Nors vis daugiau žmonių patiki skiepų veiksmingumu, tačiau tada susiduriama su nauja bėda – trūksta vakcinos nuo B tipo meningokokinės infekcijos. Tad tėvai, kurie pasiryžę pirkti valstybės nefinansuojamą skiepą, palikti baimėje.

Apie situaciją DELFI pakalbino Sveikatos apsaugos viceministrę Laimutę Vaidelienę.

- Ar šio ryto tragedija, kai dėl žaibinės meningokoko formos mirė dar dvi mergaitės, paspartins reikalus įtraukiant vakciną į valstybės finansuojamųjų sąrašą?

- Nacionalinėje imunoprofilaktikos 2014–2018 metų programoje yra numatyta vertinti naujų vakcinų įtraukimą į skiepijimų kalendorių, todėl B tipo meningokokinės infekcijos vakcinos įtraukimas, kaip ir kitų vakcinų, bus svarstomas. Priimant sprendimus įtraukti naujas vakcinas į nacionalinius šalių skiepijimų kalendorius vertinama užkrečiamosios ligos našta visuomenei (sergamumas, mirtingumas ir kt. rodikliai), vakcinų saugumas ir efektyvumas, ekonominis naudingumas, atsižvelgiama į tarptautinių organizacijų rekomendacijas ir epidemiologinių tyrimų duomenis.

Kaip numatyta Nacionalinėje imunoprofilaktikos 2014–2018 metų programoje, į Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių įtraukta:
– skiepijimas nuo pneumokokinės infekcijos – nuo 2014 metų spalio mėn.;
– paauglių skiepijimas difterijos, stabligės, kokliušo vakcina, vietoje skiepijimo difterijos ir stabligės vakcina – nuo 2015 metų;
– mergaičių skiepijimas nuo žmogaus papilomos viruso infekcijos – 2016 metais.

B tipo meningokokinės infekcijos konjuguota polisacharidinė vakcina yra nauja vakcina, rinkoje pasirodžiusi tik 2015 m. Tik viena šalis, t.y. Jungtinė Karalystė, ką tik įraukė šią vakciną į nacionalinį vaikų skiepijimų kalendorių.

B tipo meningokokinės infekcijos vakcina apsaugo tik nuo B tipo meningokokinės infekcijos, tačiau neapsaugo nuo kitų tipų sukeliamų meningokokinės infekcijos formų. Nors B tipo meningokokinė infekcija yra vyraujanti Lietuvoje, susirgimus sukelia ir kitų tipų meningokai.

- Meningokoko B skiepas kainuoja daugiau nei šimtas eurų, priklausomai nuo vaiko amžiaus, skiepą reikia kartoti 2 ar tris kartus. Tačiau į redakciją jau kreipėsi nemažai tėvų, kurie norėtų už savus pinigus paskiepyti vaiką, tačiau vakcinos nėra. Ką jiems daryti?

- B tipo meningokokinės infekcijos konjuguota polisacharidinė vakcina yra nauja vakcina, yra tik vienas gamintojas, kurio gamybos pajėgumai riboti, todėl didėjant šios vakcinos paklausai susiduriama su jos trūkumu šalyse. Vakcinos gamintojo atstovas pateikė informaciją, kad vakcinos tiekimas Lietuvos rinkai turėtų būti atnaujintas 2016 m. balandžio mėn.

Pavojingiausia vaikams iki penkerių metų

ULAC medikai primena, kad meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Tai ūmi bakterinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu, artimai bendraujant su sergančiu ar bakterijos nešiotoju. Ligos sukėlėjas - gramneigiama bakterija Neisseria meningitidis. Europoje labiausiai paplitę ir dažniausiai susirgimus sukelia B ir C tipai. Susirgimai dažnesni šaltuoju sezonu: rudens, žiemos, pavasario mėnesiais. Laikotarpis nuo užsikrėtimo iki pirmųjų simptomų - vidutiniškai 3-4 dienos.

Didesnę riziką susirgti meningokokine infekcija turi: rūkantys asmenys, vaikai kenčiantys nuo pasyvaus rūkymo, persirgus gripu ar kitomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis, esant nusilpusiam imunitetui.

Simptomai: karščiavimas, vėmimas, mieguistumas, vangumas, sąmonės aptemimas, kaklo raumenų įtempimas, sąnarių/raumenų skausmai, vaikams dar yra būdingas nuolatinis verksmas, atsisakymas valgyti/gerti, hemoraginis bėrimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)