Baliklis yra tokia pavojinga medžiaga, kad net pakankamai nedidelė jo dozė gali būti mirtinai pavojinga. Ant etikečių visada yra perspėjimai, kurie skamba iš tiesų grėsmingai. Tačiau šie Jungtinės Karalystės policijos sulaikyti asmenys ne tik neklausė perspėjimų, bet ir manė padedantys savo vaikams pagyti nuo autizmo. Visa laimė, kad panaudoto baliklio kiekiai buvo per maži, kad pražudytų vaikus, kurių jauniausi buvo sulaukę vos dvejų.

Tačiau britai ne patys sugalvojo tokį siaubingą gydymo būdą. JAV veikianti religinė sekta, įkurta buvusio scientologo Jimo Humble'o, jau kelerius metus „stebuklingu mineralų tirpalu“ siūlo gydytis vėžį, AIDS, autizmą, Parkinsono ligą ir kitas sveikatos problemas. Šie stebuklingi vaistai nėra tiesiog iš parduotuvės įsigytas baliklis - tai namuose sukurtas kenksmingų chemikalų rinkinys savo sudėtimi primenantis pramoninius baliklius, naudojamus audinių gamyklose, medinių baldų gamyboje ir taip toliau. Taigi, religinių lyderių paistalais tikintys tėvai net neturėjo galimybės išvysti perspėjimus ant įpakavimo, nes jų tiesiog nebuvo. Tirpalo kūrėjai, atrodo, ir patys nemanė, kad gamina pramoninį baliklį, nes jį siūlė gerti su vaisių sultimis - tai tik dar labiau sustiprino mišinio rūgštingumą.

Vaistai buvo sukurti manant, kad autizmą sukelia patogenai ir parazitai, kuriuos galima išnaikinti pasitelkus stiprius chemikalus. Teisybės dėlei reikėtų pasakyti, kad tirpale baliklio koncentracija buvo visai maža, todėl religinių fanatikų skiriamos dozės nebuvo mirtinos. Visgi, jos sukeldavo vėmimą, pažeisdavo virškinimo traktą, kartais sukeldavo ir kvėpavimo problemų. Ekspertai neabejoja, kad anksčiau ar vėliau kas nors nuo šių vaistų mirs, nes jie vis dar yra pardavinėjami internetu.

O kaip nebus, kai yra paklausa? Dabar į ligoninę paguldyti vaikai, tačiau kažin, ar jų tėvai paslaptingą religinę bendruomenę skųs teisėsaugai. Dėl spragų įstatymuose skystį galima pardavinėti ir nepasakojant, kam jis skirtas - pirkėjo teisė jį gerti arba ne. Jungtinėje Karalystėje šie vaistai yra legalūs, o ir JAV tebėra pardavinėjami laisvai. Juos uždraudė tik Kanada. Nusipirkus reikiamus ingredientus, mišinį galima pasigaminti ir namuose. Arba užsisakyti kaip pramoninį baliklį - jei jau nėra skirtumo, ar vaistai yra išbandyti ir patvirtinti, tai kodėl neįsigijus iš įmonės, kuri šiuo tirpalu jau seniai apdoroja medieną ar audinius?

Jokie tyrimai atlikti nebuvo, tačiau internete nesunku rasti žmonių, kurie prisiekia, jog tirpalas jiems ar jų vaikams tikrai padėjo. Kai kurie neigiamos informacijos apie pramoninio baliklio naudojimą sklaidą laiko vaistų pramonės sąmokslu. Tačiau Jungtinė Karalystė jau ieško būdų, kaip įstatymiškai užkirsti kelią pavojingų chemikalų vartojimui.