Tiesa, privilegijų gali tikėtis tik pilnai vakcinuoti asmenys arba tie, kurie teigiamą koronaviruso testą gavo ne vėliau nei prieš 180 dienų. Maža to, faktą, kad yra visiškai imunizuoti jie privalės įrodyti dokumentais, kuriuos teks turėti su savimi.

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patarėja Aistė Šuksta portalui „Delfi“ žadėjo, kad ateityje laisvėjimus pajus ir daugiau žmonių. Su ja kalbėjomės apie tai, kokie švelninimai dabar laukia visiškai imunizuotų asmenų ir, ar tai nediskriminuos tų, kurie dar nespėjo pasiskiepyti arba nėra persirgę COVID-19 liga.

– Kokie švelninimai laukia imunizuotų žmonių?

– Paskiepyti arba persirgę asmenys galės rengti asmenines šventes viešose arba privačiose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau nei 10 paskiepytų arba persirgusių asmenų. Galės dalyvauti ekskursijose atvirose erdvėse. Čia taip pat galioja taisyklė, kad gali dalyvauti ne daugiau nei 10 paskiepytų arba persirgusių asmenų. Galės lankyti artimuosius ligoninėse ar slaugos įstaigose, priklausomai nuo to, kaip gydymo įstaiga organizuos tą procesą, nes kiekviena gydymo įstaiga procesą, tikėtina, kad organizuos, pasirengę vidaus tvarką.

Laisvės alėja atgijo – staliukus lauke išrikiavo kavinės, barai ir restoranai

– Ar tiesa, kad imunizacijos faktą reikės paliudyti dokumentais?

– Be abejo, taip. Šiuo metu E. sveikatoje jau galima gauti pažymą apie tai, kad esi vakcinuotas abejomis vakcinos dozėmis arba esi sirgęs koronaviruso infekcija.

Per E. sveikatą šį dokumentą galima atsisiųsti į mobilųjį įrenginį arba atsispausdinti. Jeigu tokios galimybės nėra, galima kreiptis į savo šeimos gydytoją.

– Kodėl lengvatas žadama suteikti tik abiem vakcinos dozėm (jeigu reikia dviejų dozių) paskiepytiems žmonėms? Juk neseniai prie Vyriausybės sudaryta Nepriklausomų ekspertų pritariamoji taryba posėdyje išreiškė nuomonę, kad imunizuotu nuo COVID-19 galima laikyti žmogų, jau praėjus 4 savaitėms po pirmosios „AstraZeneca“ vakcinos dozės suleidimo, tiesa šis statusas prarandamas, jei po 4–12 savaičių žmogus nepaskiepijamas antrąja doze. Kodėl dabar teigiama, kad reikia laukti abiejų dozių?

– Ekspertai turėjo įvairių nuomonių, siūlymų ir pasvarstymų, bet sprendimus priima Vyriausybė, įvertinusi visas aplinkybes. Kaip ir visoje Europos Sąjungoje, taip ir Lietuvoje lengvatos galioja žmonėms, vakcinuotiems pilna vakcinavimo schema – taip, kaip nurodo gamintojas: jeigu tai yra dvi vakcinos dozės – dvejomis vakcinos dozėmis, jeigu viena – viena vakcinos doze.

Pilnai imunizuoti po „Comirnaty“ („BioNTech“ ir „Pfizer“ gamintojų, – aut. past.), „Vaxzevria“ (gamintojas „AstraZeneca“ – aut. past.) ir „Moderna“ vakcinų dviejų dozių, o po „Janssen“ (gamintojas „Johnson & Johnson“, – aut. past.) vakcinos – vienos. Tai yra būtent taip todėl, kad taip nurodo vakcinos gamintojas.

Vakcina nuo koronaviruso

– Ar reikia laukti, kol susiformuos antikūnai, ar žmogus laikomas vakcinuotas iškart po antrojo dūrio, jeigu reikia dviejų dozių?

– Esate vakcinuotas ir visos lengvatos galioja vakcinuotiems žmonėms iškart, po antrojo skiepo, nes jau po pirmojo skiepo susidaro dalinis imunitetas. Antrasis skiepas yra galutiniam imunitetui sukurti.

– Ar nemanote, kad toks karantino sąlygų švelninimas diskriminuotų likusią visuomenės dalį? Juolab, kad ne visi, net ir norintieji būti paskiepytais, turėjo galimybę tai padaryti.

– Na, žinote, diskusijų kyla įvairių šiuo klausimu. Bet kuriuo atveju, viena vertus jūs esate teisi, nes ne visi norintieji gali gauti vakciną. Kita vertus – ateityje planuojamas galimybių pasas, kuris su dar papildoma priemone, tai yra – testavimu, įtrauktų tuos asmenis, kurie laikėsi karantino sąlygų, arba, ačiū Dievui, liko sveiki negavę nei skiepo, nei persirgę. Jie taip pat turės tam tikras lengvatas.

Šiuo metu darome laisvinimus dėl to, kad lygiai taip pat tie, kurie susivakcinavo, kalba: „Mes susivakcinavome, o nieko negauname daugiau: nes kaukes dėvėti turime, atstumų laikytis turime, visų ribojimų laikytis turime. Tai kaip čia yra? Ką ta vakcina duoda?“ Taip palengva – žingsnis po žingsnio žengiame į kitą etapą. Lygiai taip pat, kaip ir artėjame sparčiu žingsniu prie masinės vakcinacijos. Tai labai tikimės, kad prie viso to dar ir tai motyvuos gyventojus aktyviai vakcinuotis, kai jiems ateis tokia galimybė.

– Taigi, COVID-19 testai, liudijantys, kad žmogus yra sveikas, ateityje taip pat bus užskaitomi, skirstant lengvatas?

– Taip. Planuojamas trečias įskiepis sistemoje – trečia galimybė, kaip būtent neigiamo rezultato turėjimas, kuris tokias galimybes suteiks. Bet, kaip žinote, Galimybių pasą kuruoja Ekonomikos ir inovacijų ministerija. Premjerė šiandien taip pat pasisakė, kad pirmadienį laukia iš šios ministerijos siūlymų. Kaip bus ir kas bus, man būtų labai sunku komentuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (434)