Išvarginti žiemos žmonės traukia pastiprinti apsilpusio organizmo. Bare siūlomos jau nebe vien kviečių, bet ir miežių želmenų sultys. Ilgą laiką gėrusieji tik pirmąsias panoro kartumyno. „Visai suprantama, -komentuoja Davidonienė. - Kviečių želmenų sultys truputį didina skrandžio rūgštingumą. Miežių - jį mažina". Tačiau tai jokia bėda. Kaitaliojant abi rūšis viskas lengvai reguliuojama, svarbu stebėti skrandžio darbą.

Iš auksaspalvių grūdų

Miežiai - tikrieji želmenų karaliai. Tiesa, juos sunkiau užauginti, reikia didesnės temperatūros. Spaudžiami šie želmenys smarkiai suputoja, tačiau jų sultys turi daugiausia vertybių. Truputį mažiau mikroelementų ir vitaminų kviečių želmenų sultyse. Trečioji vieta tektų avižoms. Jų baro šeimininkė dar nėra auginusi, tačiau artimiausiu metu žada pabandyti.

Per dieną Janina Davidonienė sulaukia ne vieno skambučio. Žmonės klausinėja ne tik apie tai, kaip galėtų pataisyti sveikatą. Bandantieji želmenų užsiauginti patys konsultuojasi dėl agrotechnikos dalykų: tai grūdai nedygsta, tai sudygę neauga ar pelija. Davidonienė mielai pataria - per dvylika metų sukaupė patirties. Vienoje sostinės turgavietėje ji matė pardavinėjant supelijusių grūdų želmenis - iš tokių išspaustos sultys būtų grynas nuodas.

Rudi želmenys rodo, kad grūdus apniko rūdys, grybelinė liga. Parinkti tinkamus grūdus labai svarbu. Jie turi būti auksaspalviai, bet neperdžiovinti (tokie nedygs) ir neužsikrėtę ligomis. Pernai daug žalos pridarė liūtys, prasidėjusios per patį derliaus ėmimą. Baro šeimininkė grūdų ieško visoje Lietuvoje, pernai jų įsigijo pietiniuose rajonuose, kur javai, dar nepermerkti lietaus, buvo nuimti keliomis savaitėmis anksčiau nei kitur.

Kojoms lengviau kilnotis

Kad želmenys - tikras gėrybių sandėlis, žinojo ir lietuvių liaudies medicina. Davidonienei ne vienas sveikatingumo renginių lankytojas yra pasakojęs, esą jo močiutė spausdavusi tokias sultis. Kol neturėjo spaudimo mašinėlės, ir Davidonienė naudojo archajišką metodą. Kuokštelį želmenų dėdavo į nailono užuolaidos skiautę, padarydavo ryšuliuką ir juos sutrindavo daužydama tarp dviejų akmenų. Susidariusią sunką išspausdavo. Dabar bare dūzgia elektrinė mašinėlė, ji pakeitė netrumpą laiką tarnavusią rankinę.

Lankytojų srautas barą užplūsta rudenį, pradėjus siautėti viršutinių kvėpavimo takų ligoms. Stiprinti peržiem nuvargusį organizmą geresnio produkto už želmenų sultis nesurasi - mažne 90 mikroelementų ir vitaminų vienoje vietoje. Su sintetiniais vitaminais ir maisto papildais nėra ko lyginti.

Sulčių gėrėjai šeimininkei papasakoja, kaip jiems pagerėjo. Vienas lankytojas prisipažino, kad pagėrus želmenų sulčių „kojos lengviau kilnojasi". Žinoma žolininkė Jadvyga Balvočiūtė į šį barą atsiunčia onkologinius ligonius. Davidonienei džiugu, kad pasitarti skambina kai kurie gydytojai onkologai. Želmenų sulčių poveikį augliams išsamiai ištyrę japonų mokslininkai nustatė, kad atitinkamai vartojamos jos tirpdo piktybinius navikus. Gydymas želmenų sultimis, be kitų metodų, taikomas Suomijos ligoninėse, ypač traumatologijoje.

„Gaila, - sako Davidonienė, - kad Lietuvoje dar neatliekama jokių mokslinių tyrimų, koks šių sulčių poveikis sveikatai". Viename Sankt Peterburgo institute apgintos trys disertacijos apie teigiamą želmenų sulčių įtaką gydant plaučių ligas.

Natūrali stiprinamoji priemonė

„Klaidinga tapatinti kviečių želmenų sultis ir daigintus kviečius, - pabrėžia Davidonienė. - Tai nelyginami, skirtingų kategorijų dalykai. Visiškai skiriasi jų sudėtis. Sultys neturi (ir negali turėti) glitimo, kurio yra grūduose ir kurio kai kas netoleruoja. Jos tiks ir tiems, kas paisydamas mitybos pagal kraujo grupę patarimų vengia kviečių ir jų produktų". Želmenys lygintini su kitais žalumynais, pavyzdžiui, salotomis, špinatais, brokoliais ir visus juos lenkia savo naudingosiomis medžiagomis. Tiesa, lygiuotis į javų želmenis pretenduotų varputis. Sutrintų jaunų jo laiškelių sultys irgi itin vitaminingos.

Želmenų sultys rekomenduojamos prieš operacijas, o ypač po jų, taip pat po traumų. Labai tinka po insulto ar smegenų sutrenkimo (tiesa, kol šalinasi kraujosruvų pėdsakai, skauda galvą). Jos tirpdo visų rūšių akmenis inkstuose, valo iš organizmo teršalus, gerina medžiagų apykaitą, kraujotaką, padidina hemoglobino kiekį, stiprina imunitetą. Mineralinėmis medžiagomis, vitaminais, antioksidantais ir fermentais aprūpintas organizmas pajaunėja.

Želmenų sultys pašalina nuovargį, įtampą, padidina darbingumą, suteikia energijos, mažina miego poreikį, todėl jas patariama gerti:

prieš operacijas ir po jų;
sveikstant po įvairių ligų;
ištikus insultui;
esant mažakraujystei;
po smegenų sutrenkimo;
esant fiziniam ir protiniam pervargimui;
patinantiems stresą, ilgai prie kompiuterio dirbantiems žmonėms ;
intensyviai sportuojantiesiems;
nėščiosioms ir maitinančioms mamoms.