo pašnekovė, susiduria su sveikatos valdininkų abejingumu.

Auristida Gerliakienė

„Dėl to kartojasi tragiški atvejai. Ne vienus metus kalbame apie mobingą, darbo sąlygas, tiek greitosios medicinos pagalbos darbuotojams, tiek bendrai medikams. Tačiau situacija keičiasi labai vangiai, o kai kuriose srityse ne tik nesikeičia, bet ir blogėja“, – sakė A. Gerliakienė.

Pasak jos, apskritai greitosios pagalbos darbuotojų smarkiai trūksta, todėl brigados yra nepilnos.

„Kaip prisivilioti į šią tarnybą darbuotojus, tikriausiai reikėtų gerai padirbėti Sveikatos apsaugos ministerijai, gerinant sąlygas pačios GMP tarnybos, finansavimą, aprūpinimą. Šita bendruomenė norėtų, kad būtų prilyginami valstybės pareigūnams ir išleidžiami anksčiau į pensiją“, – sakė A. Gerliakienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)