Ši liga Sirijoje išplito „Islamo valstybei“ miestų gatves pavertus purvinomis dykynėmis, rašo „The Daily Mail“.

Odos leišmaniozė yra parazitinė liga, sukeliama leišmanijų genties parazitinių pirmuonių, kuriais užsikrečiama įgėlus smėlinėms muselėms. Ši liga ant odos palieka didelius randus, ypač ant veido. Labai dažnai ji yra nediagnozuojama ir negydoma.

Ši liga buvo itin paplitusi „Islamo valstybės“ kontroliuojamose teritorijose, kaip Raka, Deir ez Zoe ir Hasekė. Dėl pilietinio karo Sirijoje sunaikinta daug medicinos įstaigų, o tūkstančiai sveikatos priežiūros sistemos darbuotojų žuvo.

Chroniškas vandens trūkumas ir susprogdinti pastatai sudaro itin palankią terpę smėlinėms muselėms veistis.

Tai ir yra pagrindinė priežastis, kodėl leišmaniozė taip sparčiai plinta.

Anksčiau Raudono kryžiaus atstovai Kurdistane teigė, kad liga plinta, nes „Islamo valstybės“ kovotojai gatvėse palieka pūti lavonus. Tropinės medicinos mokyklos mokslininkai šiuos teiginius paneigė.

Iš Sirijos pabėgo daugiau nei keturi milijonai sirų, tad liga išplito ir kaimyninėse Turkijoje, Libane ir Jordanijoje. 2000-2012 metais Libane buvo užfiksuoti tik šeši šios ligos atvejai, tačiau vien tik 2013 metais jau buvo užregistruota 1033 šios leišmaniozės atvejų, ir 96 proc. atvejų šia liga sirgo pabėgėliai iš Sirijos, rodo Libano sveikatos ministerijos duomenys.

Šimtus šios ligos atvejų registruoja ir Turkija, Jordanija, Libija ir Jemenas. Kadangi daug jemeniečių migruoja į Saudo Arabiją, baiminamasi, kad liga išplis ir šioje šalyje. Neatmetama galimybė, kad leišmaniozės atvejų gali atsirasti ir Europoje. Daugelis laikinų pabėgėlių stovyklų yra perpildytos, todėl didėja tikimybė užsikrėsti šia liga.

Pavyzdžiui, Nizipo pabėgėlių stovykloje Pietų Turkijoje jau užfiksuoti keli šimtai šios ligos atvejų.

„Situacija yra labai bloga, – sakė Liverpulio tropinės medicinos mokyklos atstovas dr. Waleedas Al-Salemas. – Liga labai išplito Sirijoje, tačiau jos atvejų fiksuojama ir Irake, Libane, Turkijoje ir net Pietų Europoje, kur atvyksta pabėgėliai. Regione yra tūkstančiai atvejų, tačiau tikslių duomenų niekas neturi, nes neįmanoma suskaičiuoti visų sergančiųjų.“

„Kai žmogui įgelia smėlinė muselė, kuri yra mažesnė už uodą, liga išsivysto tik po dviejų-šešių mėnesių. Žmogus gali užsikrėsti liga Sirijoje, tačiau vėliau persikelti į Libaną ar Turkiją, ar net Europą ir prašyti prieglobsčio, – sakė dr. W. Al-Salemas. – Iki karo ligos buvo gerai kontroliuojamos. Kilus konfliktui, tai niekam neberūpėjo ir sveikatos apsaugos sistema žlugo, dėl šios priežasties susidarė ideali aplinka ligai plisti.“

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) leišmaniozę yra įtraukusi į septyniolikos deramai negydomų ligų kategoriją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)