Cukiniją padovanojo kaimynė

Vyras, vardu Kazimieras (pavardė redakcijai žinoma), ligoninėje praleido 3 dienas, o jo žmonos gydytojai iš infekcinės ligoninės nenorėjo išleisti net ir po savaitės. Apie viską – iš pradžių.

Mano pažįstami – pensinio amžiaus sutuoktiniai yra sveikuoliai. Jiedu reguliariai sportuoja, mitybai renkasi sveikus produktus, valgo daug daržovių ir vaisių. Kazimieras nevairuoja automobilio – visus metus, net ir žiemą, jis važinėja dviračiu. Jo žmona kasdien atlieka jogos pratimus, daug vaikšto, o kartą per savaitę daro iškrovos dieną.

Ši nesmagi istorija prasidėjo nuo dovanos, iš kaimynės gautos cukinijos. Nieko nuostabaus – daugelis sodus ar žemės sklypus turinčių ir daržoves bei vaisius auginančių žmonių, sulaukę derliaus meto, nežino, kur dėti užaugintas gėrybes, todėl jomis apdovanoja gimines, bendradarbius, kaimynus ir kitus pažįstamus.

Cukinija buvo sutarkuota ir virto blynais, tiesa, ne tokiais gardžiais, kaip įprasta.

Pateko į skirtingas ligonines

„Kai pradėjau valgyti, skonis buvo normalus. Suvalgiau 3 blynus, bet kai paragavau septinto, jau buvo neskanu, net šlykštu“, – prisiminė Kazimieras. Jo žmona tesuvalgė porą blynų, bet moterį buvo surietęs gerokai stipresnis negalavimas. „Jei ji būtų suvalgiusi tiek, kiek aš, ji būtų numirusi – garantuoju. Ji paragavo, jai nebuvo skanu ir daugiau nevalgė“, – teigė vyras. „Pradėjau ragauti, pagalvojau, kad kartumas vaidenasi. Prieš tai valgiau agurką su medumi, pamaniau, gal dėl to“, – prisiminė Kazimiero žmona.

Po pietų moteris išskubėjo į autobusų stotį, iš ten ji išvažiavo pas dukrą į sostinę. Pakeliui jai pasidarė bloga, pradėjo stipriai pykinti ir sukti pilvą. „Pasitiko mane stotyje, ėmiau vemti ir viduriuoti. Dukra norėjo kviesti greitąją, bet aš atsisakiau, maniau, nieko tokio, paprastas apsinuodijimas, kuris greitai praeis. Paskui pasidarė be galo silpna ir atsidūriau ligoninėje.

Nepamenu, kaip mane su greitąja išvežė, su neštuvais kėlė“, – negalavimo pradžią prisiminė moteris.

Vyras likęs namie dar pažiūrėjo televizorių, o paskui ir jam prasidėjo staigus viduriavimas. „Per 7 val., t. y. iki 2 val. nakties, aš numečiau 4,5 kg, – pasakojo Kazimieras. – Sveriu 69 kg, ir taip nėra ką mesti. Iš pradžių gelbėjausi gerdamas vandenį, bet 2 val. paskambinau į greitąją, išsigandau, kad širdis sustos.“

Traškios cukinijos su parmezanu

Panevėžio Infekcinėje ligoninėje Kazimierui buvo pastatyta lašelinė. Viduriavimas ir pykinimas baigėsi maždaug po 36 val. Kazimiero žmona dėl itin stipraus viduriavimo su krauju ligoninėje praleido 10 dienų.

Cukinijų blynais apsinuodijęs vyras mano, jog greičiau atsistoti ant kojų jam padėjo sveika gyvensena ir kasdienis ilgų nuotolių važinėjimas dviračiu. „Gydytojai sakė – kiti sienas ramstytų. Juokauju, kad laiptais lipu į trečią aukštą, bet viskas krenta lauk.“

Niekas nesidomėjo

Pasak sutuoktinių, gydytojai iš pradžių niekaip negalėjo patikėti, kad cukinijos galėjo taip apnuodyti organizmą. Ligoninėje gulintį Kazimierą buvo aplankiusi Panevėžio visuomenės sveikatos centro darbuotoja ir domėjosi, nuo ko galėjo būti apsinuodijęs panevėžietis.

Grįžęs namo vyras likusius blynus ir cukinijos žieves nunešė ištirti laboratorijoje. „Man pranešė, kad nerado jokio konkretaus užkrato“, – pasakojo jis. Buvo nuspręsta, kad cukinijos kartumas buvo nepriimtinas organizmui. „Nevengiu karčių produktų, man kartais net pelynas patinka, jis lyg dezinfektorius, kai skrandis sustoja. Žinau, kad su juo reikia elgtis atsargiai, gerti 3–4 gurkšnius, palaikyti burnoje, kad nebūtų labai kartus – gerti nestiprų plikalą“, – pavojingu cukinijos kartumu stebėjosi sveikuolis Kazimieras.

Akivaizdi cukinijų kaltė

Nors gydytojai klausinėjo, nuo ko sublogavo į skirtingas šalies ligonines patekę sutuoktiniai, ir skeptiškai vertino galimybę apsinuodyti cukinija, vyras ir žmona neabejoja, kad ši daržovė tapo ūmaus susirgimo priežastimi.

„Neabejojame, kad apsinuodijome nuo cukinijos, abu ją valgėme, todėl esame įsitikinę 200 proc.“ – tvirtino Kazimieras. Jam antrino ir sutuoktinė. Anot moters, penktadieniais ji laikosi iškrovos dietos, nieko nevalgo. Šeštadienį valgyti cukinijų blynai buvo vienintelė negalavimo priežastis. Laimei, blynų ji suvalgė nedaug.

Sveikdami sutuoktiniai išsiaiškino, kad cukiniją davusiai kaimynei ir anksčiau yra pasitaikę užauginti karčiųjų daržovių, kurias ji išdalijo savo vaikams. Pernai ji iškepė kartų cukinijų apkepą, vos jo paragavusi visą išmetė dėl bjauriai kartaus skonio.

„Nepagalvojau ragauti. Nuploviau, sutarkavau ir iškepiau. Tarkuojant morkas ar kitas daržoves, likus gabaliukui jį visada suvalgau. Tąkart, lyg tyčia: sutarkuoju, o galiuką išmetu, sutarkuoju – išmetu. Būčiau paragavusi, būčiau pajutusi, – apgailestavo nuo cukinijų apsinuodijusi moteris ir pridūrė. – Kaip bus kitąmet, nežinau, bet šiemet cukinija pro mano duris neįeis. Jei kas pasiūlys, sakysiu: „Valgyk pats.“

Gelbėjo juokai ir pozityvus nusiteikimas

„Sublogote?“ – paklausiau ir taip lieknos moters. „3 dienas nieko nevalgiau, tik lašelines statė, antibiotikus lašino. Grįžtu namo – tik kilogramas nukritęs, – juokėsi pašnekovė. – Labai daug vandens liepdavo gerti ir dar lašindavo.“ Iš ligoninės išleistai moteriai rekomenduota porą savaičių nevalgyti jokių žalių daržovių.

„Noriu pabrėžti, kad mano palata, kur gulėjo 4 vyrai, buvo pripažinta linksmiausia tarp mirtininkų palatų, – šmaikštavo Kazimieras. – Ir kaimyną turiu linksmą. Grįžau po paros namo, reikėjo atsivežti visokių dalykų, nes kaip ir visada ligoninė net tualetinio popieriaus neturėjo. Sutiktas kaimynas sako: „Vienas toks juodu paltu, juodu gobtuvu, už nugaros dalgį prisirišęs ieškojo tavęs ir klausė, kokioje gatvėje yra Panevėžio infekcinė ligoninė. Žinodamas, kad tu ten guli, pasakiau visai kitą adresą“, – pasakodamas kvatojosi Kazimieras ir ragino žmones būti atsargius, kad išvengtų tokių bėdų.

Nuodingos aitrios medžiagos – kukurbitacinai

Internetiniame portale delfi.lt aprašytas atvejis, nagrinėjantis panašią istoriją, kai cukinijų apkepu apsinuodijo 79 metų vyras iš Haidenhaimo (Vokietija), kuris ligoninėje mirė. Priežastis, kodėl moliūginių šeimos daržovės gali būti nuodingos, nagrinėjo ne tik gydytojai, bet ir selekcininkai.

Moliūginiai augalai (agurkai, melionai ir cukinijos), siekdami apsaugoti savo vaisius, natūraliai gamina nuodingas aitrias medžiagas – kukurbitacinus. Jie gali sukelti viduriavimą ar net gyvybei pavojingus žarnyno pažeidimus. Selekcininkai jau seniai pasirūpino, kad šių medžiagų kiekiai būtų nedideli, bet dėl itin sudėtingų sąlygų kai kurie augalai grįžta prie savo prado. Moliūginių atveju tai reiškia, kad aitriosios medžiagos suaktyvėja. Ypač sudėtingos sąlygos, sukeliančios augalams stresą, yra neįprastai dideli karščiai ir sausra.

Taip pat neatmetama galimybė, kad toksinės medžiagos atsirado dėl atgalinio kryžminimosi ar atgalinės mutacijos. Taip gali nutikti, kai netoliese auginami dekoratyviniai moliūgai, kuriuose kukurbitacinų kiekis dar didesnis. Bavarijos Sveikatos ir maisto saugos tarnyba rekomenduoja savo darže užaugintų cukinijų ir moliūgų sėklų toliau niekam nedalyti. Sėklos kasmet turi būti perkamos specializuotose parduotuvėse ir nemaišomos su namuose paruoštomis sėklomis.