Du iš trijų užsikrėtusiųjų - vaikai. Pernai šia liga susirgo 34 vilniečiai, iš jų septyni - trys vaikai ir keturi suaugusieji - mirė. 2012 metais susirgo 41 vilnietis, iš jų 3 mirė.

Šia liga serga įvairaus amžiaus žmonės, tačiau dažniausiai ja užsikrečiai naujagimiai, kūdikiai ir vaikai iki penkerių metų. Ligos atvejų padaugėja žiemą ir pavasarį, tačiau užsikrėsti galima bet kuriuo metų laiku.

„Meningokoko bakterija į mūsų organizmą patenka per itin artimą sąlytį su sergančiuoju. Tad susirgus mokyklą lankančiam vaikui, didesnė rizika užsikrėsti šia infekcija kyla tik labai artimai su susirgusiuoju bendravusiems mokiniams, pavyzdžiui, suolo draugui, jeigu sergantysis kosėjo, čiaudėjo sėdėdamas šalia, dalijosi indais, valgymo įrankiais“, – teigia Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė.

Meningokokinė infekcija dažnai prasideda kaip ūminė viršutinių kvėpavimo takų infekcija: sloguojama, skauda gerklę, pakyla temperatūra. Atsiradus kitiems ligos požymiams - stipriam galvos skausmui, pykinimui, vėmimui, odos bėrimams, sprando raumenų sustingimui - reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)