„Esu po širdies operacijos. Nuo naujų metų vienų vaistų man nekompensuoja. Tai tenka pirkti pačiai – ne prisimokėti, o tiesiog pačiai pirkti“, – „LNK žinių“ žurnalistei sakė Danutė.

Mokėti jai tenka apie 9 eurus per mėnesį, metams – virš 100. Keisti vaistus, moteris sako, jau bandė.

„Reikėjo jų atsisakyti po kelto savaičių. Aš nieko gero nepajutau – atvirkščiai: man nelabai ramu pasidarė, tai aš juos grąžinau į vaistinę išmetimui“, – atviravo Danutė.

Vaistinėje

Nepriklausomai nuo ligos ar amžiaus, perkančiųjų kompensuojamuosius receptinius vaistus ir medicinos pagalbos priemones laukia pokyčiai.

Ministerijos teigimu, dabar problemos yra net kelios.

„Lietuva, kaip valstybė, šiuo metu moka už vaistus daug“, – teigė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Arūnas Dulkys

2020 metais valstybės išlaidos siekė 354 mln. eurų.

Naujų vaistų Lietuvos rinkoje yra per mažai, o kiek vaistų išmetama per metus, net sunku suvokti. Vien pernai – apie 30 tonų. Tai yra kone šeši sunkvežimiai.

„Galbūt atsirado daugiau sąmoningų piliečių, kurie tiesiog neišmeta tų vaistų, kur nereikia. Kita vertus, ar tai nerodo, kad nebevertinami tie kompensuojamieji vaistai?“ – svarstė A. Dulkys.

Ministerija siūlo įvesti krepšelį – 45 eurus. Tai – maksimali suma, kurią per metus pacientas išleistų už priemokas. Likusią dalį padengtų valstybė.

„Kai būtų pasiekiama 45 eurų riba, nuo tada įsijungtų valstybės padengimas šitoms priemokoms. Tai reiškia, kad pacientams nebereikėtų mokėti už vaistus su mažiausia priemoka“, – aiškino sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Aurimas Pečkauskas

Pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė sakė: „Atrodo labai gražu, kad kažkokį [krepšelį] įveda ir, jeigu žmogus tiek jau sumokėjo, už kitus vaistus jau valstybė kompensuos. Bet kitas sakinys yra: „jeigu jis vartos pigiausią vaistą“.

Besirenkantys brangesnį vaistą, tokios lengvatos negaus.

„Kaip mes techniškai įgyvendinsime tai? Nes vis dėlto mes turime ir su e. sveikata strigimų. Šiuo metu, pvz., ateina pavėluotai Sodros duomenys apie asmenis, gaunančius mažas pajamas“, – vardijo kliūtis Lietuvos vaistinių asociacijos vadovė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Pokyčiai paliestų ir pacientus nuo 75 metų ir gaunančius mažiausias pajamas.

„Jiems šiuo metu kompensuojama viskas. Ir per pastaruosius metus matome tendenciją, kad apie 60 proc. šių kategorijų pacientų renkasi gerokai brangesnius arba brangiausius vaistus ir medicinos pagalbos priemones iš viso pasirinkimo sąrašo.

Manome, kad tai iki galo turbūt nėra socialiai teisinga praktika ir tikrai nėra racionalaus lėšų naudojimo“, – kalbėjo A. Pečkauskas.

Tačiau V. Augustinienė turi kitokią nuomonę: „Man atrodo, tikrai čia yra perdėtas toks sakymas, kad renkasi būtinai brangiausią. Niekas taip nesirenka“.

Vida Augustinienė

Tad norima ir čia pokyčio. Nemokami vaistai liktų tik su mažiausia priemoka. Už brangesnius vaistus jau tektų susimokėti.

„Tas pakeitimas nenuteiks pozityviai rinktis, o priešingai – iš jų atims galimybę. Vaistinėse tikrai daug bus konfliktinių situacijų, kuomet žmogus to pačio vaisto, kurį vartoja galbūt dešimtmetį, negalės gauti“, – prognozavo K. Nemaniūtė-Gagė.

Ar nebus taupoma pacientų sveikatos sąskaita? Pacientų atstovė į siūlymus žiūri atsargiai.

„Viena ranka duoda, kita atima“, – sakė V. Augustinienė.

Kritikos negailėjo ir buvęs sveikatos apsaugos ministras parlamentaras Aurelijus Veryga.

„Pirmasis įspūdis, kad dabartiniai valdantieji „išdūrė“ rinkėjus, „išdūrė“ pacientus“, – teigė A. Veryga.

Aurelijus Veryga

Planuojama įvesti ir vaistų bazinės kainos apskaičiavimą pagal penkis pigiausius Europos Sąjungos šalių vaistus.

Apie tai Vaistų gamintojų asociacijos valdybos pirmininkas Darius Sinkevičius sakė: „Sprendimo būdai yra ne visai tinkami ir dialogo su ministerija nebuvo.

Visa šita sistema prives prie to, kad daugelyje vaistų grupių bus pasirinkimas tik iš vieno“, – pastebėjo D. Sinkevičius.

A. Dulkys apie kritiką sakė: „Judame į labai karštą temą, kur bus visokiausių interesų. Bus, matyt, ir kitų pragmatiškų pasiūlymų“.

Nauja tvarka padėtų sutaupyti apie 20 mln. eurų, kurie būtų nukreipti naujų vaistų atėjimui.

Jei pritars Seimas, pakeitimai įsigaliotų nuo 2023-ųjų.

Visą LNK žinių siužetą galite matyti čia: