Specialistė sako, kad į „Sodrą“ emigrantai kreipiasi su prašymu grąžinti PSD įmokas, pateikę dokumentus, patvirtinančius, kad legaliai dirba užsienio valstybėje. Tai įvertinusi įstaiga įmokas grąžina ir sistema automatiškai pateikia duomenis, jog asmuo, atitinkamu laikotarpiu, Lietuvoje buvo nedraustas. Tuomet, pasak specialistės, emigrantui grįžus, reikia pačiam padengti visas gydymosi išlaidas.

„Jei emigrantas atgavo PSD įmokas, jis tapo neapdraustu atgaline data, todėl neturėjo teisės Lietuvoje gauti nemokamų medicininių paslaugų“, – aiškina A. Vitkevičienė.

Toks laikotarpis, kuomet emigrantas neapdraustas gaudavo paslaugas, pasak specialistės, padaro žalą PSD biudžetui, todėl asmuo už suteiktas paslaugas turi susimokėti.

Žmogus turi būti draustas vienoje valstybėje. Tai žinodamas emigrantas, specialistės teigimu, pateikia prašymą, ir iš Sodros atgauna PSD įmokas už tą laikotarpį, kuomet legaliai dirbo užsienyje ir mokėjo atitinkamus sveikatos mokesčius toje šalyje.

„Mes tiesiog norėtume paprašyti, kad žmonės atidžiau išsiaiškintų, kokia sveikatos sistema yra toje valstybėje, į kurią išvyksta. Ar mokamas mokestis Lietuvos Respublikoje ir jis čia gali gydytis, ar mokami mokesčiai užsienio valstybėje, todėl jis turi teisę gauti paslaugas iš tos valstybės biudžeto“, – sako A. Vitkevičienė.

Pasak specialistės, šiuo metu yra išaiškinti keli tokie atvejai, kai žmonės gyveno užsienyje, ten mokėjo mokesčius, tačiau gydėsi Lietuvoje. Tuomet pateikus dokumentus jiems buvo grąžintos nemažos sumos PSD įmokų. A. Vitkevienė mano, jog tokių atvejų bus ir daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)