Paprastai šio negalavimo simptomai atsiranda staiga, juos gali išprovokuoti peršalimas, intensyvus fizinis krūvis, infekcija. Tuo metu frazė „perpūtė vėjas“ šiuo atveju nėra pati taisyklingiausia.

Kauno klinikų sporto medicinos gydytojas Gediminas Tankevičius pastebi, kad nervų šaknelių uždegimu neretai skundžiasi vyresnio amžiaus žmonės, kuriems jau prasidėję degeneraciniai kaklo pokyčiai – tada kaklas būna jautresnis tiek apkrovoms, tiek vadinamiesiems perpūtimams.

„Dažniau tokia diagnozė būdinga ne sportininkams, o, priešingai, nesimankštinantiems žmonėms, „apleistiems“ kaklams“, - tikina gydytojas.

Gediminas Tankevičius
Jo teigimu, nervų šaknelių uždegimas pasireiškia juosmens, strėnų, kaklo skausmu – būtent šios vietos yra jautriausios degeneraciniams pokyčiams, uždegimams.

„Netiesa, kad šį uždegimą sukelia būtent vėjai, skersvėjai. Jie yra labiau kaip „paleidžiamasis“ faktorius. Vienas kaltina vėją, kitas sako „nugulėjau ar persitempiau sprandą“, tačiau už visų šių teiginių slypi gilesnės, jau minėtos uždegiminės bėdos. Šie faktoriai tik suaktyvina uždegimą, tačiau jo nesukelia“, - aiškino Kauno klinikų specialistas.

Nervų šaknelių uždegimą dažniau kenčia tie, kurie įpratę netaisyklingai sėdėti, jų kaklas – nuolat netinkamoje padėtyje, kaklo raumenys silpsta. Tie, kurie sportuoja, daro mankštą ir galvos nelaiko priverstinėje padėtyje, turi mažesnę tokios diagnozės riziką.

Jei kūną surakino aštrus skausmas, pasitarę su gydytoju išgerkite priešuždegiminių vaistų. Skaudančią vietą galima šildyti, šaldyti ir stebėti, kokia temperatūra malšina skausmą, kaip organizmas reaguoja.

„Galima sopančią vietą lengvais judesiais (mažos amplitudės) mankštinti, tačiau tai reikia daryti labai atsargiai. Mechaninis sudirginimas tik pablogintų situaciją“, - perspėjo G. Tankevičius.

Tačiau minėtas staigus, veriantis skausmas gali išduoti ir daug rimtesnes ligas, tokias kaip kaklo sąnarių artrozę, stuburo išvaržą ar net osteoporozę – diferencinė diagnostika gana plati, tad skausmui nemažėjant, būtina kreiptis į specialistus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)