Klaipėdos rajono Priekulės gyventoja Edita P. savo istorija pasidalino feisbuke.

„Š.m. kovo mėn. 12 d. apie 22 val. mano 2 metukų dukrytei pasijutus blogai iškviečiau greitąją pagalbą, temperatūra 39C, atvykę medikai davė paracetamolio ir išvyko, po 1 val. būklė vėl pablogėjo, aukšta temperatūra, ji vėmė, ant kūnelio nebuvo matyti pabėrimų, kviečiau greitąją pagalbą antrą kartą, ji atvykusi man papriekaištavo, kad pati galiu suduoti vaistus, numušti aukštą temperatūrą ir nėra pagrindo vežti į ligoninę, nes turi praeiti.

Primygtinai pareikalavau, kad vežtų į ligoninę, nes jutau, kad mano dukrai negerai kazkas... Nuvežė į vaikų ligoninę Klaipėdoje, ten „numušė“ temperatūrą, pasakė, kad gal žarnyno infekcija, patarė kreiptis pirmadienį pas šeimos gydytoją ir išleido namo. Patikino, kad viskas praeis - nėra tikslo guldyti į ligoninę. Kaip jie gali taip diagnozuoti jokių tyrimų neatlikę?“, - rašė mama.

Jos teigimu, vos grįžus namo, dukters būklė dar pablogėjo.

„Kvietėme trečią kartą greitąją jau ryte, po geros vėmimo nakties... atvažiavo kitas ekipažas, kuris žaibišku greičiu išvežė į ligoninę, nes vaikui tada buvo bet kuri minutė svarbi. O ten sutikome buvusius greitosios pagalbos medikus, kurie replikavo „kas nutiko, ir vėl jūs čia?“. Apžiūrėję ir vėl nustatė žarnyno infekciją ir išsiuntė į infekcinių ligų skyrių Klaipėdoje“, - pasakojo mažosios Urtės mama.

Tik tada medikams kilo įtarimai, kad dviejų metukų mergaitės negalavimų priežastis – mirtinai pavojinga meningokoko infekcija.

„Ir tik iš trečio karto mus paguldė į ligoninę, į reanimacijos skyrių su įtarimais, kad galima „žaibiška meningokoko infekcija“. Dukrytė pajungta aparatais, vaistai leidžiami, tačiau ar ne per vėlai viskas?“, - piktinosi Edita.

DELFI susisiekus su Edita paaiškėjo, kad kai dukrelė buvo atvežta į Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamentą, jau vizualiai buvo galima įtarti labai pavojingą būklę.

„Kai mus išsiuntė į Infekcinių ligų skyrių, 4 korpusą, ten pamatęs daktaras pašiurpo, nes mano duktė atrodė tikrai baisiai - visa mėlyna, sunkiai reagavo į aplinką. Nieko nelaukęs daktaras mus paskubomis paguldė į reanimaciją, padarė visus tyrimus ir pripažino - žaibiška meningokokinė infekcija.

Dabar ten ir esame, ir galiu pasakyti kad daktarai čia tikrai nuostabūs, nieko nelaukė, nedelsė ir per parą pašalino dalį tos ligos, bet nespėjo sustabdyti padarinių, tai liga šiek tiek pažeidė plaučiukus, bet ir tai yra bandoma sutvarkyti“, - atviravo sukrėsta mama.

Istorijos tikrumą patvirtino Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties Vyr. gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė.

„Kovo 12 d. 22 val. 17 min. buvo priimtas iškvietimas į Priekulės miestelį. pas trijų metų mergaitę. Vyko Gargždų greitosios brigada (Priekulės filialas). Pacientė į ligoninę nevežta. Kitas iškvietimas jau buvo 13 d. 8 val. ryte. Iškvietimas priimtas ir mergaitė nuvežta į ligoninę“, - informavo N. Dambrauskienė.

Būklė sunki

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Ina Kuznecova DELFI patvirtino, kad 2 metų mergaitei - meningokokinė infekcija.

„Taip, šiandien iš Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamento gavome informaciją, kad į ligoninę paguldyta 2 metų mergaitė iš Klaipėdos rajono. Jos diagnozė – meningokokinė infekcija. Į infekcinę ligoninę ji atvyko kovo 13 d., ten ir buvo hospitalizuota. Žinau, kad mergaitės būklė labai sunki“, - sakė I. Kuznecova.

Mamai reikia padėkoti

VšĮ „Klaipėdos ligoninė“ vyriausioji gydytoja Klaudija Bobianskienė DELFI informavo, kad pirmąkart apžiūrėta mergaitė neturėjo išskirtinių ligos požymių.

„Kaip rašo gydytoja, mergaitė turėjo 36,4 C temperatūros, tačiau ji susirgo tik 22 val., tad įdėta paracetamolio žvakutė. Vaikas apžiūrėtas, daktarė nieko nematė, išskyrus paraudusią gerklę. Vaikas išrašomas į namus ambulatoriniam gydymui, skiriant paracetamolio žvakutę ir siūlant daug gerti vandens bei stebėti pacientę namuose“, - sakė pašnekovė.

Vaikas naktį gausiai vemia, tad mama vėl iškviečia greitąją pagalbą.

„Mergaitė atvyko pas mus į ligoninę 13 d. 8 val. 33 min. Mergaitė karščiavo, gausiai vėmė, buvo paglebusi. Kadangi stebimas žarnyno sujudimas, pagyvėjusi žarnų perestaltika, todėl gydytoja nutarė, kad tai yra žarnyno infekcija ir organizmo netekimas daug skysčių. Vaikas perkeliamas į Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamentą. Ten ji apžiūrima priėmimo skyriuje ir paguldoma į vaikų infekcinių ligų skyrių su ta pačia diagnoze - žarnyno infekcija. Po kelių valandų atsiranda bėrimas, nors jis netipinis, mergaitė perkeliama į reanimacijos skyrių su meningokoko diagnoze“, - ligos eigą atkartojo vyriausioji gydytoja.

Specialistės teigimu, bet kuri meningokokinė infekcija prasideda karščiavimu. Tol, kol nėra bėrimo, simptomai būna kaip gripo, kaip pūlinės anginos, atskirti, kad tai bus meningokokinė infekcija, yra neįmanoma.

K. Bobianskienė pasakojo, kai Vaikų ligoninėje mergaitę apžiūrėjo ilgametę patirtį turintis profesionalus gydytojas, tačiau net jis vaiką paguldo į įprastinį skyrių.

„Mama darė teisingai ir jai reikia pasakyti ačiū, kad ji nenusileido, kreipėsi ir atvažiavo dar kartą. Ir gerai, kad pirmą bėrimą ji pamatė ne namie, o tai pastebėjo gydytojai ligoninėje ir tą pačią minutę jai suteikta pagalba, ji perkelta į reanimacijos skyrių ir pradėtas gydymas nuo meningokokinės infekcijos. Labai gerai, kad mama nenusileido. Ji savo vaiką geriau žino, nei mes, medikai, matydami jį pirmą kartą. Todėl mamai reikia tik pasakyti ačiū“, - pabrėžė K. Bobianskienė.

Ji informavo, kad bus atliktas tyrimas ir nagrinėjama ligos istorija.

„Noriu atsiprašyti ir palinkėti mažajai ir mamytei kuo greičiau pasveikti ir grįžti į normalų gyvenimą“, - reziumavo specialistė.

Kelios valandos gali būti pragaištingos

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas prof. habil. dr. Vinsas Janušonis DELFI sakė, kad mažosios Urtės būklė šiuo metu labai sunki.

„Vienąkart būna su bėrimais, kitąkart be. Meningokoką mergaitei diagnozavo vos jai atvykus pas mus. Jei infekcijos eiga žaibinė, ir kelios valandos gali būti pragaištingos. Tačiau reikia ne tik bėrimus stebėti, tačiau kai vaikas sunegaluoja - kreiptis pas gydytojus. Tėvai ligos nenustatys pagal bėrimus ar ką kita. Jei vaikas sunegalavo ir matote, kad vaikui blogai - nedelskite. Šiuo metu mergaitės būklė labai sunki“, - pabrėžė V. Janušonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1104)