Traukti ar netraukti vairuotoją ir keleivius iš sumaitoto automobilio, DELFI klausė Vilniaus greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties direktoriaus pavaduotojos GMP paslaugų organizavimui Vandos Pumputienės.

„Tai gali daryti tik gelbėtojai. Atvažiuos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistai ir ištrauks, o kiti vairuotojai negali to daryti, nes nežino, kaip tai daryti, ir gali pakenkti“, - pabrėžė V. Pumputienė.

Pasak gydytojos, netgi greitosios pagalbos medikai patys netraukia nukentėjusiųjų: „Gelbėtojai turi specialias priemones, iš pradžių sužeistuosius atlaisvina, o mes esame šalia. Taigi galiu vienareikšmiškai pasakyti: patiems traukti sužalotų, prispaustų žmonių negalima“.

Kaip nepakenkti

V.Pumputienės žodžiais, kaklinės stuburo dalies pažeidimo atveju pajudinus be kaklo įtvaro esantį žmogų, jį galima padaryti neįgalų visam gyvenimui.

„Maža kas, o gal nukentėjusiajam lūžęs stuburas. Todėl patys žmonės jokiu būdu traukti negali. Jeigu tampame autoįvykio liudininkais, turėtume atsiminti – svarbiausia nepakenkti. O gelbėtojai paprastai atvažiuoja greitai. Jeigu didelis autoįvykis, praneša ir kitoms tarnyboms – greitajai, policijai, ugniagesiams“, - sakė gydytoja.

Paprašyta paminėti išimtinius atvejus, kada iš sumaitoto automobilio vis dėlto reikia ištraukti nukentėjusiuosius, ilgametė daktarė negalėjo pateikti nė vieno pavyzdžio, kada tai daryti galima, „nebent avarija kažkur stepėje ir neįmanoma prisišaukti pagalbos, tačiau ir tada reikia žinoti, kaip tai daryti“.

„Jeigu matome, kad nukentėjusysis kraujuoja, kraujavimą galima stabdyti. Iš pirmosios pagalbos vaistinėlės pasiėmus pirštines ir jas užsimovus, galima užspausti vietą, iš kurios trykšta kraujas, ir laukti tarnybos, kol atvyks“, - pateikė pavyzdį V. Pumputienė.

Pasak gydytojos, ypač svarbu nesukioti prispausto žmogaus galvos, taip pat galima pakenkti nukentėjusiajam, kurio lūžę kaulai. „Jeigu judinant žmogų lūžę kaulai nutrauks arteriją, žmogus mirtinai nukraujuos“, - įspėjo gydytoja.

Pareigūnai apmokyti padėti nukentėjusiems

Vilniaus policijos Patrulių rinktinės vado Algimanto Minkausko teigimu, policininkai privalo sužalotam žmogui suteikti pirmąją medicinos pagalbą. Pareigūnai yra apmokyti tai daryti. Tačiau sudaužytame automobilyje prispausto žmogaus traukti jiems negalima, nes taip žmogus gali būti dar labiau sužalotas.

„Reikia sulaukti gelbėtojų ar medikų - juolab kad visos tarnybos pranešimą apie nelaimę gauna vienu metu ir laukti jų tereikia minutę kitą, - sakė A. Minkauskas. - Tačiau būna įvairių situacijų. Pavyzdžiui, jei automobilis dega ar kabo ant skardžio, pareigūnai turi traukti žmones nieko nelaukdami“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)