Londono universitetinio koledžo neurologas ir gastroenterologas Antonas Emmanuelis paaiškino: „Tarp pilvo ir smegenų yra nervų sąsaja, jie sąveikauja. Todėl jaučiant stresą ar kitokias stiprias emocijas, kaip antai baimę, jaučiami gastroenterologiniai simptomai, pavyzdžiui, atrodo, kad skubiai reikia į tualetą.“

Kaip informuoja dailymail.co.uk, naujas tyrimas rodo, jog pilvo negalavimai gali sukelti smegenų ligą, kadangi signalai siunčiami priešinga kryptimi.

Leidinyje „Movement Disorders“ išspausdintame tyrime rašoma, jog Parkinsono liga sergančių pacientų plonojoje žarnoje pastebėtas bakterijų perteklius (SIBO).

SIBO atveju plonojoje žarnoje stipriai padaugėja šiaip nepavojingų bakterijų. Tada kaupiasi dujos, pučia pilvą, paleidžia vidurius ir raižo pilvą. Niekas nežino, kiek žmonių vargina SIBO, nes šis negalavimas retai diagnozuojamas arba dažnai painiojamas su neramios žarnos sindromu. Visgi manoma, kad Britanijoje SIBO serga apie 300 000 žmonių.

Tyrėjai mano, kad bakterijos gali pagaminti cheminių medžiagų, kurie veikia nervus žarnyne, kurie daro žalą smegenims, na o taip susergama Parkinsono liga ir išsėtine skleroze.

Daktaras A. Emmanuelis teigė: „Dabar manome, kad neurologinės ligos – Parkinsono liga ir išsėtinė sklerozė susiję su žarnynu, kuris išskiria į kraują patogenus ir sukelia antikūnių atsaką. Patogenai tiesiogiai arba imuninė reakcija netiesiogiai gali pažeisti nervų audinį.“

Tuomet pažeisti nervai siunčia žalingus signalus smegenims.

Sergant Parkinsono liga, bėgant metams nedidelė smegenų dalis stipriai pažeidžiama. Parkinsono liga serga vyresnio amžiaus žmonės. Neurologine liga – išsėtine skleroze serga jaunesni žmonės, jos atveju imuninė sistema daro žalą nervų sistemai.

Pvz., Jungtinėje Karalystėje minėtomis dviem ligomis serga atitinkamai 100 000 ir 127 000 žmonių. Nuo šių ligų sutrinka judėjimas, žmonės jaučia nuovargį, skausmus, juos apima depresija. Yra simptomus lengvinančių vaistų, bet kol kas nėra vaistų, kurie sustabdytų ligų progresavimą.

Mokslininkai tikisi, kad galbūt šis atradimas padės rasti abiejų ligų gydymo būdą.

Šiuo metu sudarinėjamas bakterijų genomas. Tai suteiks galimybę identifikuoti bakterijas žmogaus žarnyne, na ir tikimasi, kad galiausiai gydytojai ras tinkamų vaistų žarnynui.

O kol kas Europos gydytojai gastroenterologai primena, jog reikia valgyti gerųjų bakterijų turinčių maisto produktų, kurios gerina virškinimą. Geras virškinimas daro teigiamą įtaką netgi gydant nerimą ir depresiją.

Patariama valgyti daug ląstelienos, probiotikų turinčio maisto, mažiau vartoti cukraus, gyvulinių riebalų, termiškai apdoroto maisto, taip pat – antibiotikų, rūgštingumą neutralizuojančių preparatų ir uždegimą malšinančių vaistų, nes jie trikdo žarnyno veiklą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)