Priklausomai nuo neigiamo arba teigiamo rezultato, šio testo skystis nusidažo skirtingomis spalvomis.

Testo kūrėjai iš Imperatoriškojo koledžo Londone sakė, kad pasitelkus šią priemonę galima padidinti tikrinimosi dėl ŽIV ir kitų ligų mastus tose pasaulio šalyse, kuriose kiti metodai yra per brangūs. Šis testas, po kurio rekomenduojama atlikti išsamesnius tyrimus, aprašomas žurnale „Nature Nanotechnology“.

Šį testą galima sukonfigūruoti taip, kad jis būtų skirtas vienintelei ligai ar virusui aptikti, pavyzdžiui, baltymui, kuris randamas ant ŽIV paviršiaus.

Jeigu šis žymuo yra, jis pakeičia cheminės reakcijos kursą. Tokiu atveju, testas nusidažo mėlyna spalva. Jei organizme šio žymens nėra, testo spalva būna raudona.
Mokslininkai tvirtina, kad tai leidžia išvysti rezultatus „plika akimi“.

„Šį metodą reikėtų naudoti tuomet, kai būna svarbu aptikti itin mažos koncentracijos tikslines molekules. Pavyzdžiui, labai svarbu aptikti mažos koncentracijos molekules tikrinant, ar neatsinaujino vėžys po auglio šalinimo operacijos“, - BBC sakė profesorė Molly Stevens.

„Jis gali padėti ir diagnozuojant ŽIV tiems pacientams, kurių organizmuose viruso koncentracija yra per maža, kad būtų aptikta šiuo metu egzistuojančiais metodais“, - pridūrė ji.

Pirminiai tyrimai parodė, kad šie testai gali aptikti ŽIV ir prostatos vėžio žymenis. Tačiau prieš pradedant naudoti šiuos testus kliniškai, reikia platesnio masto bandomųjų tyrimų.

Išradėjai tikisi, kad šie testai bus 10 kartų pigesni už dabartinius. Jie tvirtina, kad tai bus svarbu skurdžiai gyvenančiose šalyse, kuriose vieninteliai tyrimo metodai yra labai brangūs.