Lietuvos Raudonasis Kryžius kviečia į praktinius pirmosios pagalbos mokymus individualiems asmenims, įmonėms, bei tėvams.

Kasmet šiuos mokymus baigia per 20 tūkst. žmonių. Nemaža dalis jų pasakoja, kaip šias žinias teko panaudoti praktikoje.

Išgelbėjo kliento gyvybę

Vaistinės kolektyvas iki šiol prisimena beveik prieš metus Kaune nutikusį įvykį. Tuomet greita darbuotojų reakcija ir pirmosios pagalbos įgūdžiai išgelbėjo senjoro gyvybę.

Į vaistinę kartu su anūke užsukęs senyvo amžiaus vyriškis, laukdamas, kol mergina apsipirks, prisėdo ant kėdės pailsėti. „Staiga kolegė pastebėjo, kad žmogus slysta nuo kėdės. Visa laimė, kad šalia buvęs vaikinas spėjo jį pagauti“, - pasakojo vaistininkė J. Dragūnienė.

Vaistininkės nieko nelaukdamos įvertino žmogaus būklę ir ėmėsi pirmosios pagalbos veiksmų. Maždaug 10 ar 15 min., kol atvyko greitoji medicinos pagalba, jos darė dirbtinį kvėpavimą ir išorinį širdies masažą.

„Kadangi vos prieš kelias savaites buvau netekusi savo mamos, atrodo, atidaviau visas jėgas, kad tik tai nepasikartotų ir šis žmogus išgyventų. Atvažiavus greitajai, visi apsiverkėme ir apsikabinome.

Vis dėlto tądien palengvėjimas užplūdo tik vakare, kai į vaistinę sugrįžo vyriškį lydėjusi anūkė. Ji papasakojo, kad senelis išgyveno, dėkojo Dievui, kad sugalvojo užsukti į vaistinę ir senelis nukrito būtent čia, kur buvo įmanoma laiku suteikti reikalingą pagalbą.

Be galo didžiuojuosi kolegomis, kad padarė viską, ką galėjo, atliko pareigą ir neliko tik stebėtojais. Juk, ištikus netikėtai situacijai, tik nedidelė dalis žmonių sugeba nesupanikuoti ir perimti situaciją į savo rankas“, - prisiminė vaistininkė.

Žinojo, ko nedaryti

Pirmosios pagalbos mokymai darbuotojams – vienas svarbiausių socialiai atsakingo verslo požymių.

„Vis daugiau įmonių vadovų supranta pirmosios pagalbos įgūdžių svarbą ir organizuoja praktinius mokymus savo darbuotojams. Tai suteikia saugumo ir užtikrintumo jausmą ne tik darbe, bet ir kelyje ar šeimoje“, - sakė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus generalinė sekretorė Gintarė Guzevičiūtė.

Praktiniuose Lietuvos Raudonojo Kryžiaus pirmosios pagalbos mokymuose dalyvavo visi vienos didžiausių pasaulyje farmacijos kompanijų Lietuvos padalinio darbuotojai.

Mokymuose dalyvavusiai Rasai Gopenienei įgytas žinias netrukus teko panaudoti praktikoje. Moteris atsidūrė autoįvykio vietoje, kai motociklas rėžėsi į lengvąjį automobilį.

Žinodama, ko tokioje situacijoje jokiu būdu negalima daryti, moteris nukentėjusįjį apsaugojo nuo dar didesnių sužeidimų.

„Tik įvykus nelaimei pradėjo rinktis smalsuoliai. Daugelis ėmė skambinti į bendrąjį pagalbos centrą, tačiau retas gebėjo paaiškinti, kokia yra nukentėjusiojo būklė.

Viso, aplink vykusio chaoso metu buvau šalia nukentėjusiojo. Jis kvėpavo, pulsas buvo juntamas, po kelių minučių atgavo sąmonę ir pradėjo dejuodamas blaškytis, buvo galima įtarti daugybinę traumą. Teko jį stipriai laikyti.

Tuo metu aplink pasigirdo raginimų jį iškelti iš automobilio, nors tai galėjo tik dar labiau pakenkti žmogui“, - prisiminė moteris.

Išgelbėjo mamą

Pirmosios pagalbos įgūdžių prireikti gali ne tik darbe ar kelyje, bet ir namų aplinkoje.

Kai Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanorio Simo Šliogerio mamai sustojo širdis, vyras nedvejodamas ėmėsi pirmosios pagalbos veiksmų.

„Nuėjus pas kaimynus mamai sustojo širdis. Atbėgau žinodamas tik tiek, kad ji pargriuvo. Patikrinau kvėpavimą, jo nebuvo. Tada teko panaudoti viską, ko išmokau Raudonojo Kryžiaus mokymuose.

Pirmiausia, susikaupiau ir įvertinau situaciją. Susivokęs kas ir kaip, vienam žmogui liepiau kviesti greitąją pagalbą, o pats ėmiau daryti dirbtinį kvėpavimą ir širdies masažą.

Tik todėl, kad turėjau pirmosios pagalbos įgūdžių, mano mama šiandien yra gyva“,- laimingai pasibaigusią nelaimę prisiminė vyras.

Lietuvos Raudonasis Kryžius vykdo kampaniją, kurios metu siekia atkreipti dėmesį į pirmosios pagalbos svarbą ir organizuoti mokymus darbo vietoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)