Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) ketvirtadienį pranešė, kad tyrimas pradėtas pirmadienį gavus medikų informaciją apie penkis susijusius ūmios žarnyno infekcijos atvejus.

Apklausus susirgusiuosius paaiškėjo, kad ligos priežastimi galėjo būti higienos taisyklių nesilaikymas ruošiant ar patiekiant maistą vienoje iš Panevėžio miesto tvarkymo įmonių.

Panevėžio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba antradienį dėl šio pranešimo patikrino minėtą „Forto dvaro“ restoraną. Jo veikla sustabdyta.

„Susirgo trys darbuotojos ir du klientai (...). Įmonė uždaryta, veikla sustabdyta, turi atlikti dezinfekciją, tada vertinsime jos efektyvumą. Dar turi visi darbuotojai pasitikrinti sveikatą, o virtuvės darbuotojai – ir išklausyti higienos įgūdžių mokymo kursus iš naujo“, – BNS pasakojo Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Jūratė Vaitiekūnienė.

NVSC savo ruožtu nurodo, kad židinio epidemiologinis tyrimas tęsiamas.

Užsikrėtus Salmonella Enteritidis tipo bakterijomis, paprastai liga pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu bei karščiavimu. Dėl karščiavimo, vėmimo ir viduriavimo ligonis netenka daug skysčių, gali išsivystyti dehidratacija. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną, tačiau sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti infekcijos šaltiniu. Infekcijos šaltiniu gali būti bet koks maistas, jei ruošiant nesilaikoma higienos reikalavimų. Rankomis ruošiamas maistas gali būti užteršiamas kryžminiu būdu, kai nuo paviršių arba įrankių bakterijos patenka į vartojimui paruoštą maistą ir kuris prieš vartojimą papildomai nėra termiškai apdorojamas, aiškina NVSC.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)