Tačiau, kaip rašo independent.co.uk, kai kurių maisto produktų negalima šildyti – vieni laikomi reaguoja su bakterijomis, kituose verdant suyra baltymai.

Europos maisto informacijos taryba pataria nešildyti šių penkių maisto produktų:

1. Vištiena

Pakartotinai šildyti vištienos nepatartina, nes joje baltymų daugiau nei raudonoje mėsoje, taigi šildant baltymai skirtingai skyla ir gali sukelti virškinimo problemų.

2. Ryžiai

Anot Maisto standartizacijos agentūros, svarbiau netgi ne pats ryžių šildymas, o tai, kur ir kaip jie laikomi.

Jei ryžiai paliekami kambario temperatūroje, sporos dauginsis ir gali pagaminti nuodų, kurie sukelia vėmimą arbą viduriavimą. Ryžių šildymas nuo šių nuodų neapsaugos.

Svarbiau ne tai, kad bulvės šildomos, o kaip jos laikomos išvirtos.

Jei bulvės paliekamos atvėsti kambario temperatūroje, o paskui neįdedamos į šaldytuvą, gali imti daugintis clostridium botulinum bakterijos. Ypač rizikinga, jei bulvės suvyniotos į foliją – tada nepatenka deguonis.

Šildant minėtos bakterijos nežūsta, taigi pirmų pirmiausia patartina laikyti virtas bulves šaltai.

Grybuose yra baltymų, kuriuos labai greitai gali suardyti fermentai ir mikroorganizmai. Jei grybai netinkamai laikomi, jie greitai genda. Tiesa, jei grybai laikomi šaldytuve ir ne ilgiau nei 24 val., juos šildyti galima.

5. Špinatai ir kitos lapinės daržovės

Špinatuose ir kitose lapinėse daržovėse gali būti daug nitratų. Patys nitratai nėra žalingi, tačiau jie gali virsti į nitritus, o galiausiai – į natrio nitritus, iš kurių kai kurie yra kancerogenai.

Jie gali sutrikdyti deguonies apykaitą kraujyje, o mažiems vaikams gali sukelti vadinamąjį mėlyno kūdikio sindromą.

Taigi patariama špinatų pakartotinai nešildyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)