Nauji tyrimai rodo, kad mes dažniau suvalgome pirmą pamatytą maisto produktą namuose, nei penktą.

Jei pirmiausiai pamatysime sveikas daržovių salotas, jas ir valgysime vakarienei, o jei šaldytuve arčiausiai durelių stovi riebūs pusgaminiai, čiupsime juos.

Niujorko Cornellio universiteto mitybos profesorius Brianas Wansinkas sako, kad nuo to, kaip sudėlioti maisto produktai virtuvėje labai daug priklauso, kiek suvalgome.

Jo komandos nariai nufotografavo 100 virtuvės spintelių ir paprašė savininkų surašyti, ką jie įprastai valgo.

Kitų 100 dalyvių virtuvės spinteles pertvarkė ir tuomet stebėjo, ką jie valgo.

B. Wansinkas teigė: „Pastebėjome, kad dažnai pasirenkami maisto produktai, kurie matomi. Jei nesveikesnius maisto produktus laikysite spintelės ar šaldytuvo priekyje, greičiausiai juos ir valgysite. Labai maža tikimybė, kad parėję iš darbo valgysite tuos produktus, kuriuos pamatote penktus ar dešimtus.“

Jis pridūrė: „Jau anksčiau išsiaiškinome – jei namuose bus 30 indų su sriuba, suvalgysite daugiau sriubos nei tokiu atveju, jei turėtume 10 indelių su sriuba.“

Svarstėme, ar permainos virtuvėje pakeis valgymo įpročius, pasirodo, pakeitė. Pasirodo, turi įtakos viskas, ką matome virtuvėje, aiškino mitybos specialistas.

„Geriau užsidarančios spintelės, nei atviros lentynos, kuriose viskas matosi. Tai ypač pasakytina apie užkandžius, kurių nereikia gaminti. Geriausias būdas išvengti pagundų – įsitaisyti mažesnį šaldytuvą ir mažesnes spinteles, o nesveikus maisto produktus pastatyti sunkiau prieinamose vietose“, – pasakojo profesorius.

Jau anksčiau ištirta, kad vietoje 30-ies centimetrų skersmens lėkščių įsigijus 25-ių centimetrų diametro lėkštes, suvalgoma 22 proc. mažiau, o įprastai žmogus suvalgo 92 procentus lėkštės turinio, nepaisant to, kokio dydžio porcija.

Mitybos specialistai pataria, kaip pertvarkyti virtuvę ir kaip valgyti:

1. Išdažykite sienas natūraliomis spalvomis. Ryškios spalvos stimuliuoja, skatina valgyti greičiau, tad ir daugiau. Tamsios spalvos skatina valgyti lėtai, todėl galite užkandžiauti ilgiau, nei norisi.

2. Atskirkite plotą valgymui. Jei valgysite ten, kur ir gaminate, dėl reginių ir kvapų greičiausiai norėsis pakartoti.

3. Jei valgysite iš mažesnių lėkščių, dubenėlių ir su mažesniais įrankiais, mažiau suvalgysite.

4. Valgydami nežiūrėkite televizoriaus ir nenaršykite po internetą.

5. Venkite atvirų lentynų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją